Share
#mywale Project

Μόλις λίγες ημέρες μετά τον ερχομό του Σεπτέμβρη και την επιμονή όλων για ατελείωτο ήλιο και θάλασσα, η πρώτη συνταγή που διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας μετά το διάλλειμα των διακοπών προφανώς μοιάζει τόσο παράξενη επιλογή.

Ίσως είναι κάπως έτσι αν και η σημερινή μουντή, βροχερή ημέρα ήρθε σαν από θαύμα να «δέσει» τόσο άψογα με το project «Tasting Wales», όπου η Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα ζήτησε από 8 Ελληνικά Food Blogs να γνωρίσουν στο Ελληνικό κοινό την Ουαλική γαστρονομία και παράδοση της.

Η Βρετανική κουζίνα είναι μια από τις αδικημένες κουζίνες όσον αφορά την φήμη της, οι περισσότεροι ίσως πιστεύουν ότι δεν έχει κάτι αξιόλογο να παρουσιάσει, ότι δεν έχει παράδοση, θεωρώντας την αδιάφορη και πως οι Βρετανοί ξέρουν μόνο από καλό τσάι και πουτίγκες!

Η γαστρονομία της Βρετανίας είναι όμως ξεχωριστή,

σε μια χώρα όπου θεωρείται δίκαια ο πιο αγαπημένος Δυτικός προορισμός όλου του κόσμου, η πολυπολιτισμικότητα της έχει ενώσει λαούς και κουλτούρες, ενώ πολύ πιο πριν στην ουσία, έχει ενώσει 4 διαφορετικές χώρες κάτω από την Βρετανική αυτοκρατορία, την Αγγλία, την Ουαλία την Βόρεια Ιρλανδία και την Σκωτία όπως το ξέρουμε σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο!

Είναι λοιπόν αδύνατον η Βρετανία να στερείται γαστρονομικής παράδοσης, βέβαια η μίξη όλων αυτών των λαών έχει αποπροσανατολίσει την γευστική ταυτότητα της Βρετανίας αλλά σας προτρέπω να ακολουθήσετε τους συμμετέχοντες bloggers Elena Is Cooking, Sugar Buzz, Foodaki, Sabor, Cusina Caruso, Wonderfoodland, The Foodie Corner ώστε να ανακαλύψουμε την θαυμάσια Ουαλική τοπική γαστρονομική παράδοση και να δοκιμάσουμε τις συνταγές που θα παρουσιάσουν!

Για εμένα η Ουαλία και η Σκωτία είναι το σημεία του κόσμου που θα μπορούσα να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου,

όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι λατρεύω τον χειμώνα και γι’ αυτό διάλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη να παρουσιάσω το παραδοσιακό Welsh Cawl, που είναι ένα βραστό φαγητό σαν στιφάδο (stew που λένε και στα «ξένα») με ποικιλία λαχανικών και φυσικά αρνάκι, το πιο αγαπημένο κρέας στην Βρετανία και ειδικά στην Ουαλία!

Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την συνταγή ανακάλυψα υπέροχες παραλλαγές αλλά και την προτροπή να χρησιμοποιηθούν λαχανικά ή ακόμη και όσπρια ανάλογα με την εποχικότητα, το ίδιο σας προτρέπω κι εγώ, όπως άλλωστε για όλες τις συνταγές να τις κάνετε δικές σας, να τις φέρνετε στα γευστικά σας γούστα και τα τοπικά υλικά που διαθέτετε.

Στο Ουαλικό αυτό βραστό εκτός από το ελαιόλαδο, πρόσθεσα φασολάκια και πράσινη κολοκύθα που είναι της εποχής αφού οι ρέβες που είναι κύριο συστατικό του φαγητού αυτού και υπάρχουν στην Ελλάδα τον χειμώνα.

Οι οδηγίες έλεγαν ότι σερβίρεται με κλασικό Ουαλικό τυρί αλλά και η κοπανιστή Τήνου συνδυάστηκε καταπληκτικά, δοκιμάστε το επίσης σε συνδυασμό και με αγαπημένη κλασική Ελληνική γραβιέρα!

Επίσης σημείωνε ότι την Άνοιξη και το καλοκαίρι μπορείτε να προσθέσετε μέντα.

Αυτή την εποχή απολαύστε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου, κρατήστε την συνταγή για τον χειμώνα ειδικά για τα Χριστούγεννα γιατί η νοστιμιά του είναι μοναδική και αν σκοπεύετε να περάστε τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό ή να σχεδιάσετε ένα «χειμωνιάτικο» ταξίδι, η Ουαλία είναι μαγευτική, επισκεφθείτε την εδώ και πάρτε μια «γεύση»!


 

Welsh Cawl (Παραδοσιακό Ουαλικό Στιφάδο)

 

 

° Προετοιμασία: 5′
° Έτοιμο σε: 120′
° Μερίδες: 6

Υλικά

> 6 μερίδες αρνάκι γάλακτος
> 2 πατάτες
> 2 καρότα
> 2 πράσα
> 100 gr. φασολάκια φρέσκα ή αρακά
> 100 gr. κολοκύθα πράσινη ή κολοκυθάκια
> 100 gr. λάχανο λευκό
> 1 φύλλο δάφνη
> 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
> 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
> 3 κλωναράκια μαϊντανό
> 1 κύβο Ψητονοστιμιά ΜAGGI
> 4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
> Ελαιόλαδο
> Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
> Αλάτι
> 50 gr. μπέικον, προαιρετικά

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά ομοιόμορφα σε μέτρια κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Συνταγές για Στιφάδο

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρά καφέ χρώμα.
Αν χρησιμοποιήσουμε μπέικον το προσθέτουμε σε αυτό το στάδιο.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τον κύβο Ψητονοστιμιά MAGGI, μερικούς κόκκους πιπέρι και περίπου 1 λίτρο νερό.

Συνταγές με Αρνάκι

Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Παραδοσιακές Ουαλικές Συνταγές

Όταν το κρέας έχει μαγειρευτεί και είναι μαλακό προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και επιπλέον λίγο ζεστό νερό ακόμη ώστε να έχει υγρά το φαγητό.

Ουαλικό Στιφάδο Welsh Cawl

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου με το αγαπημένο σας τυρί και φρυγανισμένο ψωμί!

Ουαλικές Συνταγές Στιφάδο

Ουαλία Συνταγές

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο