Το τσίλι κον κάρνε – Chili Con Carne είναι από εκείνα τα «διάσημα» πιάτα που ανήκουν στην κατηγορία ethic κουζίνα. Συγκεκριμένα, ενώ θεωρείται ένα κλασικό μεξικάνικο φαγητό, η παραδοσιακή συνταγή αυτού δεν έχει τόπο προέλευσης το Μεξικό αλλά το Τέξας. Οι παραλλαγές πολλές η δική μου αγαπημένη εκδοχή το τσίλι κον κάρνε με κιμά, κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι.

Η γνωριμία μου με την Μεξικάνικη Κουζίνα έγινε σε αρκετά μεγάλη ηλικία και συγκεκριμένα όταν μετακόμισα μόνιμα στη μεγάλη πρωτεύουσα, μέχρι τότε το μόνο που «ήξερα» για το Μεξικό ήταν οι επικές 90’s μεξικάνικες σειρές και βέβαια η τεκίλα!

Και αν μπορούσα να συγκρίνω το πρώτο «μεξικάνικο» που έφαγα στη ζωή μου με την μεξικάνικη κουζίνα που γνωρίζω σήμερα αρκετά καλύτερα, θα έλεγα πως ήταν σα τη μεταγλώτιση εκείνων των σειρών δηλαδή Ο,ΤΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ!

Από τότε μέχρι σήμερα έμαθα τουλάχιστον τη βασική διαφορά, πως άλλο είναι το μεξικάνικο άλλο το tex mex. Η μεξικάνικη κουζίνα όπως την γνωρίζουμε εμείς προφανώς και απέχει από αυτό που μας σερβίρουν στα περισσότερα «μεξικάνικα» σε σχέση με τη ντόπια γαστρονομία του Μεξικού.

Βέβαια η γαστρορονομία πάντοτε «ταξιδεύει και μετακινείται» από γενιά σε γενιά και από τόπο σε τόπο, φέρνοντας αλλοιώσεις και αλλαγές!

Αυτό που μπορώ να με σκεφτώ είναι, όπως και με τις ελληνικές συνταγές έτσι και με τις μεξικάνικες συνταγές, άνθρωποι που βρέθηκαν σε άλλους τόπους με ίσως κάποια καταγωγή από το Μεξικό, επιρροές από ταξίδια εκεί, επίσης ίσως με τη διαμόρφωση-προσαρμογή των Μεξικάνικων συνταγών σε ένα νέο τόπο ή με τη διάδοση των συνταγών από στόμα σε στόμα ήρθαν οι παραλλαγές και πολλές φορές η «μετάλλαξη».

Με λίγα λόγια οι περισσότεροι «αγαπάμε» την Tex Mex κουζίνα δηλαδή την συγχώνευση της Τεξανής και Μεξικάνικης κουζίνας.
Μια τέτοια συνταγή είναι και το τσίλι κον κάρνε – Chili Con Carne που στην πραγματικότητα σημαίνει πιπεριές με κρέας, το λατρεύω και θεωρώ πως αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή, πάντα σύμφωνα και με τις κριτικές των φίλων που έχουν δοκιμάσει ξανά και ξανά το συγκεκριμένο Chili Con Carne.

Τις Παρασκευές μας αρέσει να τις περνάμε με φίλους και φαγητό, όπου συνήθως μαγειρεύω ethnic συνταγές , το Chili Con Carne το σερβίρω είτε απλά με ρύζι είτε σαν μπουρίτο ή quesadillas.

Δοκίμασέ το και κάν΄το όσο καυτερό θες όμως μην παραλείψεις τα μπαχαρικά και κυρίως τη μαντζουράνα και το κύμινο γιατί θα τους δώσει την τέλεια tex mex γεύση, η κουβερτούρα είναι ιδέα «κλεμμένη» από το μεξικάνικο mole και του πάει φανταστικά!

Και αν αναρωτιέσαι κι εσύ τι τρώνε στο Μεξικό, δες αυτό το βίντεο με αυθεντικό Μεξικάνικο Street Food, ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθώ εκεί και να σου μιλήσω «εκ πείρας», ειδικά για τα tacos!


Τσίλι Κον Κάρνε με Κιμά, Κόκκινα Φασόλια και Καλαμπόκι


Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά ή ποντίκι
300 γρ. κόκκινα φασόλια
100 γρ. καλαμπόκι
2 κόκκινες πιπεριές
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
200 ml. ζωμό βοδινού
250 ml. τοματοχυμό
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι
¾ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
50 γρ. κουβερτούρα 72%
30 ml. ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε
300 γρ. ρύζι parboiled βρασμένο
2 ώριμα αβοκάντο
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
150 γρ. τυρί Gouda τριμμένο
Φρέσκος κόλιανδρος
1 λάιμ

Εκτέλεση Συνταγής

1 Ψιλοκόβουμε σε καρέ τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σε βαθύ, ευρύχωρο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο συνεχίζοντας το σωτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη.

2 Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον ζωμό, μόλις πάρει ο κιμάς μια καλή βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τις ντομάτες, τη μαντζουράνα και τη ρίγανη.
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.

3 Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και μερικά λεπτά πριν αποσύρουμε προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, τα φασόλια και το καλαμπόκι.Το τσίλι κον κάρνε πρέπει να έχει πηχτή και αρκετή σάλτσα ενώ τα φασόλια και το καλαμπόκι δεν πρέπει να βράσουν, απλά να ζεσταθούν καλά.

4 Σερβίρουμε τσίλι κον κάρνε με το βρασμένο ρύζι και σε κάθε πιάτο προσθέτουμε στραγγιστό γιαούρτι, φρέσκο κόλιανδρο, αβοκάντο και φέτες λάιμ.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορείτε να κάνετε όσο καυτερό θέλετε το τσίλι κον κάρνε, ανάλογα με τα γούστα σας προσθέτοντας λιγότερες ή περισσότερες πιπεριές
– Εκτός από κόκκινα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαύρα φασόλια
– Μπορούμε εκτός από κιμά να χρησιμοποιήσουμε κιμά κοτόπουλο εναλλακτικά μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει, σ΄αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιλέον ζωμό
– Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι απαραίτητα για ν΄αποκτήσει το τσίλι την τέλεια tex mex γεύση
– Δες και αυτή την παραλλαγή για chili con carne με μπίρα

Chili Con Carne Recipes

Chili Con Carne με Ρύζι Συνταγή

Συνταγές για Τσίλι Κον Κάρνε με Κιμά

Κιμάς Τσίλι κον Κάρνε Συνταγή

Tex Mex Συνταγές

Τσίλι Κον Κάρνε Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.