Άρτος (Αρτοκλασίας)

Άρτος (Αρτοκλασίας)

Share

Άρτος (Αρτοκλασίας)

Άρτος

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιουλίου 21, 2013

  • ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 καρβέλι (1 Servings)
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins

Το παραδοσιακό "άγιο" γλυκό μυρωδάτο ψωμί, που προσφέρεται προς τιμήν στην γιορτή του αγίου και την ονομαστική γιορτή των πιστών, για να διαβαστεί και να ευλογηθεί στην Αρτοκλασία (Ιερά Ακολουθία Προσκομιδής) και στην συνέχεια να μοιραστεί ευλογημένος σε όλους εκκλησιαζόμενους!
Ο άρτος γίνεται πανεύκολα, είναι πεντανόστιμος και δεν χρειάζεται να τον φτιάξετε μόνο για την αρτοκλασία!

ΥΛΙΚΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Βάζουμε 150 gr. από το αλεύρι σε ένα μπωλ, προσθέτουμε την μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και προσθέτουμε 1¼ φλυτζάνια χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία ρευστή ζύμη.
    Αφήνουμε για 30 λεπτά το μπωλ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να "γίνει", το προζύμι.
  2. Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μία λεκάνη κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε το προζύμι, το μέλι, την ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, τους σπόρους κοπανισμένους και το ηλιέλαιο.
    Προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, περίπου ½ φλυτζάνι νερό, ίσως και λίγο περισσότερο αυτό θα το δoύμε στην πράξη.
    Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη, εύπλαστη και μαλάκή ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας.
  3. Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικο στρόγγυλο ταψί 30 εκ. βάζουμε μέσα την ζύνη και την απλώνουμε πατώντας με το χέρι να ανοίξει, η ζύμη θα φτάσει μέχρι την μέση του ταψιού.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C για 20 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε.
    Σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή τραπεζομάντηλο το ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
  5. Προθερμένουμε τον φούρνο στου 200°C και ψήνουμε τον άρτο για 20 λεπτά, κατόπιν κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 120°C και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά.
    Βγάζουμε τον άρτο και ραντίζουμε την επιφάνειά του με νερό για να γυαλίσει.

    Αφήνουμε να κρυώσει, σε σχάρα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!
Share

Σχόλια από Facebook

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο


+ 2 = 4