Είναι μέρες νηστείας και αυτό μου αρέσει πολύ γιατί μπορώ λόγω αυτής να θυμάμαι μερικές ξεχωριστές συνταγές όπως η ασυναγώνιστη στριφτή ταχινόπιτα!

Κάποτε στο άκουσμα της λέξης ταχινόπιτα απορούσα, μα γιατί σκεφτόμουν κάποιος να «χαραμίσει» το φύλλο και το ταχίνι για να φτιάξει τί; Μια πίτα, την ταχινόπιτα… μέχρι που αποφάσισα να το διαπιστώσω μόνη μου.

Ταχινόπιτες σου είχα φτιάξει ξανά, στη νηστεία της περασμένη χρονιάς όμως αυτή είναι «άλλο πράμα»!

Κάθε εβδομάδα φτιάχνω αυτή τη συνταγή για ταχινόπιτα, κόλλημα σου λέω, δεν υπάρχει αυτή η μοναδική γεύση, αν έχεις δοκιμάσει μασουράκια Χίου σκέψου αυτό αλλά με γεύση από ταχίνι, που τρώγεται όλες τις ώρες. Στην ουσία μόνο με τρία υλικά, ταχίνι, ζάχαρη και ένα καλό φύλλο κρούστας.

Για την ταχινόπιτα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φύλλο κρούστας, ένα φύλλο όμως που μένει ελαστικό και να είναι σα φρέσκο γιατί το άλλειμα με το ταχίνι έχει το «θεματάκι» του, επίσης θέλουμε ένα φύλλο νόστιμο και πολύ τραγανό, το ιδανικότερο απ΄όλα, για εμένα, είναι το φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa, εξαιρετικό μέχρι την τελευταία μπουκιά!

Συνταγή για Ταχινόπιτα

Επιστρέφω ξανά στο θέμα του αλλείματος για απόλυτη επιτυχία:

-Αραίωσε το ταχίνι με σησαμέλαιο ή έστω ελαιόλαδο ώστε να γίνει πιό ρευστό.
– Στην αρχή χρησιμοποίησε ένα κουτάλι ρίχνοντας κουταλιές διάσπαρτα ενώ με μια μαρίζ ή σπάτουλα σιλικόνης άπλωσέ το προς μια κατεύθυνση.

Επίσης μή παραβλέψεις το τριμμένο παξιμάδι ή καρυδόψιχα έστω, αυτό κάνει τη διαφορά στην υφή!

Απλά και εύκολα η πιο νόστιμη γλυκιά πίτα της Σαρακοστής, φτιάξε την και θα με θυμηθείς! Άσε που όποιος τη δοκιμάσει θα ξετρελαθεί και δε θα «χορταίνεις» ν’ ακούς «Γειά στα χέρια σου»!


Ταχινόπιτα Στριφτή


Συνταγή για γλυκιά στριφτή ταχινόπιτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 λεπτά
Ποσότητα: 8-10 μερίδες

Υλικά

6 φύλλα κρούστας «Πολίτικο» alfa
500 γρ. ταχίνι
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. τριμμένο παξιμάδι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
50 ml. σησαμέλαιο

Για το σερβίρισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα

Εκτέλεση Συνταγής

1
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την ταχινόπιτα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και ξεκινάμε να φτιάχνουμε την ταχινόπιτα.

2
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το τριμμένο παξιμάδι ενώ σ’ ένα δεύτερο το ταχίνι με τα 30 ml. από το σησαμέλαιο. Ανοίγουμε τα φύλλα και με ένα κουτάλι ρίχνουμε διάσπαρτα το ταχίνι, χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα απλώνουμε το ταχίνι και πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές από το μείγμα της ζάχαρης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

3
Κλείνουμε ανάλαφρα σε ρολό και το πρώτο το τοποθετούμε στη μέση του ταψιού σε σχήμα σαλίγκαρου.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τοποθετόντας τα στο ταψί κυκλικά ω΄στε να γίνει η ταχινόπιτα στριφτή.

4
Αλείφουμε την ταχινόπιτα με το υπόλοιπο σησαμέλαιο και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Μόλις η πίτα είναι έτοιμη και «πέσει» η θερμοκρασία της πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος παξιμαδιού θέλουμε ή να χρησιμοποιήσουμε τριμμένους ξηρούς καρπούς
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε τη γέμιση με πορτοκάλι, λεμόνι , βανίλια, μαστίχα ή ό,τι μας αρέσει
– Αν θέλουμε στη γέμιση προσθέτουμε σταφίδες, χαλβά, καρύδα ή κουβερτούρα

Φύλλο alfa pastry Πίτες

Νηστίσιμα Γλυκά Σαρακοστή Συνταγές

Εύκολη Ταχινόπιτα με Φύλλο

Παραδοσιακές συνταγές για πίτες

Παραδοσιακά γλυκά συνταγές για ταχινόπιτα

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.