Share

Tο πέστο είναι μία κρύα σάλτσα που προέρχεται από τη Γένοβα,
όπου τα υλικά πολτοποιούνται ώστε να έχουν υφή σάλτσας.

Pestο στα ιταλικά σημαίνει γουδί, γι” αυτό θα λέγαμε οτι το πέστο δεν είναι απλά
μια σάλτσα αλλά ένα είδος σάλτσας που η τεχνική της έχει να κάνει με πολτοποιήση των υλικών με γουδί!

Παραδοσιακά η σάλτσα πέστο περιέχει βασιλικό, σκόρδο,
ελαιόλαδο  και  κουκουνάρι.

Επιπλέον η σάλτσα εμπλουτιζεται με τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα.
Η pesto alla Genovese περιέχει μόνο βασιλικό και κουκουνάρι.

Χρησιμοποιείται ως σάλτσα σε spaghetti και κυρίως ταιριάζει με την πάστα λιγκουίνι ή
λαζάνια, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι αποκλείονται οι υπόλοιπες πάστες  ή ο συνδιασμός του
με άλλα υλικά όπως κοτόπουλο ή κρέας  ψητό, πατάτες ψητές και γενικά σε οτιδήποτε ψητό με «ουδέτερη και καθαρή» γεύση.

Υπάρχουν παραλλαγές του πέστο από διάφορες περιοχές της Ιταλίας.


Προετοιμασία και Τεχνική για ένα πετυχημένο πέστο βασιλικού

Καταρχήν χρειαζόμαστε ένα καλό ξύλινο γουδί με βαρύ γουδοχέρι και υπομονή για να πάρουμε το σωστό αποτέλεσμα!
Ο βασιλικός πρέπει να ειναι ολόφρεσκος, ο σγουρός βασιλικός και ο πλατύφυλλος είναι οι καταλληλότεροι.
Είναι βασικό βήμα πρώτα να πολτοποιήσετε το σκόρδο και το κουκουνάρι και να προσθεσετε σταδιακά το ελαιόλαδο.
Στεγνώστε τον βασιλικό πολύ καλά και ψιλοκόψτε τον με μαχαίρι.
Επιλέξτε αγνό παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας με ελαφριά γεύση.
Αφαιρούμε το πράσινο φύτρο από το σκόρδο για να δώσουμε περισσότερο το άρωμα από σκόρδο κρατώντας ελαφριά την γεύση.
Χτυπάμε υπομονετικά μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνουν πάστα.
Την σάλτσα δεν πρέπει να την φέρουμε σε υψηλή θερμοκρασία όταν θα την αναμείξουμε με τα ζυμαρικά.

Συστατικά για σάλτσες πέστο
Επειδή όπως είπαμε το πέστο ειναι τεχνική για σάλτσα μπορούμε να παρασκευάσουμε
διάφορες γεύσεις με βάση τα λαχανικά όπως από διαφορετικά είδη βασιλικού, λιαστή ντομάτα,
σπαράγγια, πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι, ρόκα, μαϊντανό, τζίντζερ ή ό,τι άλλο λαχανικό σας εμπνέει ως γεύση!

Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο λαχανικό, αντικαταστείστε το κουκουνάρι με άλλους ξηρούς καρπούς,
όπως αμύγδαλο, καρύδι ή κάσιους.

Επίσης και το τυρί μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κεφαλοτύρι, μυζήθρα ή καποιο αλλο σκληρο τυρί.

Τέλος προσθέστε μυρωδικά όπως μέντα ή δυόσμο!

Πάντα να θυμάστε ότι η σάλτσα πέστο είναι μια ωμή σάλτσα!
Θα πρέπει λοιπόν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ολόφρεσκα και καλής ποιότητας!

Πώς να διατηρήσετε την σάλτσα πέστο
Βάλτε το πέστο σε αποστειρωμένο βάζο ή ένα αεροστεγές δοχείο, που καλύψτε την επιφάνεια με ένα στρώμα ελαιόλαδου.
Το πέστο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα και μπορεί να καταψυχθεί για μελλοντική χρήση.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο