Συνεχίζω το αφιέρωμα στις φράουλες και σήμερα ετοίμασα ένα γλυκό που το έχω «βάλει» στο μάτι κάμποσα χρόνια, μη σου πω πάνω από 20!Κρέπες με μασκαρπόνε και φράουλες λοιπόν σερβιρισμένες σα τούρτα, οπότε καταλαβαίνεις πόσο εύκολα δικαιολογούνται αυτά τα 20 χρόνια μ΄αυτό το ρετρό γλυκό!

Θα σε πάω ένα μικρό «ταξίδι» στο παρελθόν μου, στο πατρικό μου όπου εκεί ανακάλυψα και την αγάπη μου ή μάλλον την λατρεία μου για την μαγειρική μέσα από τους τσελεμεντέδες και τα υπόλοιπα βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ένα από αυτά ήταν και η ελληνική οικογενειακή μαγειρική του Κώστα Μάρκου στο οποίο φιγουράριζε και αυτό το γλυκό με τις κρέπες σε μορφή τούρτας.

Από τότε το «κουβαλάω» στο μυαλό μου, πριν μερικά χρόνια αγοράζοντας μια σειρά βιβλίων μαγειρικής του κορυφαίου και μοναδικού που ακούει στο όνομα Στέλιος Παρλιάρος, να το ξανά!

Ετσι, με αυτή τη συνταγή γα κρέπες, ήρθε η ώρα να το κόψω και να δω επιτέλους αυτές τις «θαυμάσιες στρώσεις» από λεπτές κρέπες και την κρέμα που τόσα χρόνια έβλεπα μόνο σε φωτογραφίες.

Προσωπικά λατρεύω τις κρέπες και ενώ μπορεί να θεωρούνται πολύ εύκολη παρασκευή.

Οι σπιτικές κρέπες χρειάζονται μια καλή συνταγή και σωστό ψήσιμο. Θεωρώ πως ένα αντικολλητικό τηγάνι, αρχικά σε πολύ δυνατή φωτιά την οποία χαμηλώνω σταδιακά, είναι μια χαρά, αν έχεις κρεπιέρα όμως είναι ακόμη καλύτερα!

Καταλαβαίνω και κατανοώ πως στο άκουσμα της λέξης «κρέπα» ο νους σου τρέχει σε ρευστή πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα και μπισκότο αλλά πραγματικά ΟΧΙ αν έχεις δοκιμάσει κρέπ σουζέτ θα ταυτιστείς με το less is more!

Και αν η αμέσως επόμενη σκέψη σου ήταν σοκολάτα με φράουλες, χμ… κάπως ερχόμαστε σε «παράλληλους δρόμους» αρκεί ν΄αφαιρέσουμε τη λέξη σοκολάτα, να προσθέσουμε μια γευστικότατη ντελικάτη κρέμα μασκαρπόνε και να μαρινάρουμε τις φράουλες με βανίλια και το φανταστικό ροδόνερο Βοΐου.

Μια μπουκιά αρκεί για να καταλάβεις πως καμία κρέπα σοκολάτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή τη φινέτσα,του Ανοιξιάτικου συνδυασμού από φράουλες και ροδόνερο γιατί αυτό το ρετρό γλυκό είναι αξεπέραστο τελικά!


Κρέπες με Κρέμα Μασκαρπόνε και Φράουλες


Κρέπες με Μασκαρπόνε και Φράουλες

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 8-10

Υλικά

Για τις κρέπες
300 γρ. αλεύρι φαρίνα
380 ml. φρέσκο γάλα
50 ml. κρέμα γάλακτος
2 μεγάλα αυγά
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
30 γρ. ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια

Για την κρέμα
250 γρ. μασκαρπόνε
150 ml. κρέμα γάλακτος
40 gr. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια

Για την πραλίνα
60 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο

Για τις φράουλες
150 γρ. φράουλες
100 γρ. ζάχαρη
60 ml. νερό
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
1½ κουταλάκια του γλυκού υγρή βανίλια

Εκτέλεση Συνταγής

1
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την κρέμα μασκαρπόνε:
Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Κατόπιν τη χτυπάμε σε σαντιγύ, και προσθέτουμε με την άχνη, τη βανίλια και το μασκαρπόνε, τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

2
Μαρινάρουμε τις φράουλες ως εξής:
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ροδόνερο και τη βανίλια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις φράουλες κομμένες στη μέση και τις τοποθετούμε στο ψυγείο.

3
Ετοιμάζουμε την πραλίνα:
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και την ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει καραμέλα, δεν ανακατεύουμε καθόλου ενώ προσέχουμε να μη μας καεί. Αμέσως μετά προσθέτουμε το αμύγδαλο και αποσύρουμε.
Απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί, το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί, όταν να κρυώσει «σπάμε» την πραλίνα στον επεξεργαστή τροφίμων (multi).

4
Ολοκληρώνουμε το γλυκό φτιάχνοντας τις κρέπες:
Στο μπλέντερ ή σε ένα ευρύχωρο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες, αν έχουμε κανάτα μεζούρα μεταφέρουμε το μείγμα για τις κρέπες χρησιμοποιούμε για ευκολία.

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι (16-18 εκ.) και ρίχνουμε στο κέντρο μείγμα, τόσο-όσο χρειάζεται για να καλύψουμε όλο τον πάτο του τηγανιού (προσοχή οι κρέπες πρέπει να είναι λεπτές) και απλώνουμε το μείγμα κουνώντας το τηγάνι με κυκλικές κυνήσεις ν΄απλωθεί καλά το μείγμα.

Ψήνουμε τις κρέπες και από τις δύο πλευρές και τοποθετούμε την κάθε κρέμα σε σχάρα, το μείγμα βγάζει 10-12 κρέπες.

5
Ξεκινάμε να στήνουμε το γλυκό σε πιατέλα σερβιρίσματος δημιουργώντας στρώσεις με την εξής σειρά: κρέπα-κρέμα μασκαρπόνε-πραλίνα αμυγδάλου, τέλος τοποθετούμε τις φράουλες στην κορυφή και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια με επιπλέον φράουλες και σιρόπι.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Η παραπάνω συνταγή για κρέπες μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση σε αλμυρές ή γλυκές εκδοχές, αν τη χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό αλμυρή γέμιση φροντίζουμε ν΄αφαιρέσουμε τη βανίλια
– Αν είμαστε λάτρης της σοκολάτας να αφαιρέσουμε 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και να προσθέσουμε 2 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο κακάο ώστε να φτιάξουμε σοκολατένιες κρέπες
– Αντί για μασκαρπόνε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί κρέμα ή να του προσθέσουμε 50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη και να γίνει σοκολατένιο
– Το ροδόνερο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λικέρ ή χυμό λάιμ

Γλυκές Κρέπες Συνταγές

Τούρτα με Κρέπες Συνταγές

Τούρτα με Κρέπες και Φράουλε Συνταγές

Εύκολες Κρέπες Συνταγή

Γλυκά με Φράουλες Συνταγές

Κρέπες στο σπίτι συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο