Η Τυρινή είναι η τρίτη εβδομάδα της Αποκριάς και αυτή που θα υποδεχτεί την νηστεία. H εβδομάδα αυτή λαογραφικά αλλά και γαστρονομικά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Μπορεί πια να μή πολυσυμπαθώ τις Απόκριες και τα καρναβάλια, όμως τα έθιμα της Τυροφάγου, τα κόλλυβα, οι γαλατόπιτες, οι φωτιές και το δεμένο αυγό, μου θυμίζουν τις Απόκριες ως παιδί, που η θεία μου είχε φτιάξει μια κατακόκκινη στολή και ντυνόμουν βασίλισσα της φωτιάς.

Το βράδυ της Τυρινής, μετά την παρέλαση του καρναβαλιού, τρώγαμε οικογενειακά μακαρόνια με τυρί και φυσικά γαλατόπιτα! Μετά το φαγητό ο μπαμπάς έδενε το αυγό με μια κλωστή για να το πιάσουμε με το στόμα!

Ημερολογιακά οι γιορτές συνδέονται και βασίζονται κυρίως με την αγροτική κουλτούρα και την εποχικότητα των πρώτων υλών. Έτσι στο επόμενο διάστημα μετά την Τυρινή έπαυαν να χρησιμοποιούνται όλα τα ζωϊκά τρόφιμα.

Τα χειροποίητα ζυμαρικά έχουν την τιμητική τους. Συνοδεύονται με τί άλλο, με τυρί! Γι΄αυτό και η Τυρινή ονομάζεται επίσης Μακαρονού.

Οι παραδοσιακές γκόγκλιες ή κουρκουμπίνες ή τζόλια σερβίρονται με τσίκνωμα, δηλαδή κρεμμύδι τσιγαρισμένο και ξερή μυζήθρα. Τις ωραιότερες τις έχω φάει στο Άργος και συγκεκριμένα στις Μυκήνες, όπου η κυρία Σοφία τις φτιάχνει εντυπωσιακά συμμετρικές, νόστιμες και τις σερβίρει την Κυριακή της Τυρινής.

Οι πίτες δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, συγκεκριμένα η γαλατόπιτα είναι η πίτα της Τυρινής, ενώ οποιαδήποτε πίτα με γαλακτοκομικά ψήνεται την ημέρα εκείνη.

Τέλος στη λευκή νηστεία καταναλώνονται με κάθε τρόπο τυριά και γαλακτοκομικά, γι΄αυτό τα υπολλείματα αυτών χρησιμοποιούνται και συνδυάζονταν στα περισσότερα φαγητά.

Έτσι λοιπόν βασισμένη στην Τυρινή εβδομάδα και τα παραδοσιακά φαγητά των ημερών, σου ετοίμασα τρεις εκδοχές γεμάτες τυρί και γάλα.

Καλή Σαρακοστή!

 


Συνταγές για την Τυρινή
Χρόνος Προετοιμασίας: 40′
Χρόνος Ψησίματος: 45′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Ποσότητα: 12 κομμάτια

Πατάτες γεμιστές με τυριά και μανιτάρια

Υλικά
4-6  πατάτες
100 γρ. μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. μετσοβόνε
250 γρ. γραβιέρα
50 γρ. ΒΙΤΑΜ LIGHT
150 γρ. γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα μυρωδικά
1 κουταλιά της σούπα φρυγανιά
Σχοινόπρασο
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε από τις πατάτες αρκετό από το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι, ώστε να τις γεμίσουμε.

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο στον επεξεργαστή τροφίμων (multi).

Σ’ ένα κατσαρολάκι, σωτάρουμε με το ΒΙΤΑΜ τα μανιτάρια, το σκόρδο και 100 γρ. από τις πατάτες, προσθέτουμε το γάλα, τα φρέσκα μυρωδικά και αλατοπίπερο.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις πατάτες.

Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά ή στον φούρνο για 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Πατάτες γεμιστές με τυριά και μανιτάρια

Παραδοσιακές γκόγκλιες με σάλτσα τυριών

Υλικά
400 γρ. γκόγκλιες, παραδοσιακά ζυμαρικά
200 γρ. κασέρι
150 γρ. γλυκιά γραβιέρα
100 γρ. φέτα μαλακή
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. ΒΙΤΑΜ
600 ml. γάλα φρέσκο
Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Για το κρεμμύδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ΒΙΤΑΜ

Μυζήθρα ξερή για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ΒΙΤΑΜ να ζεσταθεί και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει η κρέμα και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα και πιπέρι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και κρατάμε τη σάλτσα ζεστή.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες, τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε στο τηγάνι με το ΒΙΤΑΜ και το ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τα τυρένια ζυμαρικά, με την τσίκνωση και τριμμένη μυζήθρα.

 

Παραδοσιακές γκόγκλιες με σάλτσα τυριών

Εύκολη Μπουγάτσα

Υλικά
6 φύλλα κρούστας
100 gr. ΒΙΤΑΜ

Για την κρέμα
1000 ml. γάλα φρέσκο
200 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλεύρι
40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 στικ βανιλλίνη
Ξύσμα λεμονιού, προαιρετικά
50 γρ. ΒΙΤΑΜ

Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C Κελσίου. Σ’ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ΒΙΤΑΜ να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.

Χρησιμοποιούμε 20 εκ. ταψί όπου το έχουμε αλείψει με αρκετή ποσότητα από το λιωμένο ΒΙΤΑΜ, με το υπόλοιπο ραντίζουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε σουρωτά στο ταψί. Ψήνουμε τα για 20 λεπτά στις αντιστάσεις και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και σιγοβράζουμε μέχρι ν’ αρχίζει να πήζει, η κρέμα δεν θα πήξει εντελώς οπότε μόλις κοχλάσει αποσύρουμε.

Περιχύνουμε τα ψημένα φύλλα και ψήνουμε ξανά για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.

Εύκολη Μπουγάτσα

Καλές αποκριές  ή με το καλό και η Σαρακοστή!

[fbcomments]

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο