Share

Ο απίθανος και αγαπημένος μουσακάς!
Ποιος δεν γνωρίζει και δεν έχει δοκιμάσει τον μουσακά, το πιο γνωστό πιάτο της Ελληνικής Κουζίνας!
Ο μουσακάς δεν είναι αμιγώς ελλληνική συνταγή, αλλά τούρκικη βέβαια μόνο το όνομα είναι ίδιο μιας και η τούρκικη συνταγή ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με τον πλέον ελληνικό μουσακά!
Αν και με την πρώτη ματιά έχει μια πολυπλοκότητα η συνταγή, όταν κάποιος δοκιμάσει να τον φτιάξει καταλαβαίνει ότι είναι ένα απλό φαγητό.. που το μόνο που χρειάζεται για να πετύχει είναι μεράκι!

Κλασικός Μουσακάς Recipe

Μουσακάς

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιουνίου 13, 2012

  • Απόδοση: 1 ταψί (10 Μερίδες)
  • Προετοιμασία: 1 ώρα 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 50 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 2 ώρες 20 λεπτά

Ο απίθανος και αγαπημένος μουσακάς! Ποιος δεν γνωρίζει και δεν έχει …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά!
    Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
    Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τον κιμά.
    Ανακατεύουμε, με ξύλινη κουτάλα, συνεχώς για να μην έχει "σβόλους" ο κιμάς και τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει.
    Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί και χαμηλώνουμε την φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο.
    Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, σε ένα ποτήρι νερό διαλύουμε τον πελτέ, προσθέτουμε την ζάχαρη σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
    Μόλις κκατεβάσουμε από την φωτιά, ρίχνουμε 5-6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο.
  3. Καθαρίζουμε,πλένουμε, σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες.
    Αν δούμε ότι έχουν πολλά σποράκια τις ξεπικρίζουμε και κατόπιν τις σκουπίζουμε πολύ καλά.
  4. Κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες τις μελιτζάνες.
    Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
    Αφήνουμε τα τηγανισμένα λαχανικά ακουμπισμένα στο απορροφητικό χαρτί μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
  5. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα γάλατα, το αλεύρι και το κόρν φάουρ και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
    Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
    Προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ανακατεύουμε ασταμάτητα μέχρι να πήξει η κρέμα.
    Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά, χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον μουσακά.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
    Πασπαλίζουμε το πυρέξ με φρυγανιά και τυρί τριμμένο.
    Κάνουμε με τις μελιτζάνες μια παχιά στρώση, χωρίς κενά.
  7. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά από τον κιμά.
    Προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τυρί.
  8. Επαναλαμβάνουμε κάνοντας μία στρώση ακόμη με τις μελιτζάνες και αρκετό τυρί.
  9. Περιχύνουμε με την κρέμα, προσθέτουμε λίγη φρυγανια, ελάχιστο βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τυρί.
    Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά στους 180°C Κελσίου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας.
  10. Αφήνουμε τον μουσακά να "σταθεί" 30 λεπτά πριν σερβίρουμε!
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο