Share
H Πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου, τα αχλάδια και το βούτυρο το γιορτάζουν μαζί μου!

Τα αχλάδια είναι το φρούτο του Φθινοπώρου, υπάρχουν σε όλους του πάγκους οι ελληνικές ποικιλίες του, τα βουτυράτα, από κοντούλες, τα αχλάδια κρυστάλλια και η Δουκέσσα, εμείς στο πατρικό μου είχαμε μια ωραία κοντούλα αχλαδιά, τέτοια εποχή ήταν ακόμη σχεδόν άγουρα και σκληρά, μας άρεσαν όμως έτσι, κόβαμε κανένα και το δοκιμάζαμε τραγανό, τραγανό και ας ήταν λίγο στυφό.

Το αχλάδι το αγαπώ είναι τόσο υπέροχο φρούτο, ταιριάζει γευστικά με το βούτυρο και τα γλυκά κρασιά, γι” αυτό άλλωστε αν ψάξεις συνταγές με αχλάδια θα δεις αμέτρητα αχλάδια ποσέ, σιγοβρασμένα μέσα σε κρασί και μπαχαρικά, αν το δοκιμάσεις με κόκκινο κρασί, το αχλάδι παίρνει αυτό το μαγευτικό ρουμπινί χρώμα, προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα φτιάξω και μάλλον ήρθε η ώρα τους…

Ωστόσο σε αυτή την πλευρά της γης εμείς θα απολαμβάνουμε το Φθινόπωρο, μέσα από εποχιακές συνταγές και υλικά τον επόμενο καιρό, ενώ στην άλλη άκρη του κόσμου η Άνοιξη θα θεριεύει!

Μαζί με την μοναδικά απολαυστική συνταγή της τάρτας, κληρώνεται και ένα απαραίτητο εργαλείο για την κουζίνα, ένα μίξερ της Philips, δηλώνεις συμμετοχής είτε στέλνετε τα στοιχεία σας στο info@funkycook.gr είτε αφήνοντας σχόλιο στην ανάρτηση του  Funky Cook Page και σε αυτό το πόστ, στις 26.09.2014 στις 12 το μεσημέρι, ο τυχερός νικητής θα ενημερωθεί μέσω μέηλ ή στον λογαριασμό του στο Facebook!

Επίσης αυτό το μίξερ μαζί με ακόμη χρήσιμες συσκευές μπορείς να τις αποκτήσεις πανεύκολα και μέσα από της αγορές σου στα σουπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από το πρόγραμμα Continuity 50% φθηνότερα, η προσφορά ισχύει μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων.


Βουτυρένια Τάρτα με Αχλάδια και Γλυκό Κρασί Σάμου

° Έτοιμο σε: 45′
° Μερίδες: 10

Υλικά για μια τάρτα
> 160 gr. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο
> 300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
> 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
> ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
> 55 ml. νερό παγωμένο
> 1 κρόκο αυγού

 για την γέμιση
> 4 αχλάδια ώριμα
> 100 ml. γλυκό κρασί Σάμου
> 3 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
> 1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
> 1 κάψουλα βανιλλίνη
> 1 ασπράδι αυγού
> 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
> 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι αλεύρι κοσκινισμένο, την ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια.

Ανακατεύουμε τα υλικά στην χαμηλή ταχύτητα μέχρι τα υλικά μεταξύ τους να ενωθούν και να πάρουμε ένα μείγμα σαν από ψίχουλα.

Ζύμη για Τάρτα
Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και πλέον θα δουλέψουμε με τα χέρια.

Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το νερό, που θα πρέπει να είναι και αυτό παγωμένο.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση της galette.

Ζύμη Galette

Καθαρίζουμε τα αχλάδια αν και με την φλούδα έχουμε το ίδιο ωραίο αποτέλεσμα.
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, ανακατεύουμε την λευκή ζάχαρη, με την βανιλλίνη, το κόρν φλάουρ και το κρασί,  περιχύνουμε τα αχλάδια και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε ανάμεσα την ζύμη, ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη ένα φύλλο ζύμης μετρίου πάχους, περίπου διαμέτρου 24 εκατοστών.

Συνταγές για Τάρτα με Αχλάδια
Τοποθετούμε τις φέτες του αχλαδιού, στρώνοντάς την μια δίπλα στην άλλη.

Κλείνουμε την τάρτα, με την βοήθεια του χαρτιού ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης, κλείνουμε τόσο ώστε η μέση της τάρτας να μείνει ακάλυπτη.

Περιχύνουμε τα αχλάδια με τα υγρά που τα μαρινάραμε και προσθέτουμε επάνω από τα ακάλυπτα αχλάδια σε μικρά κυβάκια το βούτυρο της γέμισης.

Συνταγές με Αχλάδια

Αλείφουμε την ζύμη με το ασπράδι του αυγού και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά και κατόπιν άλλα 45 περίπου λεπτά στους 175°C.

Galette με Αχλάδια

 

Τάρτα Βουτύρου με Αχλάδια και Κρασί

Σημειώσεις για την συνταγή:

– Την ζύμη μπορούμε να την ετοιμάσουμε και χωρίς μίξερ, τρίβοντας τα υλικά με τις παλάμες μας.
– Θα πρέπει να χρησιμοποίηστε ένα αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας και όχι soft ή light.
– Η ζύμη διατηρείαι στο ψυγείο έως και 3 ημέρες!
– Η ζύμη θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον 10 λεπτά στην κατάψυξη ή στο ψυγείο 30 λεπτά, έτσι θα ανοίξει ευκολότερα.
– Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε με τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο ή άλλα μπαχαρικά που σου αρέσουν.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Σχόλια

  1. Υπέροχη τάρτα μας ξεσηκώνεις κάθε φορά !!!
    Αν και δεν είμαι συνήθως τυχερή στις κληρώσεις που ξέρεις τώρα μπορεί να κερδίσω το μίξερ!!

Αφήστε ένα σχόλιο