Share

Το πιο αρωματικό, εύγεστο και αγαπημένο φρούτο!
Οι φράουλες είναι το φρούτο της Άνοιξης, το φρούτο που ταιριάζει απόλυτα με την σοκολάτα, την σαντυγί αλλά και το γιαούρτι, η γεύση που προτιμάται σε παγωτά ή καραμέλες, το φρούτο που στολίζει πανέμορφα κάθε μας γλυκιά δημιουργία αλλά κυρίως η 1η προτίμηση μικρών και μεγάλων ανάμεσα σε όλα τα φρούτα.. η κόκκινη γλυκιά βασίλισσα!

Για την ιστορία
Οι φράουλες εμφανίστηκαν 17ο αιώνα στην Ευρώπη και καλλιέργήθηκαν αρχικά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ρώμη! Ήταν η ποικιλία, που προέρχονταν από τις Άλπεις και ήταν οι άγριες φράουλες.

Η Αμερική είναι πρώτη σε παραγωγή φράουλας, μια ποικιλία που είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, οι διασταυρώσεις μας έδωσαν τις σημερινές ποικιλίες!

Παρόλαυτά η Ευρωπαϊκή φράουλα θεωρείτε η καλύτερη, ποικιλίες όπως η Fragaria vesca (άγρια φράουλα ή φράουλα του δάσους), η Fragaria moschata (της Γερμανίας) και η Fragaria viridis (της Κεντρικής Ευρώπης).

Η καλλιέργεια
Υπάρχουν 2 ποικιλίες η άγρια και ήμερη φράουλα, ο καρπός της πρώτης είναι πιο μικρός, αρωματικός και γλυκός.

Η φράουλα ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη!
Υπαίθριές, θερμοκηπιακές, καλλιέργεια σε τούνελ ή υδροπονική καλλιέργεια είναι η τρόποι καλλιέργειάς τους!

Οι φράουλες εμφανίζονται τον Απρίλιο, ανάλογα την ποικιλία!
Τις βρίσκουμε από το Μάιο, αν είναι μονόφορες ή μέχρι και το φθινόπωρο τις πολύφορες.

Φράουλες μπορείτε να καλλιεργήσετε και στον δικό σας κήπο ή το μπαλκόνι, πολύ εύκολα και ιδιαιτέρως τις μικρόκαρπες, απλά είναι πολύ ευαίσθητη στους ρύπους.

Στην Ελλάδα περιοχής της Μανωλάδας,  έχει ταυτιστεί πλέον με την ελληνική φράουλα!

Φράουλες Διατροφικές Ιδιότητες

Οι θρεπτικές ιδιότητες
Οι φράουλες περιέχουν μία ποικιλία από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες!
Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, νιασίνη, πρωτεΐνες, βιταμίνη A και C.
Προσδίδουν μόλις  46 kcal, τα 150 gr.

Το φυτό της φράουλας χρησιμοποιείται ολόκληρο μέχρι και οι ρίζες τις στην φαρμακευτικη αλλά και κοσμετολογία!

Ο καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και αιώνες.

Οι φράουλες προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, την αρθρίτιδα, την υψηλής αρτηριακής πίεσης, τις λοιμώξεις αλλά επίσης ωφελούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του μεταβολισμού και των ματιών!

Επιλογή και Χρήση
Πάντα διαλέγετε σφιχτές, γυαλιστερές, με κόκκινο βαθύ χρώμα, ο μίσχος να είναι καταπράσινος και φρέσκος.

Αν έχετε ευαισθησία σε αλλεργιες να είστε προσεκτικοί, η φράουλα ενοχοποιείται για αλλεργικές αντιδράσεις!

Αποθηκευστε τις φράουλες στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο σκεύος, που κλείνει καλά, χωρίς να αφαιρέσετε τον μίσχο τους!

Πλένετε τις φράουλες με αρχικά άφθονο νερό, λίγο πριν τις καταλώσετε!
Βάλτες τις σε ένα μπωλ με νερό και ελάχιστη σόδα, η οποία θα τις καθαρίσει επιπλέον, για 2 λεπτά μην τις αφήνετε να μουλιάζουν, κατόπιν τις ξεπλένετε και τις απολαμβάνετε ωμές!

Φτιάξτε με τις φράουλες τέλεια γλυκά, μιλκσέικ, παγωτά, μούς, γρανίτες τάρτες, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, λικέρ, δροσιστικές φραουλάδες!
Προσθέστε φράουλες επίσης σε σαλάτες ή εμπλουτίστε το πρωινό σας μ” αυτές!

Φράουλες Συνταγές

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο