H φοκάτσια είναι μια Ιταλική παραδοσιακή συνταγή λεπτού ψωμιού με μυρωδικά!
Τρώγεται σαν ψωμί σκέτο, μιας και είναι πεντανόστιμο αλλά μπορεί να σερβίριστεί και με τυρί, λαχανικά, αλλαντικά ή σαν εναλλακτική πίτσα, με άψητα όμως τα υλικά που θα επιλέξουμε να την συνοδεύσουμε!

Φοκάτσια - Focaccia

By Ευα Μονοχαρη Published: Μαΐου 17, 2012

  • Yield: 8 Servings
  • Prep: 1 hr 15 mins
  • Cook: 25 mins
  • Ready In: 1 hr 40 mins

Ingredients

Instructions

  1. Σε ενα μπώλ βάζετε το αλεύρι κάνετε ένα άνοιγμα και προσθέτε την μαγιά και την ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, ελαστική που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το θυμάρι και το δενδρολίβανο.
    Ζυμώνουμε ελαφρά να απορροφηθεί το ελαιόλαδο από την ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε την ζύμη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό σημείο. Μετά την 1 ώρα η ζύμη είναι έτοιμη! Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
    Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνουμε πολύ ελαφρά.
  5. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 32 εκατοστών.
    Τοποθετούμε μέσα την ζυμη και την ανοίγουμε, πατώντας την με τις παλάμες.
    Θέλουμε η ζύμη να είναι πολύ λεπτή.
    Με τα δάχτυλά μας πατάμε την ζύμη δημιουργώντας βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια.
    Χτυπάμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και νερό να γίνουν σαν γαλάκτωμα και αλείφουμε την επιφάνεια.
  6. Ψήνουμε, αμέσως, για 25-30 λεπτά στους 180°C Κελσίου.
    Τρώγεται ζεστή ή κρύα!

10 Σχόλια

  1. Κι” εγώ με φετούλα και ντομάτα την συνδάσα αυτή που έφτιαξα πρόσφατα. Το απόλυτο must για μένα όταν το ψωμάκι είναι φρέσκο! Χαιρετισμούς πολλούς.

  2. Συμφωνώ απόλυτα!!
    Είναι πανεύκολη στην εκτέλεση και συνδιάζεται με τα πάντα!!
    Καλημέρα!

Αφήστε ένα σχόλιο