Παραδοσιακή Σουσαμόπιτα ή Σαμόπιτα

Παραδοσιακή Σουσαμόπιτα ή Σαμόπιτα

Σουσαμόπιτα - Σησαμόπιτα Παραδοσιακή
Share
Η σουσαμόπιτα, σαμόπιτα ή σησαμόπιτα είναι η πιο αέρινη και γευστική εκδοχή του μπακλαβά.

Μπορεί στο μυαλό μας να έχει επικρατήσει η γέμιση από καρύδι ή φιστίκι, αλλά και το αρωματικό σουσάμι είναι το ίδιο δημοφιλές στη Θεσσαλία και το πιο Βόρειο κομμάτι της Ελλάδας. Άλλωστε στην Αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά ένα γλύκισμα σαν τον μπακλαβά, με σουσάμι και μέλι, το γάστριν. Το σουσάμι λοιπόν από τότε κατείχε ιδιαίτερη θέση στη διατροφή.

Το σουσάμι και τα παράγωγά του (σησαμέλαιο, ταχίνι κτλ) είναι από τους γευστικότερους καρπούς της γης και γεμάτο ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά, μια βόμβα ενέργειας για τον οργανισμό, όπως άλλωστε τα περισσότερα δημητριακά.

Κι ενώ κάποτε το σουσάμι ήταν καλλιεργήσιμο στις προαναφερόμενες περιοχές έως το 1970 περίπου, σταμάτησε και επανήλθε τα τελευταία χρόνια, με συστηματική καλλιέργεια στην Νιγρίτα των Σερρών, όπου είναι και ξακουστή για τη σησαμόπιτά της.

Πριν λίγες μέρες «ξεσκονίζοντας» ιστορίες του οικογενειακού μου δέντρου, έμαθα πως ο προπάππος μου ήταν μυλωνάς αλλά καλλιεργούσε και σησάμι, και ότι η θεία του η Λίαινα (το θηλυκό του Ηλία), έκανε την πιο νόστιμη σαμόπιτα.

Ο παππούς μου έλεγε, πως περίμεναν με ανυπομονησία να ξεραθούν τα στοιβαγμένα σαμιά και μόλις αυτό συνέβαινε και σκάγαν οι κάψες, έτρεχε όλο το παιδομάνι μαζί με την υπόλοιπη κομπανία να τινάξουν τα σαμιά και έτρωγαν το σησάμι «με τις χούφτες».

Αυτές τις ημέρες που φιλοξενώ εδώ τον παππού μου, ήθελα να του φτιάξω κάτι ξεχωριστό και η σαμόπιτα αυτή ήταν κάτι που θα του ξυπνούσε αναμνήσεις. Ακολούθησα τις συμβουλές της μάνας μου, που φτιάχνει κατ’ εμέ έναν από τους πιο ωραιότερους μπακλαβάδες, κατάχρυσο τραγανό φύλλο, τόσο αρμονικά, σχεδόν αέρινα γεμισμένος, ιδανικά αρωματισμένος και ισορροπημένα σιροπιασμένος.

Η σουσαμόπιτα όλα και όλα πέντε υλικά, μυστικά για επιτυχία δύο: το πολύ λεπτό Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη και το καυτό λάδι για να τα «ψήσεις» πριν φουρνίσεις.

Σιροπιαστή Σουσαμόπιτα Συνταγές

Το Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη δεν αφήνει περιθώρια για αποτυχία, από τη στιγμή που ξεκινήσεις να φτιάχνεις την πίτα μέχρι την τελευταία μπουκιά παραμένει όπως πρέπει!

Το μυστικό είναι η τόσο λεπτή του υφή, που κατά την ώρα της διαδικασίας δεν «σπάει» και δεν θρυμματίζεσαι, το βλέπεις να ψήνεται και να παίρνει αυτό το υπέροχο χρυσό χρώμα που είναι το ζητούμενο σε κάθε πίτα, και ύστερα στο σιρόπιασμα, συνεχίζει να παραμένει τόσο τραγανό όταν το σιρόπι το αγκαλιάζει.

Εκεί κάπου καταλαβαίνεις γιατί η Χρυσή Ζύμη βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης αλλά και τι σημαίνει το «δεν έτυχε, πέτυχε»!

Αχ καλέ μου παππού είσαι ο τελευταίος συνδετικός κρίκος με το πιο «παλιό» παρελθόν μας, μέχρι να φύγεις θέλω να «στύψω» όλη τη μνήμη σου, να μου εξιστορήσεις όλες τις γλυκές αναμνήσεις και να σε κοιτάζω να καμαρώνεις το δισέγγονό σου, το μικρό σουσαμάκι της οικογένειάς μας, όπως λες!


Σουσαμόπιτα ή Σαμόπιτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30′
Χρόνος Ψησίματος: 55′ 
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 16 άτομα

Υλικά

Για την σουσαμόπιτα
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη, 450 gr.
150 gr.  βιολογικό σουσάμι αναποφλοίωτο
50 gr. καρύδι
60 gr. φρυγανιά τριμμένη
30 gr. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½  κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
150 ml. ελαιόλαδο ελαφρύ ή σησαμέλαιο

Για το σιρόπι
315 gr. ζάχαρη
290 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Μοσχοκάρφια
1 λεμόνι

Εκτέλεση

1 Αφήνουμε το Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει πλήρως. Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ψησίματος και το καβουρντίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160ο C.

2  Κατόπιν και όσο είναι ζεστό το αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και το μεταφέρουμε σε μπολ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Αλέθουμε επίσης και το καρύδι. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

3  Για να φτιάξουμε την πίτα χρησιμοποιούμε ένα ταψί 25 εκ., το οποίο λαδώνουμε καλά. Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι απλή, στρώνουμε τρία φύλλα και έπειτα πασπαλίζουμε με τη γέμιση κάθε φύλλο που βάζουμε, τελειώνουμε με τρία φύλλα, κόβουμε όσο φύλλο εξέχει και «κλείνουμε» τη σαμόπιτα.

4 Κόβουμε κομμάτια τη σουσαμόπιτα, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαιράκι. Επάνω από κάθε κομμάτι «καρφώνουμε» ένα μοσχοκάρφι. Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε», δηλαδή ζεσταίνουμε, το λάδι της επιλογής μας.

5  Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ρίχνουμε με προσοχή το καυτό λάδι, όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι πρέπει να δείχνει πως ψήνονται τα φύλλα. Ραντίζουμε πρώτα στις χαρακιές που κάναμε και μετά στις άκρες, φροντίζοντας να λαδώσουμε καλά όλη την πίτα.

6 Ψήνουμε τη σουσαμόπιτα για περίπου 55-60 λεπτά στους 165ο C. Όσο ψήνεται η πίτα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά, μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και κρατάμε το σιρόπι ζεστό.

7  Μόλις είναι έτοιμη η πίτα τη σιροπιάζουμε καυτή με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά, χωρίς να βιαζόμαστε. Αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.

Νηστίσιμες Συνταγές Σουσαμόπιτα

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε ψιλοτριμμένο καρύδι, αμύγδαλο ή φιστίκι, μειώνοντας αντίστοιχη ποσότητα από το σουσάμι.
– Στη σησαμόπιτα ταιριάζει και το πορτοκάλι.
– Η φρυγανιά μπορεί να αντικατασταθεί με τριμμένο παξιμάδι ολικής άλεσης.
– Το σιρόπι μπορεί να αντικατασταθεί και με μέλι, το οποίο αραιώνουμε βράζοντάς το σε χαμηλή θερμοκρασία με λίγο νερό.
– Αν χρησιμοποιήσουμε σησαμέλαιο το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην αφρίσει.

Συνταγές για παραδοσιακό μπακλαβά

Παραδοσιακές Συνταγές Γλυκιές Πίτες

Συνταγή για Σουσαμόπιτα

Σαμόπιτα Συνταγές

Σουσαμόπιτα Νιγρίτας Παραδοσιακή Συνταγή

 

Σουσαμόπιτα Νιγρίτας Νηστίσιμη

Συνταγές για Παραδοσιακά Σιροπιαστά Γλυκά

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο