Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά φαγόπυρο μου άρεσε πάρα πολύ και από τότε το απολαμβάνω συχνά κυρίως ως σαλάτα με υλικά που έχω πρόχειρα ή μου περισσεύουν, κάπως έτσι «έφτιαξα» και αυτή τη σαλάτα με φυγόπυρο, κουνουπίδι, παντζάρι και ένα θαυμάσιο dressing σαγκουίνι.

Στο φαγόπυρο ή μαυροσίταρο ενδείκνυται σε όσους έχουν δυσανεξία με τη γλουτένη, γενικότερα είναι υψηλή πηγή φυτικών ινών και μάλιστα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο.

Προσωπικά μου αρέσει η σχετικά γλυκιά, γήινη του γεύση, μου θυμίζει πολύ ξηρούς καρπούς αλλά και η υφή του είναι απολύτως του γούστου μου.

Επίσης μαγειρεύεται εύκολα και συνδυάζεται πάρα πολύ με αγαπημένα μου υλικά, όπως τα λαχανικά, το αβοκάντο, τα ρεβύθια, άψογα με πιο γλυκιές γεύσεις όπως τα αποξηραμένα φρούτα και τα υπόξινα φρέσκα φρούτα ενώ τα ζεστά μπαχαρικά και τα φρέσκα μυρωδικά είναι ό,τι του χρειάζεται!

Κι επειδή συχνά χρησιμοποιώ συνδυασμούς όλα τα παραπάνω υλικά σε κάποιες συνταγές με φαγόπυρο, μου θυμίζουν τα κόλλυβα 🙂

Η παρακάτω συνταγή είναι ένας συνδυασμός λαχανικών του χειμώνα, όσο είναι ακόμη η εποχή τους θέλω να τα τρώω συνεχώς γι΄αυτό τα έχω πάντα στο ψυγείο και τα βλέπεις συχνά στις τελευταίες συνταγές.

Πριν σε αφήσω να διαβάσεις τη συνταγή για τη σαλάτα με φαγόπυρο θα «σταθώ» λίγο στο dressing, όπου ειλικρινά δεν πίστευα πως θα ταίριαζε τόσο ωραία στη σαλάτα, το σαγκουίνι ταίριαξε απόλυτα όπως ακριβώς θα ήθελα και ειδικά η ελάχιστη κανέλα απογείωσε τη γεύση!

Σε αφήνω με την υπόσχεση να μοιραστώ μαζί σου και τη σαλάτα με φαγόπυρο και ρεβύθια!


Ζεστή Σαλάτα με Φυγόπυρο, Κουνουπίδι, Παντζάρι και Σαγκουίνι


Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 10 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

Για τη σαλάτα
150 γρ. φαγόπυρο βρασμένο
100 γρ. παντζάρια βρασμένα
100 γρ. κουνουπίδι
80 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες)
1 κουταλιά της σούπας μαύρες σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας φυστίκι τριμμένο
30 γρ. κάσιους
1 ραπανάκι
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά φρέσκο
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ φρέσκο
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
20 ml. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το dressing
80 ml. χυμό σαγκουίνι
3 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσαμική
30 ml. ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση Συνταγής

1 Στο γουδί πολτοποιούμε το φρέσκο τζίντζερ, τον κουρκουμά, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρές φουντίτσες και το μπλανσάρουμε για μερικά λεπτά να μαλακώσει, όσο μας αρέσει, προσωπικά το προτιμώ τραγανό.
Όταν είναι έτοιμο το περιχύνουμε αμέσως με το μείγμα του κουρκουμά.

2 Βάζουμε το φαγόπυρο σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.
Ψιλοκόβουμε τα φρούτα, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και το παντζάρι σε κυβάκια, το ραπανάκι σε φέτες, τα προσθέτουμε στο φαγόπυρο μαζί με το κουνουπίδι και ανακατεύουμε.

3 Ανακατεύουμε το μπαλσάμικο, με το χυμό σαγκουίνι και προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing σαγκουίνι, προσθέτουμε επιπλέον φυστίκι και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για ελαιόλαδο σησαμέλαιο
– Αντί για κόλιανδρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαϊντανό
– Τα λαχανικά μπορούν να αντικατασταθούν από μπρόκολο, γλυκοπατάτα κ.α.
– Οι ξηροί καρποί μπορούν αν είναι φυστίκι, κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα ή φουντούκια
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες σαλάτες

Συνταγές για Σαλάτα με Φαγόπυρο

Συνταγές με Φαγόπυρο_buckwheat recipes

Σαλάτα με Φαγόπυρο Συνταγές

Φαγόπυρο Σαλάτα Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.