Λατρεύω όλα αυτά τα φαγητά που «μαρτυράνε» με την πρώτη ματιά πόσο υγιεινά είναι, μια τέτοια υγιεινή συνταγή είναι το χούμους με παντζάρι και βιολογικό βούτυρο κάνναβης και αυτό, όπως σου είχα υποσχεθεί, είναι ένα από τα hummus series που θα σου ετοιμάζω μέχρι τη Σαρακοστή.

Το χούμους με παντζάρι έχει «παίξει» αρκετά και το έχω φάει με βρασμένα παντζάρια, που ομολογώ πως το μόνο που ένιωθα γευστικά ήταν η «γλύκα» του παντζαριού και όχι η ξεχωριστή του γεύση, ακόμη και το χρώμα του ήταν μέτριο.

Όταν έφτιαξα το χούμους με κουνουπίδι, κατάλαβα πως τα παντζάρια θα έπρεπε να ψηθούν για να πάρω το αποτέλεσμα που ιδανικά θέλω και όντως αυτό το χούμους όχι μόνο έχει γεύση παντζάρι αλλά έχει και το τέλειο, ζωηρό χρώμα!

Το μόνο κακό που διαπίστωσα ήταν ότι ήταν ιδιαίτερα «γλυκό» για τα δικά μου γούστα, ήθελε αυτό το «κάτι» να το κατεβάσει και αυτό ήταν δύο πράγματα, το ένα ήταν τα πράσινα φύλλα του και το άλλο το βιολογικό βούτυρο κάνναβης που είχα στο ψυγείο και είχα δοκιμάσει αλλά δε μου άρεσε σκέτο.

Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο, τα πράσινα φύλλα και το βούτυρο κάνναβης το ισορρόπησαν όσο έπρεπε και «έσπασαν» τη γλύκα του παντζαριού “φτιάχνοντας» ένα διαφορετικό χούμους με παντζάρι.

Όσοι δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν, αρχικά από το χρώμα αλλά και την προσθήκη του βουτύρου κάνναβης, οι περισσότεροι δεν το είχαν δοκιμάσει ξανά.

Το βιολογικό βούτυρο κάνναβης «Βιολόγος», το οποίο αγόρασα από ένα κατάστημα στην Κυψέλη που πουλάει προϊόντα από κάνναβη, παράγεται στην Τήνο και είναι οργανικό, προέρχεται από σπόρους της ποικιλίας Cannabis Sativa L.

Φυσικά δεν περιέχει THC, είναι κατάλληλο για vegan και gluten free διατροφή και μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί είναι υψηλή πηγή Ω3 & Ω6 και είναι φυσική πηγή ευεξίας.

Όπως είπα η raw γεύση του δεν δεν με ξετρέλανε, όμως το έχω δοκιμάσει σε dressing για σαλάτες, σε κριτσίνια με καρότο, με αβοκάντο και τώρα στο hummus.

Εννοείται πως το χούμους με παντζάρι μπορείς να το φτιάξεις και χωρίς το βούτυρο κάνναβης, στη θέση του μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταχίνι ολικής άλεσης.

Αυτό ήταν το εντυπωσιακό δεύτερο κατά σειρά hummus, έχω σχεδόν έτοιμο και το επόμενο και μένει η γευστική δοκιμή για επιβεβαίωση.

Θα σου αποκαλύψω μόνο πως δεν είναι λαχταριστό σε χρώμα αλλά γευστικά, με εντυπωσίασε πολύ γιατί περιέχει ένα από τα πιο αγαπημένα μου λαχανικά όσο για τη «superfood» κάνναβη θα έρθουν και άλλες συνταγές!


Hummus με Παντζάρι_Βιολογικό Βούτυρο Κάνναβης


Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 10 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Υλικά

Για το χούμους
200 γρ. βολβούς παντζαριού
300 γρ. ρεβύθια βρασμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο λευκό
40 γρ. ταχίνι
50 γρ. βιολογικό βούτυρο κάνναβης
80 ml. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Για το σερβίρισμα
1κουταλάκι του γλυκού βιολογικό βούτυρο κάνναβης
2 πράσινα φύλλα παντζαριού
30 ml. ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι
Κουκουνάρι
Μαυροκούκι

Εκτέλεση Συνταγής

1 Σε αλουμινόχαρτο κλείνουμε τους βολβούς κομμένους στη μέση και τις σκελίδες του σκόρδου.
Το περιχύνουμε με τα 30 ml. από το ελαιόλαδο, το ξύδι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε τους βολβούς για περίπου 45 λεπτά.

2 Στο μπλέντερ βάζουμε τα ρεβύθια, το ταχίνι, το βούτυρο κάνναβής, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τους ψημένους βολβούς παντζαριού, τα σκόρδα και όσα ζουμιά έχουν βγάλει τα παντζάρια κατά το ψήσιμο.
Πολτοποιούμε για μερικά λεπτά, προσθέτουμε το κύμινο, πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με το αλάτι και το λεμόνι τη γεύση. Αν το χούμους είναι πολύ πηχτό σε υφή προσθέτουμε λίγο νερό από τα ρεβύθια ή νερό.

3 Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα πράσινα φύλλα, προσθέτουμε το βούτυρο κάνναβης, το ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
Το χούμους με παντζάρι σερβίρεται δροσερό, το σερβίρουμε με μαυροκούκι, κουκουνάρι, φύλλα κόλιανδρου και το λάδι.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Διατηρούμε το χούμους με παντζάρι στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με μια λεπτή στρώση ελαιόλαδο.
– Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο κάνναβης προσθέτουμε την ίδια ποσότητα ταχίνι
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παντζάρι βρασμένο ή στον ατμό, όμως δεν θα έχει το ίδιο ζωηρό χρώμα και το βρασμένο παντζάρι «βγάζει» περισσότερο νερό.

Συνταγές για Χούμους_Hummus Recipes

Συνταγές με Παντζάρια

Συνταγές με Βούτυρο Κάνναβης

Συνταγές με Ρεβύθια_Hummus

Συνταγές Χούμους με Παντζάρι

Χούμους Παντζάρι Συνταγή

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.