Υπάρχουν φορές που αναζητάμε την τέλεια συνταγή για ένα διαφορετικό και ταυτόχρονα εύκολο γλυκό, μια τέτοια συνταγή είναι και η κρέμα φλάν -κοινώς η κρέμα καραμελέ- στη μεξικάνικη εκδοχή της και αφού μιλάμε για Μεξικό δεν θα μπορούσε να μη τη συνοδεύει ένας παγωμένος μεξικάνικος καφές!

Την κρέμα φλαν σου την έχω «συστήσει» το 2015 έκτοτε όποιος έχει δοκιμάσει αυτή τη συνταγή έχει μόνο ενθουσιαστεί.
Επιστρέφω ξανά σε αυτή την αγαπημένη μου κρέμα φλαν για να της δώσω ένα διαφορετικό twist χάρη ενός coffee project .

To challenge ήταν να συνδυάσω τον καφέ Colombia Narino των Starbucks, αυτό τον μοναδικό καφέ που καλλιεργείται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων στις Άνδεις, με ένα γλυκό.

Η γλυκόπικρη γεύση της καραμέλας θα ήταν ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς και ειδικά συνδυασμένη σε βελούδινη κρέμα, αρωματισμένη με τους κόκκους του ίδιου καφέ, η δοκιμή έγινε και όντως το pairing ήταν εξαιρετικό με ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ της ποικιλίας Colombia Narino των Starbucks.

Πρόσφατα έπεσα σε ένα άρθρο που μιλούσε για τους παραδοσιακούς καφέδες κάθε χώρας,στο Μεξικό ο café de olla σερβίρεται ζεστός σε πήλινη κούπα αλλά και κρύος, η ιδιαιτερότητά του είναι τα μπαχαρικά και το piloncillo, ένας κώνος μή επεξεργασμένης ζάχαρης με δυνατό καραμελένιο χαρακτήρα.

Σέρβιρα τη δροσερή κρέμα φλαν με τον παγωμένο μεξικάνικο καφέ, σίγουρα δεν είναι ακριβώς ο ίδιος καφές που θ’ απολαύσει κάποιος στο Μεξικό όμως μπορείς να πάρεις μια «δυνατή» γεύση και αν είσαι coffee lover, όπως κι εγώ, θα λατρέψεις τον συνδυασμό, δεν έχεις παρά να τον δοκιμάσεις!


Φλαν-Κρέμα Καραμελέ Αρωματισμένη με Καφέ


Flan Συνταγή

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 3-4 ώρες
Ποσότητα: 6-8 μερίδες

Υλικά

Για την κρέμα καραμελέ
300 ml. γάλα φρέσκο
150 ml. γάλα εβαπορέ
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλιά της σούπας καφέ
1½ κουταλάκια του γλυκού υγρή βανίλια
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά

Για την καραμέλα
150 γρ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη

Για τον μεξικάνικο καφέ
20 γρ. αλεσμένο καφέ Colombia Narino Starbucks
450 ml. νερό
120 γρ. καστανή μαλακή ζάχαρη
1 μεγάλο ξυλάκι κανέλα
1 αστεροειδή γλυκάνισο
2-3 μοσχοκάρφια
Σιρόπι σοκολάτας

Εκτέλεση Συνταγής

1
Ετοιμάζουμε την καραμέλα:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη και την λιώνουμε. Μέχρι ν΄αρχίσει να γίνεται ρευστή δεν την ανακατεύουμε καθόλου και όταν πάρει καραμελένιο χρώμα αποσύρουμε και μοιράζουμε είτε σε 6-8 πυρίμαχα φορμάκια είτε μια μεγάλη αντικολλητική φόρμα.

2
Ετοιμάζουμε την κρέμα καραμελέ (φλαν):
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το φρέσκο γάλα και προσθέτουμε τον καφέ είτε σε κόκκους είτε αλεσμένο, αφήνουμε περίπου 1 ή περισσότερες ώρες ν΄αρωματιστεί και κατόπιν τον περνάμε από τουλπάνι ή από το χάρτινο φίλτρο του γαλλικού καφέ.

3
Στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και αναδεύουμε για 2 λεπτά και μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα ή τα φορμάκια. Τοποθετούμε τα φορμάκια ή τη φόρμα σε ταψί και ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί (γεμίζουμε το ταψί με νερό ώστε να καλύπτει περίπου τα ¾ της φόρμας) και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 170ο C.

4
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 3 σε θερμοκρασία δωματίου και αφήνουμε άλλες 2-3 ώρες στο ψυγείο. Για να ξεφορμάρουμε την κρέμα καραμελέ, ζεσταίνουμε ελαφρά τα εξωτερικά τοιχώματα με νερό ή φλογοβόλο, ξεκολλάμε προσεκτικά με μαχαιράκι ή σπάτουλα σιλικόνης το εσωτερικό και σερβίρουμε.

4
Για τον μεξικάνικο καφέ:
Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, βράζουμε για 5 λεπτά ώστε να γίνει σιρόπι, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στην γαλλική πρέσα βάζουμε 20 γρ. αλεσμένο καφέ Colombia Narino Starbucks και ετοιμάζουμε τον καφέ ως συνήθως. Σερβίρουμε σε ποτήρια γεμάτα πάγο ή σε κούπα όπου στον πάτο ρίχνουμε λίγο σιρόπι σοκολάτας.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ώστε ν΄αρωματίσουμε τη φλαν

Recipes with Coffee

Συνταγή για Crema Caramele

Κρέμα Καραμελέ_Φλαν

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.