Διανύουμε την περίοδο του Μουντιάλ και αν ένα πράγμα συνοδεύει απόλυτα τους τηλεοπτικούς μαραθώνιους τους πιο «καυτού» θεσμού στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό είναι το φαγητό και σίγουρα με αυτή τη συνταγή για εύκολο λαχματζούν θα «ξεμπερδέψεις» μια και καλή!

Την περασμένη εβδομάδα μαζεύτηκαν και στο δικό μου σαλόνι «τ΄αγόρια», όπως καταλαβαίνεις στο σπίτι της Funky Cook όλοι περιμένουν… τί άλλο, να φάνε αυτό το «κάτι», βλέπεις αυτή είναι η μοίρα των food bloggers την οποιά κι εμείς λατρεύουμε!

Πέντε αγόρια που σίγουρα θα πεινάσουν εως το δεύτερο ημίχρονο, σκέφτομαι πως έχω μπροστά μου περίπου 40-45 λεπτά, στο ψυγείο μου 2 πακέτα φύλλο ζύμης για πίτσα με προζύμι της alfa… και μόλις «σκόραρα».

Ξεκίνησα να προθερμαίνω το φούρνο και ετοίμασα 2 πίτσες με διάφορα υλικά που είχα στο ψυγείο και 2 λαμχματζούν που είχα καιρό κατά νου.

Το λαχματζούν είναι από τα πιο αγαπημένα, πραγματικά δεν μπορώ ν΄αντισταθώ σε αυτή την ανατολίτικη πίτσα! Αρμένικη, κυπριακή ή πολίτικη συνταγή δεν έχει σημασία όλα λίγο πολύ είναι το ίδιο και περισσότερο διαφέρουν στα συνοδευτικά.

Τι θέλει το λαχματζούν για να γίνει τέλειο; Τα μπαχαρικά του, λεπτή ζύμη και καλό ζύμωμα του κιμά.

Τα μπαχαρικά είναι ένα μείγμα από κύμινο, κανέλα, κόκκινο γλυκό και καυτερό πιπέρι σίγουρα, συχνά προσθέτω μια πρέζα από το σπιτικό garam masala.

Ο κιμάς θα πρέπει να μπει σε πολύ λεπτή στρώση αφού πρώτα ζυμωθεί με τα λαχανικά, τον πελτέ, αρκετό ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.

Και τέλος η ζύμη! Όπου η ζύμη για πίτσα με προζύμι της alfa θα κάνει απόλυτα λαχταριστό το εύκολο λαχματζούν σα να έφτιαχνες τη ζύμη με τα χέρια σου, αρκεί να την ανοίξεις με τον πλάστη.

Μέχρι να ψηθεί το λαχματζούν-ανατολίτικη πίτσα ετοίμασα μια απλή σάλτσα με γιαούρτι και ελαιόλαδο, λίγη πράσινη σαλάτα που ταιριάζει ιδανικά και σέρβιρα τ΄αγόρια που αναφώνησαν από απόλαυση όχι «γκολ» αλλά «γεια στα χέρια σου»!


Εύκολο Λαχματζούν


Εύκολο Λαχματζούν

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο ζύμης για πίτσα με προζύμι «από σπίτι» της alfa
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
40 ml. ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον χρειαζόμαστε
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 πράσινη σαλάτα ή μαρούλι
1-2 λεμόνια
Μπούκοβο

Εκτέλεση Συνταγής

1
Ψιλοκόβουμε πολύ λεπτά όλα τα λαχανικά, βάζουμε τον κιμά σ΄ένα μπωλ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα λαχανικά, τον τοματοπελτέ, 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 20’.

2
Αφήνουμε τη συσκευασία ζύμης για πίτσα με προζύμι “από σπίτι” της alfa εκτός ψυγείου για περίπου 20′. Προθερμαίνουμε το φούρνο και μέσα βάζουμε το δίσκο ψησίματος που θα ψήσουμε το λαχματζούν ώστε να «κάψει».

3
Ανοίγουμε το κάθε φύλλο σε λεπτή ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχουμε πασπαλίσει προηγουμένως με αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πλάστη πιέζουμε μέχρι να διπλασιαστεί και να λεπτύνει.

4
Απλώνουμε σε λεπτή στρώση τον κιμά με κουτάλι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20’ στο χαμηλότερο ράφι στους 175ο C. Μέχρι να ψηθεί το λαχματζούν αραιώνουμε το γιαούρτι με λίγο νερό, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπούκοβο.

Σερβίρουμε το ζεστό λαχματζούν με το γιαούρτι, τη σαλάτα, φέτες λεμόνι και επιπλέον μπούκοβο.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το λαχματζούν μοσχαρίσιο κιμά και αρνίσιο κιμά ή ανάμεικτο
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και μια μεγάλη, αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
– Τον κιμά μπορούμε να τον έχουμε έτοιμο στο ψυγείο
– Στο λαχματζούν ταιριάζει και ο κόλιανδρος

Alfa Ζύμη για Πίτσα με Προζύμι Συνταγή

Λαχματζούν Συνταγή-lahmacun recipe

Συνταγές για Λαχματζούν με Κιμά

Ανατολίτικες Συνταγές-Λαχματζούν-Γιαούρτι-Σαλάτα

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.