Share

Το π.ο.π. Τυρί της Ίου του πάει!

By Ευα Μονοχαρη Published: Δεκεμβρίου 11, 2013

  • Yield: 10 Servings
  • Prep: 45 mins
  • Cook: 45 mins
  • Ready In: 1 hr 30 mins

Το σκοτύρι είναι ένα από τα αγαπημένα μου επιτραπέζια τυριά!
Υπόξινο, μαλακό, πικάντικο, η ιδιαιτερότητά του είναι τα κομμάτια από κεφαλοτύρι και το θρούμπι, ντόπια!
'Ολα αυτά "ζυμώνονται" μαζί και το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο αντίστοιχου είδους τυρί!
Αυτό λοιπόν το τυρί συνδυάστηκε με το αγαπημένο μου τυρόψωμο, το οποίο δεν είναι το κλασικό που ξέρετε!
Έχει μια διαφορετική διαδικασία που δημιουργεί πολλά λεπτά στρώματα φύλλου, τα οποία ανοίγονται με το χέρι!
Το αποτέλεσμα μία τραγανή, πεντανόστιμη πίτα που θα σας "μαγέψει"!

Ingredients

Instructions

  1. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
    Κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, την μαγιά, και το νερό.
    Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
  2. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  3. Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 8 ισόποσες μπάλες ζυμαριού.
  4. Θυμματίζουμε το σκοτύρι.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C .
  5. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο, πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο.
  6. Ρίχνουμε σε κάθε φύλλο που ανοίγουμε σκοτύρι, διπλώνουμε,το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
    Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης.
  7. Βουτυρώνουμ ένα μεγάλο ταψί.
    Βάζουμε μέσα κάθε κομμάτι της ζύμης και το ξανανοίγουμε, όσο μπορούμε, με την βοήθεια του βούτυρού, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψίου.
    Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμάρια βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο και απλώνοντάς το πάλι πιέζοντας με την παλάμη μας.
    Στο τέλος θα γίνει μία ομοιόμορφη λεπτή "πίτα".
  8. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά .
  9. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρεται ζεστή ή κρύα!


Share

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο