Share

Το π.ο.π. Τυρί της Ίου του πάει!

Τυρόψωμο με Νιώτικο Σκοτύρι

By Ευα Μονοχαρη Published: Δεκεμβρίου 11, 2013

  • Απόδοση: 10 Μερίδες
  • Προετοιμασία: 45 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 45 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 1 ώρα 30 λεπτά

Το σκοτύρι είναι ένα από τα αγαπημένα μου επιτραπέζια τυριά!
Υπόξινο, μαλακό, πικάντικο, η ιδιαιτερότητά του είναι τα κομμάτια από κεφαλοτύρι και το θρούμπι, ντόπια!
'Ολα αυτά "ζυμώνονται" μαζί και το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο αντίστοιχου είδους τυρί!
Αυτό λοιπόν το τυρί συνδυάστηκε με το αγαπημένο μου τυρόψωμο, το οποίο δεν είναι το κλασικό που ξέρετε!
Έχει μια διαφορετική διαδικασία που δημιουργεί πολλά λεπτά στρώματα φύλλου, τα οποία ανοίγονται με το χέρι!
Το αποτέλεσμα μία τραγανή, πεντανόστιμη πίτα που θα σας "μαγέψει"!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
    Κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, την μαγιά, και το νερό.
    Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
    Συνταγές για Τυρόψωμο
  2. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
    Συνταγές για Πίτες
  3. Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 8 ισόποσες μπάλες ζυμαριού.
    Τυρόψωμο Συνταγές
  4. Θυμματίζουμε το σκοτύρι.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C .
    Σκοτύρι Ίου
  5. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο, πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο.
    Συνταγή για Τυρόψωμο
  6. Ρίχνουμε σε κάθε φύλλο που ανοίγουμε σκοτύρι, διπλώνουμε,το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
    Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης.
    Συνταγές με Σκοτύρι Ίου
  7. Βουτυρώνουμ ένα μεγάλο ταψί.
    Βάζουμε μέσα κάθε κομμάτι της ζύμης και το ξανανοίγουμε, όσο μπορούμε, με την βοήθεια του βούτυρού, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψίου.
    Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμάρια βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο και απλώνοντάς το πάλι πιέζοντας με την παλάμη μας.
    Στο τέλος θα γίνει μία ομοιόμορφη λεπτή "πίτα".
    Συνταγές για τυρόψωμο με Σκοτύρι
  8. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά .
    Παραδοσιακό Τυρόψωμο
  9. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρεται ζεστή ή κρύα!
    Τυρόψωμο με Νιώτικο Σκοτύρι

  10. Τυρόψωμο

  11. Τυρόψωμο με Σκοτύρι Ιου
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο