Share

Ένα από τα πιο ωραία τυρόψωμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Τραγανό, βουτυράτο και πεντανόστιμο, μια παραδοσιακή συνταγή από τον Ορχομενό Βοιωτίας!
Το τυρόψωμο αυτό δεν λείπει ποτε από τα σπίτια αλλά ούτε από τα γιορτινά τραπέζια!

Τυρόψωμο (Παραδοσιακή Συνταγή Ορχομένου)

Τυρόψωμο Ορχομενού

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιουλίου 8, 2013

  • Απόδοση: 1 (1-15 Μερίδες)
  • Προετοιμασία: 3 ώρες 0 λεπτό
  • Μαγείρεμα: 50 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 3 ώρες 50 λεπτά

Ένα από τα πιο ωραία τυρόψωμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Τραγανό, …

Υλικά

  • > Για το Φύλλο
  • 1000 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 2¾ φλυτζάνια νερό χλιαρό
  • > Για την Γέμιση
  • 600 gr. τυρί φέτα
  • 450 gr. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • > Για την Επάλειψη
  • 2 αυγά

Οδηγίες

  1. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
    Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
    Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
  2. Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσες μπάλες ζυμαριού.

    Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
    Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο, πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο.
  3. Ρίχνουμε την φέτα την οποία έχουμε τρίψει με το χέρι να πάει παντού, διπλώνουμε,το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

    Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης και υπολογίζουμε να μας μείνει περίπου το ¼ από το βούτυρο που λιώσαμε.
    Πάιρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το βουτυρώνουμε.
  4. Βάζουμε μέσα κάθε κομμάτι της ζύμης και το ξανανοίγουμε, όσο μπορούμε, με την βοήθεια του βούτυρού, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψίου.
    Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμάρια βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο και απλώνοντάς το πάλι με την παλάμη.
    Στο τέλος θα γίνει μία ομοιόμορφη lλεπτή "πίτα".
  5. Χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε την όλη επιφάνεια.
    Ψήνουμε στους 220°C μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά .
    Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρεται ζεστή ή κρύα!
Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο