Φογάτσα, Παραδοσιακό Τσουρέκι από την Κέρκυρα

Φογάτσα, Παραδοσιακό Τσουρέκι από την Κέρκυρα

Share

Στην Κέρκυρα μοσχοβολάει η Πασχαλιά με τις φογάτσες, Κερκυραϊκό τσουρέκι που αν το φτιάξεις κι εσύ θα καταλάβεις γιατί θα γίνει το αγαπημένο σου!
Το Κερκυραϊκό τσουρέκι ή φογάτσα, όπως μαρτυράει και η λέξη είναι γεμάτο επιρροές από την παρουσία των Ενετών στο νησί!
Δύο κουλτούρες συναντιούνται και μας δίνουν, χρόνια τώρα, το ωραιότερο τσουρέκι που έφαγες ποτέ!

Κερκυραϊκή Φογάτσα, το ωραιότερο Τσουρέκι της Πασχαλιάς!

By Ευα Μονοχαρη Published: Απριλίου 16, 2014

  • Yield: 3 τσουρέκια
  • Prep: 3 hrs 0 min
  • Cook: 45 mins
  • Ready In: 3 hrs 45 mins

Στην Κέρκυρα μοσχοβολάει η Πασχαλιά με τις φογάτσες, Κερκυραϊκό τσουρέκι …

Ingredients

Instructions

  1. Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C Κελσίου για 10 λεπτά και τον σβήνουμε.
    Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά, με τα 50 gr. από την ζάχαρη και με την μαγιά μέχρι να διαλυθουν.
    Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του προτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
    Τοποθετούμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
    Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά.

  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
    Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το το προζύμι.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που θα κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή και όταν την κρατάμε στην χούφτα μας δεν θα στέκεται στοιβαρή αλλά θα απλώνει.
    Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη μας να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία
    . Αν νιώθουμε οτι η ζύμη κολλάει περισσότερο και νιώθουμε οτι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε ποτέ δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπώλ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.
  5. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μια ώρα, σκεπάσμένη με ελαφρά νωπή πετσέτα, που θα έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και στύψει καλά αλλά δεν θα έρχεται σε επαφή με την ζύμη.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, η ζύμη φουσκώνει αρκετά οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια.
    Δεν κουράζουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα και δεν πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, χρησιμοποιούμε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας αν χρειαστεί.
  7. Δημιουργούμε καρβελάκια.
    Τοποθετούμε την φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.
    Με ένα ψαλίδι κόβουμε την ζύμη στην επιφάνει σε σταυρό.
    Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει η ζύμη.
  8. Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσουμε.
    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175°C Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.
    Αφήνουμε να τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τυλίγουμε με μεμβράνη!




Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Black Forest Cake

0 7033

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο