Εκπληκτική, αφράτη και αρωματική βασιλόπιτα τσουρέκι για να υποδεχτείτε όλο γλύκα την νέα χρονιά!

Υλικά

Για το Προζύμι    
125 αλεύρι Robin Hood
40 gr. μαγιά νωπή ή 8 gr. μαγιά σκόνη
150 ml. χλιαρό νερό
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για τη ζύμη
500 gr. αλεύρι Robin Hood
175 gr. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
100 gr. βούτυρο
150 ml. γάλα φρέσκο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 κρυσταλλάκια μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
Ξύσμα περγαμόντου , μανταρινιού ή πορτοκαλιού

Για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι.
Βάζουμε σε ένα μπώλ το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30′ λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει το προζύμι.
H ζύμη
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη, τα ζεσταίνουμε για 2 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Χτυπάμε στο γουδί την μαστίχα με ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα, το αυγά χτυπημένα ελαφρά, τα ξύσματα,τα μυρωδικά, το προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, κοσκινισμένο.

Δίπλα μας έχουμε το λιωμένο βούτυρο και το ενσωματώνουμε στην ζύμη κουταλιά κουταλιά. Η ζύμη που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη, «λαστιχωτή» και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε την λεκάνη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί.

Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά και δημιουργούμε μία μπάλα ζύμης. Τοποθετούμε την ζύμη, σε φόρμα δαχτυλίδι ή στρογγυλό ταψί περίπου 28 εκατοστών που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα κκαι την πιέζουμε με την παλάμη μας.

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50° C βαθμούς Κελσίου, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το ταψί για 30 λεπτά.
Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπάμε ελαφρά με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Ψήνουμε στους 170° C βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.

Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!

Βασιλόπιτα

By Ευα Μονοχαρη Published: Οκτωβρίου 25, 2013

  • Yield: 1 πίτα (10-12 Servings)
  • Prep: 2 hrs 0 min
  • Cook: 40 mins
  • Ready In: 2 hrs 40 mins

Εκπληκτική, αφράτη και αρωματική βασιλόπιτα τσουρέκι για να υποδεχτείτε …

Ingredients

Instructions

  1. Το προζύμι
    Ετοιμάζουμε το προζύμι.
    Βάζουμε σε ένα μπώλ το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά.
    Ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
    Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μία ρευστή ζύμη.
    Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30′ λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει το προζύμι.
  2. H ζύμη
    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη, τα ζεσταίνουμε για 2 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
  3. Χτυπάμε στο γουδί την μαστίχα με ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
    Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα, το αυγά χτυπημένα ελαφρά, τα ξύσματα,τα μυρωδικά, το προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, κοσκινισμένο.
    Δίπλα μας έχουμε το λιωμένο βούτυρο και το ενσωματώνουμε στην ζύμη κουταλιά κουταλιά.
  4. Η ζύμη που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη, "λαστιχωτή" και να μην κολλάει στα χέρια.
    Σκεπάζουμε και τοποθετούμε την λεκάνη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί.
    Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά και δημιουργούμε μία μπάλα ζύμης.
  5. Τοποθετούμε την ζύμη, σε φόρμα δαχτυλίδι ή στρογγυλό ταψί περίπου 28 εκατοστών που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα κκαι την πιέζουμε με την παλάμη μας.

    Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα!
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50° C βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα το ταψί για 30 λεπτά.
    Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπάμε ελαφρά με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
  7. Ψήνουμε στους 170° C βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.
    Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο