Share

Η αλυσίβα, αλισίβα ή κασταλαγή είναι ένα αλκαλικό διάλυμα και πρόκειται για το γνωστό σταχτόνερο!

Παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμμένα ξύλα.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε στάχτη από «καθαρά» ξύλα, χωρίς να έχει καεί
μέσα οτιδήποτε εκτός των ξύλων, επίσης δεν χρησιμοποιούμε την στάχτη από το ψήσιμο κρεάτων,
ψαριών κ.τ.λ. γιατί θα μυρίζει καθώς περιέχει ζωικό λίπος.

Χρσιμοποιείται σε γλυκά κυρίως παραδοσιακά, όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα,
τα κουλουράκια και γενικά σε ζύμες.
Με την αλυσίβα τα γλυκά αυτά, γίνονται τραγανά και αφράτα!

Μην σας ανησυχεί η χρήση της στάχτης Aν είναι υγιεινή και ενδείκνυται προς βρώση,
το διάλυμα αυτό χρησιμοποιείται πάρα πολλά χρόνια
και κρύβει μέσα της όλη την σοφία των παλιών νοικοκυρών σε μία εποχή, |
όπου τα διογκωτικά ήταν μία λέξη άγνωστη γι” αυτές!

Θα χρειαστείτε:
2 ποτήρια νερό
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από ξύλα

Tην αλυσίβα την παρασκευάζουμε 2 ημέρες πρίν την χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε το νερό και την στάχτη σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 3 λεπτά, μόλις πάρει την πρώτη βράση.
Χρησιμοποιούμε τουλπάνι, σίτα πολύ λεπτή ή τούλι και σουρώνουμε 5-6 φορές το σταχτόνερο.
Το βάζουμε σε ένα ποτήρι το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε μία άκρη ώστε να μήν το κουνάμε.
Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το διάλυμα μας, θα έχει ένα στρώμα από κατακάθι στάχτης.
Το περνάμε πάλι από τουλπάνι προσεκτικά, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι.

Το διάλυμα είναι πλέον είναι έτοιμο για χρήση.

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο