Share

Η φέτα είναι ένα λευκό τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή
πρόβειο γάλα και μείγμα κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό περίπου 30%.

 

Η γεύση της είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3-4 μήνες.
Μετά την παρασκευή της διατηρείται σε άλμη, η οποία της προσδίδει και την χαρακτηριστική γεύση.

Άν η φέτα απομακρυνθεί από την άλμη χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται συμπαγής.

Η σκληρότητά της ποικίλει, όπως και η γεύση της, έτσι θα την βρούμε από πολύ σκληρή εώς σε πολύ μαλακή μορφή.
Το λίπος του τυριού κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.
Η φέτα αποθηκεύεται είτε σε βαρέλια είτε σε τενεκέ σε φέτες, όπου οφείλει και το μεταγενέστερο όνομά της ..από το ιταλικό «fetta».

Το αρχικό όνομα του τυριού ήταν «τυρός»!

 


Η ιστορία της φέτας

Ο μύθος υποστηρίζει οτι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών,
όπως αναφέρεται στην Οδύσσεια !
Αυτό αποδεικνύει ότι η φέτα είναι ένα τυρί με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα των Ελλήνων!

Βέβαια τυρί παρόμοιο της φέτας συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια με τη διαφορά ότι το τυρί που παρασκεύαζαν
περιείχε αγελαδινό γάλα σε αντίθεση με την φέτα!
Η παραγωγή και η εξαγωγή φέτας είναι τεκμηριωμένη από το 1904.
Έτσι όσοι παραγωγοί χρησιμοποιούσαν διαφορετικό τρόπο παρασκευής εκτός από αυτόν που όριζε η
«πραγματική» φέτα αναγκάστηκαν να το μετονομάσουν σε «λευκό» τυρί!
Και αυτό επειδή η Ελληνική φέτα απέκτησε Π.Ο.Π.

 

 

Ελληνικό Τυρί Φέτα


Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Με λίγα λόγια από την κατοχύρωσή της φέτας και μετά ως Π.Ο.Π. δεν επιτρέπεται τυρί που περιέχει αγελαδινό γάλα
και δεν έχει παρασκευαστεί στην Ελλάδα να ονομάζεται φέτα.

Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που
παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.

Αυτό θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996.
Η καταχώριση της φέτας στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες πουπαρήγαν ως τότε μεγάλες ποσότητες φέτας,όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Παρόλαυτά κατέληξεαν στο συμπέρασμα ότι η φέτα οφείλει να προστατευτεί ως ονομασία προέλευσης.

Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό ξανακαταχωρίστηκε η φέτα στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού τελικά απορρίφθηκε.

Πάντα να προσέχετε όταν ζητάτε φέτα από τους πάγκους των τυριών!


Η φέτα στο τραπέζι μας

Η φέτα αποτελεί ορόσημο παραγωγής για την Ελλάδα και έχει συνδεθεί κυρίως με την
μεσογειακή κουζίνα σε όλο τον κόσμο!
Η φέτα είναι η πρωταγωνίστρια στο Ελληνικό τραπέζι σαν συνοδευτικό με λαδορίγανη,
στην πολυαγαπημένη χωριάτικη σαλάτα,
σε λαδερά, σε πίτες, σε σαγανάκι ή απλά με ζεστό φρέσκο ψωμάκι!

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο