Τη «δίαιτα» πολλοί εμίσησαν, τη σαλάτα ουδείς!Εξάλλου ποιός είπε πως οι σαλάτες είναι γι αυτό το σκοπό; Παράδειγμα η Τονοσαλάτα με Αυγό, Ελιές, Κάπαρη και Σπιτική Μαγιονέζα, που «λιώνω» ακόμη με τη νοστιμιά της!

Το μεγαλείο της σαλάτας και η τάση που θέλει τις σαλάτες «γεμάτες» σαν ένα ολόκληρο γεύμα με κάνουν να ταυτίζομαι απόλυτα μαζί τους, θεωρώ μαγευτικό όπου μέσα σ΄ένα μπωλ μπορείς να κάνεις τρελά mix and match υλικών και να της δώσεις αυτό που λέμε χαρακτήρα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που κάθε χώρα έχει τη «δικής» σαλάτα που αν την καλοκοιτάξεις θα βρεις όλη την κουλτούρα της γαστρονομίας της. Η επική ελληνική χωριάτικη, η μίνιμαλ (καπρέζε)caprese, η αρχοντική νισουάζ (nicoise), οι ξελογιάστρες ανατολίτικες σαλάτες φατούς (fattoush) και ταμπουλέ (tabouleh), η μοναδική κολσλοου (coleslaw) και η κοσμοπολίτισσα γουόλντορφ waldorf , η εξωτική pad thai, η χαρακτηριστική μεξικάνικη σαλάτα είναι μερικές αναφορές και στις δικές μου πιο αγαπημένες σαλάτες.

Από εκεί και πέρα οι σαλάτες είναι αμέτρητες όπως και τα συστατικά τους, συνήθως τα λαχανικά είναι η βάση για να φτιάξεις τις πιο ωραίες και υγιεινές σαλάτες, τις οποίες εκτός από τα υπόλοιπα συστατικά απογειώνουν και αυτά που λέμε dressing ή vinaigrette.

Πλέον υπάρχουν ελάχιστες φορές που να δε φτιάχνω σαλάτα είτε σα συνοδευτικό στο μεσημεριανό είτε σα βραδυνό και ξέρεις δε θα στο παίξω «καλή νοικοκυρά» αλλά βαριόμουν εντελώς το σχολαστικό πλύσιμο όπως επίσης ν΄αποθηκεύω λαχανικά που έπρεπε να πιάνουν χώρο στο ψυγείο μου, κοινώς;

«Φρεσκούλης και καθάρισες»!Γιατί φυσικά μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας λατρεύω την ευκολία, σαν foodie μου αρέσει η ποικιλία ενώ είμαι βέβαιη για τη φρεσκάδα και τη σταθερή ποιότητα των λαχανικών που επιλέγω!

Η Ιταλική σαλάτα «Φρεσκούλης» που επέλεξα για να φτιάξω αυτή την τονοσαλάτα έχει την ποικιλία των μαρουλιών που χρειάζομαι για γεύση, φρεσκάδα και εμφάνιση, που θα συνδυαστεί τέλεια με την λαχταριστή σάλτσα μαγιονέζας με αντζούγιες και μαζί με τις μεσογειακές γεύσεις της κάπαρης και του λεμονιού γίνεται μιακαταμάχητη σαλάτα!

Και αυτή είναι η συνταγή για σπιτική μαγιονέζα:

Υλικά
1 βιολογικό κρόκο αυγού, 200 ml. ηλιέλαιο, 80 ml. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι λευκό, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού,1 κ.γ. μουστάρδα, αλάτι

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, τα οποία προσθέτουμε σιγά-σιγά και σε ροή. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.

Φυσικά αν έχει φρέσκο τόνο ή Αλοννήσου γίνεται ακόμη πιο φανταστική ενώ τ’ αρωματισμένα με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά κρουτόν από ψωμί Ζέας, αν θες τα προσθέτεις αν και προσωπικά τα θεωρώ απαραίτητα.

Αυτή είναι η αγαπημένη μου τονοσαλάτα με μαρούλι και μεσογειακή γεύση αλλά κυρίως με νοστιμιά και γεμάτη φρεσκάδα, δοκίμασέ την ετσι ακριβώς ή δώσε της και κάτι από το δικό σου «χαρακτήρα»!


Τονοσαλάτα με Κάπαρη, Dressing με Αντζούγιες και Κρουτόν Ζέας


Τονοσαλάτα με Κάπαρη, Dressing με Αντζούγιες και Κρουτόν Ζέας

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

Για τη σαλάτα
1 Ιταλική Σαλάτα «Φρεσκούλης»
300 γρ. τόνο σε νερό
2 αυγά σφιχτά
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 λάιμ ή λεμόνι
2 φέτες ψωμί Ζέας
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο
Φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη και θυμάρι)
20 ml. ελαιόλαδο

Για το dressing με αντζούγιες
4 φιλέτα αντζούγιες
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
100 γρ. μαγιονέζα
1 σκελίδα σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1
Ετοιμάζουμε τα κρουτόν:
Σ’ ένα μπωλάκι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο «σπασμένο» και θυμάρι, το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά.

2
Ετοιμάζουμε το dressing με αντζούγια:
Στο γουδί ής στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαγιονέζα που την προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντάς την.

3
Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο και τον βάζουμε σ΄ένα μπωλ και ξεπλένουμε την κάπαρη. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Σε μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τη σαλάτα και την κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε πιπέρι, τα μυρωδικά, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκα, το χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε.

4
Τοποθετούμε τη σαλάτα σε πιάτο σερβιρίσματος προσθέτουμε τον υπόλοιπο τόνο, τ΄αυγά κομμένα στη μέση, τα κρουτόν και τελειώνουμε με άνηθο και κάπαρη.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Για τα κρουτόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος ψωμιού
– Στην σαλάτα ταιριάζουν οι ελιές και το αβοκάντο

Συνταγές για Τονοσαλάτα

Φρεσκούλης Σαλάτες

Κρουτόν με Ψωμί από Ζέα

Συνταγή για Σαλάτες

Dressing Σίζαρ Συνταγές

Σαλάτα Σίζαρ Συνταγή

Συνταγή για Τονοσαλάτα

Συνταγή για Σαλάτα Σίζαρ με Τόνο

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο