Πόσο ασύλληπτα γρήγορα περνάει ο «χρόνος» ήδη είμαστε μόλις ένα μήνα πριν τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, μέχρι τότε οι περισσότερες συνταγές που θα μοιραστώ μαζί σου θα είναι νηστίσιμες (veggie & vegan) και ξεκινώ με τη συνταγή για χούμους με ψητό κουνουπίδι!

Το χούμους ή hummus είναι μια υγιεινή σαλάτα με ρεβύθια που μας έρχεται από την Μέση Ανατολή, τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπως και τα φαλάφελ και άλλες ανατολίτικες συνταγές.

Όμως πέρα από τις τάσεις της εποχής το hummus είναι στ΄αλήθεια εξαιρετικά θρεπτικό και μπορεί να συνδυαστεί πολύ ωραία με δροσερά και φρέσκα λαχανικά, με κρεατικά, με οτιδήποτε πικάντικο ή απλά να το απολαύσεις με αραβικές πίτες.

Το χούμους χρειάζεται ισορροπία σε υφή αλλά και γευστικά, πρέπει να νιώθεις όλες τις γεύσεις διακριτικά όχι πολύ ταχίνι, όχι πολύ σκόρδο, όχι πολύ λεμόνι, όχι λίγο κύμινο αλλά κυρίως να γεύεσαι το ρεβύθι.

Ο καλύτερο τρόπος για το καλύτερο χούμους είναι τ’ αποφλοιωμένα ρεβύθια γιατί δίνουν καλύτερη υφή και είναι πιο εύπεπτα.

Το hummus μπορεί να είναι μια από τις κλασικότερες παραδοσιακές συνταγές με ρεβύθια όμως είναι και από τις συνταγές που μπορείς να κάνεις «χίλιες και μία» παραλλαγές κάπως τον επόμενο καιρό θα δεις αρκετές!

Όπως είπα, διάλεξα το χούμους με το κουνουπίδι για πρώτο, αφού προχτές έφτιαξα εκείνη τη σούπα με κουνουπίδι και ρεβύθια που λατρέψατε, πολλά μηνύτα μ΄έκαναν να χαμογελάσω από χαρά!

Στις γευστικές δοκιμές πήρε 10’ ακόμη και από τους haters του κουνουπιδιού, όμως για εμένα το πιο σπουδαίο ήταν πως ένοωθαν όλοι το κουνουπίδι γιατί αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Το χούμους με κουνουπίδι είναι φανταστικό, πολύ γήινο ειδικά αν το ψήσεις στο φούρνο, όπως προτείνω, μαζί με αρκετές σκελίδες σκόρδο, για ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Το σέρβιρα με ένα «τύπου» πέστο από ωμό κουνουπίδι και κόλιανδρο και φυσικά σουμάκ, όσο έτρωγα αυτό το «αλλιώτικο» χούμους σκεφτόμουν το επόμενο, μπορείς να μαντέψεις με ποιο υλικό θα το εμπλουτίσω;


Χούμους με Ψητό Κουνουπίδι


Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 10 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Υλικά

Για το χούμους
300 γρ. κουνουπίδι
300 γρ. ρεβύθια βρασμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο
1¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
100 ml. νερό από τα ρεβύθια
2 μέτρια λεμόνια
100 γρ. ταχίνι
160 ml. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Για το σερβίρισμα
Σουμάκ
Ελαιόλαδο
Κόλιανδρο ή μαϊντανό

Εκτέλεση Συνταγής

1 Κόβουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι, το τοποθετούμε σ΄ένα ταψί μαζί με τις ακαθάριστες σκελίδες του σκόρδου.
Το περιχύνουμε με τα 40 ml. από το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
Ψήνουμε το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει για περίπου 35-40 λεπτά.

2 Στο μπλέντερ βάζουμε τα ρεβύθια, το ταχίνι, το νερό από τα ρεβύθια, το κουνουπίδι και καθαρισμένες τις σκελίδες σκόρδου και πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό των λεμονιών, το κύμινο, πιπέρι και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε για 3 λεπτά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι. Αν το χούμους είναι πολύ πηχτό σε υφή προσθέτουμε λίγο νερό από τα ρεβύθια ή νερό.

3 Το χούμους τρώγεται ζεστό και κρύο, όταν το σερβίρουμε προσθέτουμε σουμάκ, ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανο και ελαιόλαδο.
Διατηρείται στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με μια λεπτή στρώση ελαιόλαδο.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να βράσουμε το κουνουπίδι αν δεν θέλουμε να το ψήσουμε όμως η γεύση του δε θα είναι το ίδιο νόστιμη

Υλικά για Συνταγή Χούμους

Συνταγές για Χούμους με Κουνουπίδι

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.