Share

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή βιολογικά προϊόντα!
Τί ακριβώς είναι όμως ένα προϊόν βιολογικής καλλιέργειας…

 

Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή
αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων,
ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές.

Οι βιολογικοί καλλιεργητές εφαρμόζουν την τακτική της αμειψισποράς δηλαδή την εναλλαγή
φυτών για συγκομιδή, υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά)
και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του
με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.
Έτσι μόνο ένα προϊόν «σφραγίζεται» ως παράγωγο βιολογικής καλλιέργειας!

 

Πιστοποίηση
Η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων είναι άκρως απαραίτητη, εκ του νόμου, για τη χρήση του όρου «βιολογικό».
Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία ονομάζονται «Πιστοποιητικοί Οργανισμοί» και υπόκεινται στο Υπουργείο Γεωργίας, έναντι αμοιβής.

Το ζήτημα της πιστοποίησης έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κόλπους των βιολογικών καλλιεργητών. Πολλοί πιστεύουν ότι, με τη δημιουργία αυτού του προτύπου, προστατεύεται και ελέγχεται το τελικό προϊόν.

Όμως, εκφράζονται φόβοι και ασκείται κριτική από κάποιους άλλους.
Επειδή την πιστοποίηση την κάνουν ιδιωτικοί οργανισμοί θέτουν το εξής ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η ποιότητα στο πρότυπο όταν δίνει τις πιστοποιήσεις μια ιδιωτική εταιρία, δηλαδή ένας οργανισμός που οφείλει να έχει κέρδος;  Μήπως το κερδοσκοπικό κίνητρο που έχει κάθε εταιρία οδηγήσει στον εκφυλισμό της ποιότητας αντί στην εξασφάλισή του;»

Μια άλλη κριτική που ασκείται είναι ότι μέσα από το χρηματικό αντίτιμο, που απαιτείται για την απόκτηση της πιστοποίησης, αυξάνει περισσότερο η τιμή των βιολογικών προϊόντων.

Η Βιολογική Καλλιέργεια συνδέεται με την υποστήριξη αρχών πέρα από την καλλιέργεια, όπως το Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade) και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Παρόλα αυτά έγκειται όμως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στην ευσυνειδησία του κάθε παραγωγού και κτηνοτρόφου, εάν τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.

 

Σε τι διαφέρει ένα βιολογικό προϊόν με ένα προϊόν συμβατής καλλιέργειας

Τα βιολογικά προϊόντα εκτός από θρεπτικότερα σε συστατικά είναι καλύτερα για το περιβάλλον και ασφαλέστερα για την υγεία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως βιολογικά τρόφιμα και προϊόντα ορίζονται αυτά που προκύπτουν
από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής και οργανικής παραγωγής και θεωρητικά δεν περιέχουν
επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.

Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με
τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.

Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά.

Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται
σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδώδιμα μέρη των φυτών.

Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες που προκαλούν οποιαδήποτε εξωγενή «βοήθεια»
προόδου ανάπτυξης για το φυτό, απαγορεύονται.

Στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Τα βιολογικά έχουν λιγότερα πρόσθετα, αφού πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία
δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.

Τα ζώα βιολογικής εκτροφής αναπτύσσονται σε συνθήκες που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν την υγεία
και την ευημερία των ζώων μέσω της διατήρησης υψηλής ποιότητας και ισορροπημένης διατροφής,
καθώς και σε ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Τα ζώα βιολογικής εκτροφής έχουν καλύτερη υγεία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερα κτηνιατρικά
φάρμακα και να μειώνεται ο κίνδυνος μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.

Είναι λοιπόν προφανές γιατί ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα,
ιδίως για τα μικρά παιδιά, παρόλο που η τιμή τους είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με τα κοινά προϊόντα!


Μην ξεχνάτε ότι:
Τα βιολογικά προϊόντα αποθηκεύονται σε ξεχωριστό ράφι, στην συσκευασία αναγράφετε ο παραγωγός, ο διακινητής και τέλος ο πιστοποιητικός οργανισμός!

Εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου  και Πιστοποίησης  Προϊόντων Βιολογικής  Γεωργίας

GREEN CONTROL
Τηλ: 23320 43508
E-mail: greencontrol@hol.gr
Website: www.greencontrol.gr

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕ
Τηλ/Fax: 23330- 24440
E-mail: fysicert@otenet.gr

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α.Ε.
Τηλ: 23330- 64387
E-mail: info@bio-geolab.gr
Website: www.bio-geolab.gr

ΔΗΩ
Τηλ: 210- 8224384
E-mail: info@dionet.gr
Website: www.dionet.gr

A.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ&ΣΙΑ Ε.Ε-IRIS
Τηλ: 2810 360715-7
E-mail: info@irisbio.gr
Website: www.irisbio.gr

Q WAYS ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Α.Ε.
Τηλ: 210- 6130070, 210- 6136326
E-mail: info@qways.gr
Website: www.qways.gr

ΒΙΟΕΛΛΑΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΕ
Τηλ: 210 -8211940, 210-8211707
E-mail: info@bio-hellas.gr
Website: www.bio-hellas.gr

GMCert
Τηλ. & fax:2310-699850
E-mail:info@gmcert.gr
Website: www.gmcert.gr

ΦΙΛΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Α.Ε.
Τηλ. 210 9484330
E-mail:info@filikicert.gr
Website: www.filikicert.gr

LACON ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕ- LACON HELLAS
τηλ. 210-8616958
E-mail: lacon@otenet.gr
Website: www.lacon-institut.com

A CERT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Τηλ: 2310 210777, 2310 210417
E-mail: info@a-cert.org
Website: www.a-cert.org

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο