Share

Η ζελατίνη είναι πηκτικό μέσο κατάλληλο για την μαγειρική αλλά
κυρίως χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική!

Με την χρήση της ζελατίνης πήζουμε κρέμες, σάλτσες και γενικά υγρά μείγματα
που θέλουμε να αποκτήσουν στερεά μορφή.

Είναι ζωικό προϊόν και προέρχεται από τους χόνδρους οστών βοοειδών συνήθως
αλλά επίσης υπάρχει και ζελατίνη  από φυτικούς οργανισμούς το αγάρ αγάρ.

Η ζελατίνη πωλείται σε όλα τα σούπερ μάρκετ,σε μορφή σκόνης ή φύλλων.
Το βρίσκουμε επίσης και σε έτοιμα τρόφιμα όπως το γνωστό γλύκισμα ζελέ.

Για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα στις συνταγές μας χρησιμοποιούμε την
αναγραφόμενη ποσότητα και πάντα την μεταχειριζόμαστε με τον σωστό τρόπο.

 

Τα σωστά βήματα για σωστή χρήση είναι τα εξής:
για τα φύλλα ζελατίνης
Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε 1 φλυτζάνι παγωμένο νερό περίπου 5? λεπτά.
Τα στύβουμε πολύ καλά.

Το μείγμα που θα ρίξουμε την ζελατίνη πρέπει να είναι πολύ ζεστό διαφορετικά την
ανακατεύουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας βραστό νερό και κατόπιν την προσθέτουμε στο μείγμα που επιθυμούμε.

Για να πήξει το μείγμα αυτό πρέπει να το αφήσουμε για κάποια ώρα στο ψυγείο.

για την μορφή σκόνης
Βάζουμε σε ένα μπρίκι 5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό.
Ρίχνουμε την ζελατίνη και να μουλιάσει για 3-4 λεπτά για να φουσκώσει.
Σε ένα μπώλ βάζουμε καυτό νερό βάζουμε το μπρίκι 5? λεπτά για να διαλυθεί η ζελατίνη
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε στο μείγμα που θέλουμε να πήξουμε.
Για να πήξει το μείγμα αυτό πρέπει να το αφήσουμε για κάποια ώρα στο ψυγείο.

Eπίσης:
– Μερικά φρούτα όπως ο ανανάς και το σύκο πήζουν πιό δύσκολα!
– Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε συνταγές, δεν βοηθά στο να σφίξει αρκετά η ζελατίνη.
– Πάντα τα γλυκά που περιέχουν ζελατίνη φροντίζουμε να τα σκεπάζουμε πολύ καλά γιατί αλλοιώνετε ή υφή τους.
– Aν θέλουμε να κάνουμε μούς ή γλυκίσματα με απαλή υφή χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα ζελατίνης!

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο