Βρώμη, 5 Εύκολες, Νόστιμες και Υγιεινές Συνταγές

11.3K

Η βρώμη είναι δημητριακό που διατροφικά είναι ένας μικρός θησαυρός, μέσα στo πλαίσιο μίας  ισορροπημένης, ποικίλης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής η βρώμη είναι κυρίαρχη!
Εκτός από πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμινών, ασβεστίου και διαλύτες φυτικών ινών Β-γλυκάνης που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα καί άλλωνάλλων πολλών στοιχείων απαραίτητα για τον οργανισμό είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν απο τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Η προτεινόμενη ημερήσιας δόση είναι μόλις 3-6 gr.

Συνταγές με Βρώμη

Αν η βρώμη σας φαίνεται αδιάφορη ή αναζητάτε προτάσεις  χρήσης ώστε να την εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο, σας δίνω 5 προτάσεις που συνδυάζουν την γεύση με την ευκολία!

Μην ξεχνάτε οτι την βρώμη μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, μπιφτέκια, ψωμιά, κέικ, μπισκότα ή απολαύστε την απλά με γάλα και γιαούρτι στο πρωινό σας.

Παστέλι με Βρώμη, Μέλι και Ελαιόλαδο
———————————————–

Ένα αλλιώτικο παστέλι με υπέροχο τραγανό αποτέλεσμα που θα γίνει το αγαπημένο σου σνακ!

Θα χρειαστείς
200 gr. νιφάδες βρώμης
40 gr. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
90 gr. μέλι
1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους ή σουσάμι

Τι πρέπει να κάνεις
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία το μέλι, το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού μέχρι να πάρουν μια βράση.
3. Αποσύρεις, προσθέτεις την βρώμη, ανακατεύεις καλά.
4. Στρώνεις το μείγμα σε ένα μικρό ταψί σς λεπτή στρώση,
5. Ψήνεις στους 160ο C για περίπου 20 λεπτά.
6. Αφήνεις να κρυώσει και τεμαχίζεις σε τετράγωνα κομμάτια, θα τα αποθηκεύσεις σε αεροστεγές κουτί.

Παστέλι με Βρώμη, Μέλι και Ελαιόλαδο

Ομελέτα με Βρώμη, Πάπρικά και Κατσικίσιο Τυρί
————————————————————

Η νοστιμιά αυτής της ομελέτας είναι ασυναγώνιστη!

Θα χρειαστείς
10 gr. νιφάδες βρώμης
50 ml. γάλα
2 αυγά
50 gr. κατσικίσιο τυρί
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Πάπρικα
Ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνεις
1. Σε ένα μπωλ ρίχνεις την βρώμη, προσθέτεις το γάλα, ανακατεύεις και το αφήνεις 5 λεπτά στην άκρη.
2. Ψιλοκόβεις το κρεμμυδάκι, μόνο τα πράσινο μέρος.
3. Προσθέτεις στο μείγμα βρώμης τα αυγά, την πάπρικα και τα ανακατεύεις να γίνουν ένα μείγμα.
4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτεις το μείγμα.
5. Δεν ανακατεύεις καθόλου, χαμηλώνεις την θερμοκρασία και αφήνεις την ομελέτα να σιγοψηθεί περίπου 7-8 λεπτά.
6. Στα 4 λεπτά προσθέτεις το τυρί σε κυβάκια.
7. Όταν η ομελέτα δείχνει ψημένη στην επιφάνεια την βγάζεις.

Ομελέτα με Βρώμη

Ανζακ, Αυστραλέζικα Μπισκότα
——————————-

Τα ωραιότερα και πιο αφράτα μπισκότα βρώμης!

Θα χρειαστείς
50 gr. νιφάδες βρωμης
70 gr. αλεύρι
25 gr. αποξηραμένη καρύδα
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλια της σούπας νερό
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
65 gr. βούτυρο

Τι πρέπει να κάνεις
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία το μέλι, το νερό, το βούτυρο μέχρι να λιώσουν.
3. Κοσκινίζεις το αλεύρι με το baking powder.
4. Προσθέτεις όλα τα στέρεα υλικά στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύεις.
5. Στρωνεις μια λαδόκολα σε ένα δίσκο ψησίματος και δημιουργείς μικρά ή μεγάλα μπισκότα.
6. Ψήνεις στους 175ο C για περίπου 18 λεπτά.
7. Αφήνεις να κρυώσουν και  αποθηκεύεις σε αεροστεγές κουτί.

Τραγανά Μπισκότα με Βρώμη

Τρουφάκια με Βρώμη και Εσπρέσσο
—————————————-

Θα χρειαστείς
50 gr. μπισκότα βουτύρου
100 gr. νιφάδες βρώμης
100 ml. εσπρέσσο
4 χουρμάδες ή δαμάσκηνα αποξηραμένα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας λικέρ της αρεσκείας σου
1 κουταλια της σούπας βούτυρο
Ελάχιστη κανέλα, προαιρετικά
Κακάο άγλυκο, για την επικάλυψη

Τι πρέπει να κάνεις
1. Θρυμματίζεις τα μπισκότα και ψιλοκόβεις τα φρούτα.
2 Ανακατεύεις όλα τα υλικά μέχρι να πάρεις ένα σφιχτό μείγμα.
3. Αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
4. Πλάθεις τρουφάκια και τα τυλίγεις με κακάο.
5. Διατηρείς σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

Τρουφάκια με Βρώμη και Εσπρέσσο

Κρέμα Porridge
—————–

Θα χρειαστείς
35. gr. νιφάδες βρώμης
280 ml. γάλα φρέσκο
Ελάχιστο αλάτι

Τι πρέπει να κάνεις
1. Σιγοβράζεις όλα τα υλικά με υπομονή μέχρι να πάρεις μια παχύρευστη κρέμα.
2. Αφήνεις να σταθεί 2-3 λεπτά.

Σερβιρέ την όπως σου αρέσει, με μέλι, κανέλα, μαρμελάδα, φρούτα, ελαιόλαδο, πατέ ελιάς, μυρωδικά, τριμμένο τυρί!

Porridge Cream

Join the Conversation

  1. Το ένα καλύτερο από το άλλο!!!

    1. funkycook Author says:

      Ευχαριστώ Ξανθή μου! Τα φιλιά μου!!

  2. Ευχαριστώ!! Τα φιλιά μου εκεί στα ξένα!!

  3. τελειο πρωινο
    3 κουταλιες της σουπας βρωμη
    1 κουταλια ταχινι (το σοκολατας ακομη καλυτερα)
    λιγα αποξηραμενα φρουτα
    και ζεστο νερο
    το αφηνουμε 5 λεπτα και ετοιμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close