Vanocka, Τσέχικο Χριστουγεννιάτικο Ψωμί

Vanocka, Τσέχικο Χριστουγεννιάτικο Ψωμί

Share

Ένα γιορτινό ψωμί που φτιάχνεται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα από την κουζίνα της Τσεχίας, εντυπωσιακό στην εμφάνιση, καθώς 3 πλεξούδες ζύμης στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη!
Γευστικά και σαν υφή θυμίζει το αγαπημένο μας τσουρέκι!

Vanocka, Τσέχικο Χριστουγεννιάτικο Ψωμί Recipe

By Ευα Μονοχαρη Published: Δεκεμβρίου 20, 2012

  • Yield: 1 (15-20 Servings)
  • Prep: 1 hr 20 mins
  • Cook: 45-50 mins
  • Ready In: 2 hrs 5 mins

Ένα γιορτινό ψωμί που φτιάχνεται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα από την …

Ingredients

Instructions

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπωλ.
    Κάνουμε ένα άνοιγμα στο αλεύρι και προσθέτουμε την ζάχαρη και την μαγιά.
    Προσθέτουμε το γάλα, χλιαρό, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 15-20 λεπτά.
    Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Κατόπιν προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τον κρόκο, το αυγό, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
    Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία, αφράτη, ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
    Την μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο σκεύος.
    Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό σημείο, για 1 ώρα.
  3. Ζυγίζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 9 ισοπόσα κομμάτια, θα βγούν 9 κομμάτια περίπου 165 gr. ζύμης.
    Πατάμε, ελαφρά, το ζυμάρι με την πλάμη μας και βάζουμε μέσα μερικές σταφίδες σε κάθε κομμάτι.
  4. Κλείνουμε και πλάθουμε σε κορδόνια περίπου 30-35 cm.
    Αρχίζουμε να πλέκουμε την ζύμη σε πλεξούδες.
    Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια φρατζόλα με 4 πλεξούδες.
    Συνεχίζουμε κάνοντας μια φρατζόλα με 3 πλεξούδες και τέλος μια με τις 2 πλεξούδες.
  5. Στρώνουμε σε δίσκο ψησίματος και τοποθετούμε πρώτα την φρατζόλα με τις 4 πλεξούλες, από πάνω της αυτή με τις 3 και τέλος στερεώνουμε την φρατζόλα με τις 2 πλεξούδες.
    Βυθίζουμε ξύλινα καλαμάκια ώστε να καταφέρουμε να στηρίξουμε τις 3 πλεξούδες για να μην πέσουν κατά το ψήσιμο.
    Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά στους 175°C Κελσίου.
    Αφήνουμε το γλυκό ψωμί να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο