Καλλιθιώτικη Κοτόπιτα

Καλλιθιώτικη Κοτόπιτα

Καλλιθιώτικη Κοτόπιτα με Πράσο
Share
Όταν δοκίμασα, καλεσμένη σε ένα γιορτινό τραπέζι, αυτή την κοτόπιτα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα μου άρεσε το ρύζι μέσα στη γέμιση μιας πίτας.

«Φάε κοτόπιτα να μου πεις τι έκανε η γιαγιά!»

Η γιαγιά ήταν από εκείνες τις όχι και τόσο «γιαγιάδες», που έρχονται επίσκεψη στα παιδιά τους στην πρωτεύουσα για τις γιορτές.
Συνήθως κάθονται καμαρωτά σε μια καρέκλα, σου σφίγγουν το χέρι και σου χαμογελάνε τόσο γλυκά, μοσχομυρίζουν, και είναι στολισμένες με τα καλά τους, φούστα-μπλούζα, μαλλί φουσκωτό και τα 80’s χρυσά γυαλιά τους.

Η γιαγιά λοιπόν μου λέει: «Η Μαριάνθη μου είπε ότι γράφεις συνταγές στο ίντερνετ, θα δοκιμάσεις την κοτόπιτα με ρύζι, και αν σου αρέσει θα σου δώσω τη συνταγή. Μου την έδωσε η ξαδέρφη μου που μένει στην Καλλιθέα, κοντά στην παραλία».

Ξαφνικά κάπως τα είχα χάσει. Παραλία Καλλιθέα και η κοτόπιτα με το ρύζι σερβιρισμένη μπροστά μου (μα εμένα δεν μου αρέσουν τα ρύζια στις πίτες, πως θα το αποφύγω;). ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Κάπως έτσι έφαγα πρώτη φορά κοτορυζόπιτα, την «Καλλιθιώτικη», παραδοσιακή πίτα από την Καλλιθέα της Πιερίας.

Τη συνταγή μου την είχε ήδη γραμμένη.
«Να πεις στον χασάπη να σου ξεκοκκαλίσει το πουλί και πάρε ένα καλό, έτοιμο φύλλο για πίτες… ξέρεις αυτοί εκεί πάνω έβαζαν γλίνα αλλά εγώ βάζω βούτυρο.
Εμείς τότε στην κουζίνα παιδευόμασταν να κάνουμε ένα φαγητό, εσείς σήμερα τα έχετε όλα, γι΄ αυτό δεν δικαιολογήστε να μην ξέρετε να φτιάξετε μια πίτα, τα λέω και στην φιλενάδα σου».

Η «Καλλιθώτικη» κοτόπιτα δεν άργησε να ψηθεί και στην δική μου κουζίνα, που διάλεξα το Φύλλο Κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη. Η ελαστικότητα αυτού του φύλλου, που δεν σπάει όταν φτιάχνω την πίτα, μου έδωσε για ακόμη μια φορά το τραγανό αποτέλεσμα που ήθελα, και μείωσα το ρύζι στο μισό.

Καλά ψησίματα φίλοι μου!


Καλλιθιώτικη Κοτόπιτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Χρόνος Ψησίματος: 45′ 
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 16

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο Κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη

Για την γέμιση
300 gr. στήθος κοτόπουλου
500 gr. μπουτάκια κοτόπουλου
1000 ml. ζωμό κοτόπουλου
6 πράσα
80 gr. ρύζι
3 μεγάλα αυγά
50 gr. βούτυρο
Γλυκό κόκκινο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1  Αφήνουμε το Φύλλο Κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη μέσα στην συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Ζητάμε από τον χασάπη να μας ξεκοκκαλίσει τα μπουτάκια και το στήθος, αν θέλουμε χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου στα 800 gr.

2 Βράζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στον ζωμό για 25 λεπτά, αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και κρατάμε ζεστό τον ζωμό. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι και τον ζεστό ζωμό που κρατήσαμε, τόσο όσο χρειάζεται για να βράσει το ρύζι.
Ελέγχουμε το ρύζι συχνά, θέλουμε να «κρατάει», γι΄ αυτό και αν χρειαστεί προσθέτουμε ξανά ζωμό.

3  Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο σε βαθύ σκεύος και το καρυκεύουμε με αλατοπίπερο, προσθέτουμε το ρύζι, τα πράσα, το μοσχοκάρυδο και 50 gr. βούτυρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά της γέμισης.

4  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανοίγουμε το φύλλο και σε καλά λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα 5 από τα φύλλα, και δεν ξεχνάμε να τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο κάθε φορά. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού. Κλείνουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με ελαιόλαδο κάθε φύλλο, μαζεύουμε τις άκρες της και χαράζουμε ελαφρά.

5 Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Συνήθως, ετοιμάζω ένα «γαλάκτωμα» με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 ½  κουταλιές της σούπας νερό, τα οποία χτυπάω σε σέικερ μέχρι να ασπρίσουν και να πάρουν παχύρευστη μορφή. Κατόπιν, αλείφω όλη την επιφάνεια και αυτό δίνει μοναδικό αποτέλεσμα, σε υφή και εμφάνιση.

Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180ο C στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου.

Σερβίρεται ζεστή και κρύα.

Κοτόπιτα Συνταγές Παραδοσιακές

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με το ξεπάγωμα του φύλλου, ώστε να μην θρυμματιστεί.
– Αν θέλουμε αντί για κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γαλοπούλα.
– Φυσικά μπορούμε να εμπλουτίσουμε την κοτόπιτα με τυρί της αρεσκείας μας.
– Η πίτα μπορεί να φτιαχτεί και με περίσσευμα από ψητό κοτόπουλο.

Συνταγή για Παραδοσιακή Κοτόπιτα

Εύκολες Συνταγές με Κοτόπουλο και Πράσο

Συνταγές για Κοτόπιτα

Συνταγές για Πίτες Φύλλο Κρούστας Χρυσή Ζύμη

Συνταγές για Πίτες

 

Share

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο