Η Ζέα στην Διατροφή μας

756
Η Ζέα στην Διατροφή μας,

αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά γνωστά στον άνθρωπο. Από τη ζέα μπορούν να παραχθούν ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα (όπως κουλούρια, παξιμάδια), ζυμαρικά καθώς και οινοπνευματώδη ποτά (βότκα, μπύρα). Προέρχεται από τη λέξη ”ζειδωρός”, που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή.

Έχει τέσσερα πέντε χρόνια που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη ζέα. Υποτίθεται ότι είναι ένα διαφορετικό δημητριακό που δεν περιέχει γλουτένη  και είναι πιο υγιεινό από το κανονικό σιτάρι. Ας δούμε τι ισχύει πραγματικά.

Ζέα και σιτάρι: οι διαφορές τους και οι ευεργετικές ιδιότητες της ζέας στον ανθρώπινο οργανισμό

Καθώς ανήκει στην οικογένεια των σιτηρών, η θρεπτική της αξία είναι παρόμοια με του σιταριού. Η ζέα έχει, επίσης, τις ίδιες θερμίδες με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές αξιοσημείωτες διαφορές.
  • Περιέχει περισσότερο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο θεωρείτο για τους Αρχαίους «τροφή του εγκεφάλου». Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυμικές διαδικασίες του εγκεφάλου.
  • Η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη ανέρχεται στο 13-20% ενώ στο κοινό σιτάρι στο 11-12%.
  • Περιέχει μικρότερες ποσότητες γλουτένης
  • Περιέχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών
  • Υψηλή περιεκτικότητα των βιταμινών Α,Β,C, και Ε. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η προβιταμίνη Α ενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας.
  • Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (ca, mg κ.τ.λ.)
  • Περιέχει υψηλό ποσοστό του αμινοξέως λυσίνη. Η λυσίνη είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιομηχανική λειτουργία του εγκεφάλου.
Το στάρι ζέας πέρα από όσα αναφέρθηκαν έχει πολύ καλή γεύση και είναι εύπεπτο.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι κάποιες θαυματουργές ιδιότητες που αναφέρονται όπως : μείωση της χοληστερόλης, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόληψη καρκίνου, διαβήτη, απώλεια βάρους, ομαλή εμμηνόπαυση, καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κλπ. δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης αναφέρεται ότι η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών καθώς και ότι συμβάλλει στην προστασία από μετάσταση διαφόρων μορφών καρκίνου, χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Προσοχή! Υπάρχει μία  κοινή πεποίθηση ότι η ζέα είναι ελεύθερη γλουτένης, αλλά είναι ανακριβής. Στην πραγματικότητα περιέχει μέτριας ποιότητας γλουτένη (δείκτης γλουτένης: 48,9%), γι’ αυτό και δε θα πρέπει να καταναλώνεται  από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Συμπερασματικά, τα προϊόντα από αλεύρι ζέας, έχουν ενδιαφέρουσα γεύση και αξίζει να τα δοκιμάσετε. Σε καμία περίπτωση όμως η ζέα δεν είναι θαυματουργή, όπως πολλοί την παρουσιάζουν. Ναι μεν περιέχει κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα  οποία όμως μπορούμε να προσλάβουμε ακολουθώντας μια απλή υγιεινή διατροφή. Αν θέλετε μπορείτε να την εντάξετε στη διατροφή σας, σε καµία περίπτωση όµως δεν θα λύσουμε προβλήµατα υγείας με μία φέτα ψωµί ζέας…

Προϊόντα ζέας, μπορείτε να προμηθευτείτε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Θα τη βρείτε ως αλεύρι, σπόρο, νιφάδες, ψωμί, κριθαράκι και ζυμαρικά.

 

Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη για τις σημαντικές διατροφικές συμβούλες και την ενημέρωση!

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών, PGCert Διατροφής Αθλητών
Γ. Δροσίνη 16_145 62 Κηφισιά
T/F: +30 210 8019097
C: +30 6937 260311
Facebook: Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
[email protected]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close