Φατουράδα, το Τσιριγώτικο Λικέρ Κανέλας!

By Ευα Μονοχαρη Published: Φεβρουαρίου 18, 2014

  • Yield: 1000 ml.
  • Prep: 10 mins
  • Cook: 10 mins
  • Ready In: 50 mins

Ένα από τα πιο ξεχωριστά λικέρ είναι η Φατουράδα, αυτό το παραδοσιακό λικέρ που έρχεται από τα Κύθηρα!
Η φατουράδα φτιάχνετε με τσιπούρα, δηλαδή τσίπουρο!
Το υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα του, η "ζεστή" γεύση, το πλούσιο άρωμα των μπαχαρικών είναι απολαυστική!

Όποια φατουράδα εμπορίου είχα δοκιμάσει είχε μέσα και νότες από εσπεριδοειδή, ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές υποστηρίζει όμως ότι η Τσιριγώτικη Φατούρα περιείχε μόνο μπαχαρικά έτσι εμπιστεύτηκα την αρχική άποψη και ανάλογα έπραξα και στην συνταγή.
Αν υπάρχει κάποια παρατήρηση από κάποιον-α σχετικά, όπου γνωρίζει πραγματικά την αρχική και γνήσια εκδοχή, πολύ θα χαρώ να την μαθώ!

Ingredients

Instructions

  1. Σε ένα αποστειρωμένο βάζο ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το τσίπουρο.
    Ανακινούμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 15 ημέρες.
  2. Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    Ανακατεύουμε το σιρόπι και το μείγμα του τσίπουρου σε ένα μεγαλύτερο αποστειρωμένο βάζο και το αφήνουμε πάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 15 ημέρες.
  4. Κατόπιν αφαιρούμε τα μπαχαρίκα και διατηρούμε σε μπουκάλι που κλείνει ερμητικά!
  5. Τον χειμώνα προτιμήστε σε θερμοκρασία δωματίου και το καλοκαίρι δροσερό με παγάκια!
    Επίσης μπορείτε να δώσετε γεύση και άρωμα σε γλυκά και φαγητά ή να εμπλουτίσετε το τσάι σας!

3 Σχόλια

  1. Κάτω από μένα μένει μια κυρία από Κύθηρα θα τη ρωτήσω για περισσότερα.
    Εγώ πρώτη φορά το ακούω και τελευταία χαχαχα δεν μου αρέσουν τα γαρύφαλα.
    Φοβερό χρώμα πάντως.
    Φιλιά

    • Χχαχαχα, πάλι καλά που μου το είπες μην έρθεις καμιά μέρα και έχουμε άλλα!
      Πάντως για γλυκά είναι ωραιότατο!
      Ρώτα την κυριούλα μήπως μάθουμε κάτι περισσότερο!
      Φιλιά πολλά!

  2. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Αφήστε ένα σχόλιο