Share

Ο άρτος ο επιούσιος…

Το αναγκαίο και βασικό είδος διατροφής μας!

 

? Σταρένιο ή λευκό ψωμί
Από τα πιο συνηθισμένα είδη ψωμιού σήμερα που φτιάχνεται από κοσκινισμένο λευκό αλεύρι,
είναι πλούσιο σε ασβέστιο αλλά πιο φτωχό σε φυτικές ίνες, παρασκευάζεται από αλεύρι που έχει υποστεί αφαίρεση φύτρου και έχει επεξεργαστεί.

 

? Χωριάτικο
Σταρένιο ψωμί, λευκό, προτιμάται ευρέως από τους καταναλωτές
Έχει ξεροψημένη κόρα και μαύρο ή λευκό σουσάμι.

 

? Με προζύμι
Ειδική κατηγορία ψωμιού, που ζυμώνεται αποκλειστικά με προζύμι.Μαύρο Ψωμί
Μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο.

 

? Σικάλεως ψωμί
Παρασκευάζεται από σίκαλη, πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει σκούρο χρώμα και τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

 

? Γερμανικό ψωμί
Παρασκευάζεται από διάφορα δημητριακά, αλλά κυρίως από σίκαλη, είναι συνήθως ξινό διότι περιέχει προζύμι.

 

? Ψωμί από καλαμποκάλευρο ή μπομπότα
Παρασκευάζεται από μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου.
Έχει κίτρινο χρώμα, χαμηλή διατροφική αξία και είναι φτωχό σε φυτικές ίνες.

 

? Πολύσπορο ψωμί
Παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών.
Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά.
Συνήθως περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ηλιόσπορους.

 

? Ολικής αλέσεως ψωμί
Το σταρένιο ψωμί, του οποίου όμως το αλεύρι δεν έχει υποστεί επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,
σίδηρο και θρεπτικά συστατικά και φυλλικό οξύ.

 

? Το βιολογικό ψωμί
Το βιολογικό ψωμί, παρασκευάζεται από αλεύρι βιολογικής προέλευσης.
Το αλεύρι έχει παραχθεί από σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά
και έχουν πιστοποιηθεί για αυτή τους την καλλιέργεια.
Αυτό μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε φούρνους που παράγουν τέτοιου είδους ψωμί.

 

? Τύπου πολυτελείας ψωμί
Αυτό το ψωμί περιέχει περισσότερο αλάτι και ζάχαρη από τα υπόλοιπα.
Περιέχει απαραίτητους υδατάνθρακες, αλλά όχι όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν το μαύρο και το πολύσπορο ψωμί.
Δεν ενδείκνυτε για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, επειδή τα συστατικά του λευκού αλευριού.

 

? Συσκευασμένο ψωμίΦρέσκο Ψωμί
Τα συσκευασμένα ψωμιά περιέχουν πλεόνασμα συντηρητικών. Προτιμάτε εκείνα που έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης,
είναι ολικής άλεσης επειδή είναι πιο υγιεινά και αναγράφουν αναλυτικά στη συσκευασία τους τα συστατικά που περιέχουν.

 

? Προψημένο (bake off) ψωμί
Αυτό τον τύπο ψωμιού τον βρίσκετε κυρίως στα σουπερμάρκετ, δεν στερείται γεύσης σε σχέση με το φρέσκο και επιπλέον είναι φθηνότερο.
Η κατωτερότητα του προψημένου ψωμιού σε σχέση με το φρέσκο δεν αποδεικνύεται.
Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν το προψημένο ψωμί περιέχει συντηρητικά.

 

? Ψωμί για τοστ
Ειδική κατηγορία ψωμιού, για τοστ και ορεκτικά, με εύγεστο αποτέλεσμα άν ψηθεί.
Μπορεί να έχει κόρα ή όχι.
Διατείθεται σε σταρένιο, ολικής άλεσης και σικάλεως.

 

? Μπαγκέτα
Χρησιμοποιείται ειδικά σε κρύα σάντουιτς, αποτελεί μια ειδική κατηγορία ψωμιού.
Λευκή ή μαύρη (ολικής άλεσης) με σουσάμι ή χωρίς αποτελεί την κύρια επιλογή για κολατσιό.
Διατείθεται σε μακρόστενη φρατζόλα, είναι τραγανό και όπως το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες φρέσκια.

 

? Διάφορα ΨωμιάΜπαγκέτες, Ψωμί
Υπάρχουν ψωμιά γεμιστά με διάφορα υλικά όπως λαχανικά, τυριά και αλλαντικά, όπως το ελιόψωμο.
Ψωμιά γλυκά όπως το σταφιδόψωμο.

 

?Γιορτινά ψωμιά
Χριστόψωμο
Είναι ένα ειδικό είδος ψωμιού, αφού φτιάχνεται κυρίως τα Χριστούγεννα.
Πέρα από μαγιά, αλεύρι, έχει γιαούρτι, καρύδια, μπαχαρικά, μέλι, αλάτι.
Στολίζεται με διάφορα σχέδια και καρύδια ολόκληρα.

Λαγάνα
Φτιάχνεται για κατανάλωση την Καθαρά Δευτέρα και δεν έχει μέσα γάλα ή αυγά παρά μόνο αλεύρι,
μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, γλυκάνισο και πάρα πολύ σουσάμι.
Έχει παραλληλόγραμμο οβάλ σχήμα.

Λαμπρόψωμο
Η κοσόνα η το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού το οποίο ετοιμάζεται και προσφέρεται το βράδυ της Ανάστασης!
Η συνταγή είναι η κλασσική και η προσθήκη των μυρωδικών είναι αυτό που το διαχωρίζει από το κοινό ψωμί!

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταγή για Ψωμί του Τόστ

0 2003

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο