Share
Γιορτινή Κότα στα Λεμονόφυλλα – Κοτόπουλο Ψητό στα λεμονόφυλλα

Στο σπίτι μας δεν μπήκε ποτέ η γαλοπούλα, ούτε Χριστούγεννα ούτε Πρωτοχρονιά!

Εμείς οι άνθρωποι της επαρχίας (στην Στερεά Ελλάδα) για τα Χριστούγεννα ξέρουμε δύο κρέατα το χοιρινό και την κότα, ούτε γαλοπούλες, ούτε μόσχους ούτε τίποτα άλλο!

Η κότα, έτσι μ” αρέσει να την αποκαλώ γιατί έτσι μάθαμε στην οικογένεια, ήταν η πρωταγωνίστρια στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε δυο εκδοχές κοτόσουπα αυγολέμονο και κότα γεμιστή με πατάτες!
Η κότα αυγολέμονο παλιά δεν μου άρεσε, δεν μου άρεσε καμία σούπα εξάλλου, πρώτη φορά την εκτίμησα εκείνη την Πρωτοχρονιά που επιτέλους ο δρόμος του ξενυχτιού είχε ανοίξει!
Κρεμώδης, ζεστή λαχταριστή με αυγολέμονο το πλούσιο…
Θέε μου, τι όνειρο, κάθε κουταλιά βάλσαμο για το πρώτο μεγάλο μου ξενύχτι (θυμάσαι φαντάζομαι πως ήταν η «πρώτη» σου φορά), έτσι κάπως τα βρήκα με τις σούπες σιγά σιγά…

Με την γαλοπούλα όμως δεν τα βρήκαμε ποτέ, εκτός από μια φορά που παραμέρισα την κότα για να δοκιμάσω την γαλοπούλα (ποτέ ξανά) για το δικό μου τραπέζι είναι το γιορτινο φαγητό κάθε Πρωτοχρονιάς.

Πως προέκυψε τώρα η κότα στα λεμονόφυλλα, υπάρχει μια συνταγή για γουρουνόπουλο στον φούρνο με λεμονόφυλλα λέγεται καπρικό, πολύ απλά θέλησα να την δοκιμάσω στην φετινή συνταγή, φυσικά η γέμιση δεν μπορούσε να λείπει άλλωστε αυτή η κότα είναι γιορτινή και ίσως η ωραιότερη που δοκίμασα μέχρι σήμερα!

#joytothefood #theholychicken


Γιορτινή Κότα στα Λεμονόφυλλα – Κοτόπουλο Ψητό

° Έτοιμο σε: 120′
° Ποσότητα: 6 άτομα

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο

για την γέμιση
1 χωριάτικο λουκάνικο
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
3 βερίκοκα αποξηραμένα
4-5 κάστανα βρασμένα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 φύλλο αρμπαρόριζα
1 κλαράκι δενδρολίβανο
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Κύμινο
Κανέλα
Μπαχάρι
Πιπέρι

για την επάλειψη
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ αποξηραμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
Χοντροτριμμένο πιπέρι

για την μαρινάδα
50 gr. αλάτι χοντρό
80 gr. καστανή ζάχαρη
100 ml. κονιάκ
2 λεμόνια
2 κρεμμύδια

Επιπλέον θα χρειαστείτε
Λεμονόφυλλα για το ψήσιμο
2 λεμόνια

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας σε 2 λίτρα νερό, κόβουμε τα λεμόνι στα 4 και τα κρεμμύδια.
Βάζουμε την κότα για 6-8 ώρες στην μαρινάδα και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Την επομένη προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Αφαιρούμε από το λουκάνικο την μεμβράνη του εντέρου και σωτάρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κατά βούληση και τα μυρωδικά.
Ραντίζουμε με το κονιάκ και αποσύρουμε.

Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπώλ αναμειγνύουμε τα υλικά της επάλειψης.

Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε ή το δένουμε σφικτά με σπάγκο.

Διαλέγουμε το σκεύος που θα ψήσουμε την κότα, στρώνουμε τα λεμονόφυλλα, τα οποία έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά, και φέτες από λεμόνια.

Αλείφουμε το κοτόπουλο με ένα παχύ στρώμα από την σάλτσα που ετοιμάσαμε και την «ξαπλώνουμε» στα λεμονόφυλλα.

Ψήνουμε την κότα στους 200°C, αλείφοντας με την σάλτσα στην πρώτη μισή ώρα που ψήνεται.

Κατόπιν την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στους 180°C.

Κρατάμε την κότα όσο ζουμερή θέλουμε στο ψήσιμο, σερβίρουμε με την γέμιση!

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Η μαρινάδα μπορεί να μην εφαρμοστεί αν δεν έχετε χρόνο, αν όμως την εφαρμόσετε θα φάτε μια τέλεια κότα!
~ Τα βερίκοκα μπορούν να αντικατασταθούν από φρούτα της αρεσκείας σας.
~ Προτιμήστε ένα λουκάνικο απλό χωρίς πολλά μπαχαρικά, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κιμά.
~ Η ένταση των μπαχαρικών στην γέμιση καλό είναι να προσαρμοστεί στα μέτρα σας.
~ Η σπιτική, χωριάτικη κότα είναι ιδανική, αν χρησιμοποιήσετε μην παραλείψετε το βήμα της μαρινάδας, θα λιώνει στο στόμα!

Γέμιση για Γαλοπούλα Συνταγή

Κοτόπουλο με λεμόνι στον φούρνο συνταγή

Γεμιστό Κοτόπουλο στον Φούρνο Ζουμερό

Συνταγές για κοτόπουλο

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο