Η αντίστροφη μέτρηση για ν’ αποχαιρετήσουμε τη φετινή χρονιά είναι γεγονός, όπως και οι αμέτρητες βασιλόπιτες που θα ψηθούν αυτές τις ημέρες και σίγουρα σκέφτεσαι ποια βασιλόπιτα θα φτιάξεις και φέτος!

Η βασιλόπιτα είναι μεγάλη υπόθεση αφού όλοι μας θέλουμε την καλύτερη, την πιό αφράτη, την πιό νόστιμη και όχι άδικα αφού μαζί της υποδεχόμαστε γλυκά μια ακόμη χρονιά.

Κάθε φορά δεν  ξέρω κάθε φορά τί να πρωτοδιαλέξω, μια βασιλόπιτα πολίτικη, μια βασιλόπιτα κέικ ή μια βασιλόπιτα αλμυρή, πάντως όταν ξεκινώ να την ετοιμάζω φροντίζω να την φτιάχνω την προσδοκία της επιτυχίας, γιατί όταν την κόψω θέλω να είναι όπως η νέα χρονιά!

Να είναι μελιστάλακτη, να είναι γεμάτη χαρές, να μας ανοίξει νέους ορίζοντες, να μας απαλύνει όσα την περασμένη μας πίκραναν γι΄αυτό ο ερχομός της νέας χρονιάς είναι για τον άνθρωπο μια μικρή αναγέννηση, που θα θέσει με αισιοδοξία τους νέους στόχους του!

Η φετινή βασιλόπιτα που θα μοιραστώ μαζί σας αγαπημένοι μου είναι η πιο αφράτη και μυρωδάτη βασιλόπιτα που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα, χωρίς καμία πιθανότητα αποτυχίας!

Τρυφερό και γλυκό ψωμί με ζεστά αρωματικά, που φτιάχνεται σε λίγο χρόνο ώστε να σου αφήσει αρκετό χρόνο ν΄ασχολήθείς με τις υπόλοιπες προετοιμασίες.

Και ξέρεις για τί άλλο θα την ευχαριστηθείς αυτή τη βασιλόπιτα; Επειδή θα την απολαύσεις και την επόμενη ημέρα, το ίδιο νόστιμη και τρυφερή.

Όπως θα δεις και στο βίντεο που ετοιμάσαμε με την Kenwood, έκανα μια μικρή προετοιμασία και όλα μετά αφέθηκαν στον γάντζο της θεϊκής κουζινομηχανή της Kenwood Chef Titanium, που σε γρήγορο χρόνο σου ετοιμάζει μια βελούδινη και υπέροχη ζύμη, την οποία μόλις αγγίξεις καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει η καλύτερη, αφράτη βασιλόπιτα!

Βάλε το τυχερό φλουρί και την πιο καλή σου διάθεση για να υποδεχτείς τη νέα χρονιά, να θυμάσαι οτι η αισιοδοξία, οι προσδοκίες και οι στόχοι, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να ζούμε μια πανέμορφη ζωή!


Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Ψησίματος: 50′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 16

Υλικά

620 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
8 γρ. ξηρή μαγιά
100 γρ. ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο
250 ml. φρέσκο γάλα
60 ml. χλιαρό νερό
1 μεγάλο αυγό
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 στικ βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2-3 σποράκια καρδάμωμο
Φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού
2-3 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 ασπράδι αυγού

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1  Στον κάδο βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Σ’ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με όλα τα αρωματικά μπαχαρικά και προσθέτουμε  το βούτυρο,  ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο, αφαιρώντας τα σποράκια και το στικ της βανίλιας, προσθέτουμε το αυγό,  το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι.

2 Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο. Μεταφέρουμε τη ζύμη σ’ ένα μπωλ που έχουε αλείψει βούτυρο, καλύπτουμε  με μεμβράνη και  αφήνουμε για 25 λεπτά στην άκρη.

Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί ή φόρμα 22 εκατοστών, στο οποίο τοποθετούμε το «τυχερό φλουρί», αλείφουμε με το ασπράδι την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

3 Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180ο C. Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη!

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να προσθέσουμε στη βασιλόπιτα σταφίδες, ξερά φρούτα ή κομματάκια σοκολάτας
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρωματικά και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο