Share
H εξαιρετική ταχινόσουπα της άλαδης Παρασκευής,

έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε ανθρώπους που η θρησκεία γι΄αυτούς είχε ένα ξεχωριστό νόημα.

Αυτό κάποτε με έβρισκε αντίθετη αλλά όταν άρχισα να μεγαλώνω κατάφερα να τους κατανοήσω και  πλέον βρίσκω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνύφανση της θρησκείας με τη γαστρονομία, τα ήθη, τα έθιμα και όλη την λαογραφία γύρω από αυτή.

Από τα 30 μου εως σήμερα ξεκίνησα να «κρατάω» τη νηστεία της Σαρακοστής, τη βρίσκω ένα πολύ καλό λόγο για αποτοξίνωση, για να μαγειρέψω φαγητά που τα έχω ξεχασμένα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και γιατί είναι ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου να «κυριαρχήσω» απένταντι στην αδυναμία μου για το φαγητό.

Με τη μάνα μου, που ακολουθεί κατά γράμμα όλες τις νηστείες, έχουμε τις διαφορές μας αλλά κι ένα κοινό σημείο…το νηστίσιμο φαγητό που βράζει καθημερινά στην κατσαρόλα μας,  εκτός από τις Παρασκευές που αυτή τη βγάζει μόνο με ψωμί, χαλβά και πορτοκάλι (παράείναι ηρωικό εμένα).

Όσο τη θυμάμαι κρατάει το «αλάδωτο» της Παρασκευής ή όπως την λέει άλαδη Παρασκευή.
Όταν την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, της είπα ότι θα μαγείρευα ταχινόσουπα αγιορείτικη, δεν ήθελε και πολύ για να πειστεί.

Την έβλεπα να απολαμβάνει τη σούπα της, αν και το πλιγούρι δεν είναι και το καλύτερό της, γιατί λέει στο συσσίτιο του σχολείου τους τάιζαν συνεχώς πλιγούρι,  αυτή την ταχινόσουπα την καταευχαριστήθηκε και μου ζήτησε να της φτιάχνω πιο συχνά κριτσίνια ταχινιού, τα οποία ήταν φανταστικά!


Ταχινόσουπα και Κριτσίνια από Μακεδονικό Ταχίνι
Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Αναμονής: 60′ 
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4-5ς

Υλικά

Για την ταχινόσουπα
100 gr. πλιγούρι
50 gr. Μακεδονικό Ταχίνι
1200 ml. νερό ή ζωμό λαχανικών
1 πιπεριά
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 κλωναράκια σέλινο
Κόκκινο πιπέρι
1 καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο
2 μέτρια λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι

Για τα κριτσίνια ταχινιού
100 gr. αλεύρι ολικής άλεσης  που φουσκώνει μόνο του
70 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
70 gr. Μακεδονικό Ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
85 ml. ζεστό νερό
Αλάτι
Σουσάμι

 

Εκτέλεση

Τα Κριτσίνια
1 Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τα άλευρα και το αλάτι, προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε το μέλι με το ζεστό νερό και το baking powder. Ζυμώνουμε και πλάθουμε 25 κριτσίνια περίπου, ανάλογα το μέγεθος που θα δώσουμε.

2 Απλώνουμε σουσάμι στον πάγκο και τα ρολάρουμε ώστε να κολλήσει επάνω τους. Αραδιάζουμε σε αντικολληκτικό χαρί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 20-22 λεπτά.

Συνταγή για Κριτσίνια για Παιδιά

 

Η ταχινόσουπα
3 Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε το πλιγούρι μαζί με 600 ml. νερό ή ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε και την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μόλις μαλακώσει το πλιγούρι.

4 Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό ή  ζωμό(η σούπα πρέπει να μην είναι πηχτή) και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρουμε την σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.

5 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με τον χυμό των λεμονιών και όσο κοκκινοπίπερο θέλουμε, προσθέτουμε 2 φλυτζάνια από τον ζωμό του φαγητού σταδιακά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο φαγητό το μείγμα με το ταχίνι.

Σερβίρουμε την ταχινόσουπα με τα κριτσίνια, λεμόνι και καυτερό κόκκινο πιπέρι κατά βούληση.

Συνταγές για Αλάδωτα Φαγητά

 

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Η σούπα όταν κρυώσει πήζει, γι αυτό φροντίζουμε να έχει αρκετό ζωμό.
– Αντί για πλιγούρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι, ρύζι ή πεπονάκι.
– Μπορούμε να βάλουμε επίσης λαχανικά όπως κολοκυθάκι και ντομάτα.

Νηστίσιμες Συνταγές Μακεδονικό Ταχίνι

Εύκολες Νηστίσιμες Συνταγές

Σαρακοστιανές Συνταγές με Ταχίνι

Ταχινόσουπα

Συνταγή για Κριτσίνια

Εύκολα Κριτσίνια για Παιδιά Συνταγές

Κριτσίνια με Ταχίνι Συνταγή

Συνταγές για Μεγάλη Παρασκευή Αλάδωτες

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο