Share
Κάθε τόσο που πηγαίναμε στο χωριό μας ζύμωνε ολόφρεσκο ψωμί που έψηνε στην γάστρα.

Όταν ετοίμαζε το ζυμάρι, έκοβε μια μεγάλη χεριά και έλεγε μ΄ αυτό θα σας φτιάξω πιττάκια! Κάθε φορά είχε κάτι διαφορετικό να βάλει μέσα, τυρί, κολοκύθι, πατάτες ή χόρτα. Πάντα τα πιττάκια της μας τα ταίριαζε με ένα βραστό μελάτο αυγό για δεκατιανό.

Εγώ πάντα τα θυμάμαι αυτά τα πιττάκια και όταν ετοιμάζω σπιτικό ζυμάρι, κόβω κι εγώ μια χεριά και τα παραγεμίζω με ό,τι περισσεύει από το ψυγείο ή το ντουλάπι.

Η παρακάτω συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή την ανάμνηση του δεκατιανού γεύματος με λίγη από την τεχνική των bagel και την ευκολία του πουρέ Maggi, είχες φανταστεί ποτέ αυτή την χρήση;

#AplakaiNostima #maggimemories


 

 Πατατοπιτάκια σαν Bagels Γεμιστά με Πουρέ Πατάτας
Υλικά

Για την Ζύμη
500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 ml. χλιαρό νερό
6 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι

Για την Γέμιση
1 συσκευασία πουρέ Maggi (ένα φακελάκι- 125 gr.)
500 ml. νερό
250 ml. γάλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κρεμμύδι ξερό
3-4 κουταλιές της σούπας άνηθο
Λίγο μπούκοβο ή πάπρικα γλυκιά, προαιρετικά
Ελαιόλαδο

Επιπλέον θα χρειαστούμε
1 ασπράδι αυγού
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
Σουσάμι, παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Η ζύμη
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά.

Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε, το αλάτι, το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό που διαλύσαμε την μαγιά.

Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, αν χρειάζεται περισσότερο νερό ή αλεύρι προσθέτουμε ανάλογα.

Εφόσον έχουμε μια ελαστική ζύμη, την τοποθετούμε σε καθαρό μπώλ, που αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά ώστε να διπλασιαστεί και ετοιμάζουμε την γέμιση.

Η γέμιση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να ζεσταθεί ελαφρά το γάλα μαζί με μοσχοκάρυδο και ελάχιστο αλάτι.

Προσθέτουμε τον πουρέ Maggi και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρουμε ένα βελούδινο πουρέ και αποσύρουμε από την φωτιά.
Τέλος προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο.

Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τον άνηθο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένα και αν θέλουμε το μπούκοβο ή το κόκκινο πιπέρι.

Τα πατατοπιτάκια
Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.
Κόβουμε κομμάτια περίπου 40 gr. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

Με την παλάμη μας ή με ένα μικρό πλάστη πατάμε την κάθε μπάλα να ανοίξει κυκλικά, τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά από την γέμιση.

Κλείνουμε τα πατατοπιτάκια, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την ζύμη και δημιουργούμε μια μπάλα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο νερό με ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τα πατατοπιτάκια και βράζουμε για 1 λεπτό.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε σχάρα να στεγνώσουν.

Ακουμπάμε τα πατατοπιτάκια σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν, αλείφουμε με ασπράδι και πασπαλίζουμε με τους σπόρους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στους 180° C Κελσίου.

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Αν θέλετε μπορείτε αντί για άνηθο να προσθέσετε φρέσκο δυόσμο.
~ Μπορείτε να εμπλουτίσετε την γεύση με 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι.
~ Μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο γεμιστό πατατόψωμο!
~ Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε την διαδικασία του βρασμού, αν και αυτό είναι που δίνει την χαρακτηριστική όψη και υφή στα bagels.

Εύκολα Bagels Συνταγές

Bagels Γεμιστά με Πουρέ Συνταγή

Συνταγές για Bagels

Bagels Συνταγές

Συνταγές με Πουρέ Maggi

Συνταγές με Πουρέ

Εύκολες Συνταγές Πατατοπιτάκια

Bagels Γεμιστά με Πουρέ Συνταγή

Εύκολα Bagels Συνταγές

Πατατοπιτάκια Γεμιστά

 

Bagels με Πατάτα

Συνταγές για Μπουφέ

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο