Share

Το καλοκαίρι λόγω της ανεβασμένης θερμοκρασίας αλλά και του καύσωνα, ο οργανισμός ταλαιπωρείται σχεδόν καθημερινά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ακόμη και καθημερινά δυσφορία, αίσθημα κόπωσης και συχνά ο οργανισμός αφυδατώνεται λόγω της έντονης εφίδρωσης!

 

Έτσι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην καθημερινή μας διατροφή για να βοηθάμε τον οργανίσμο μας να ανταπεξέλθει σ΄αυτές τις συνθήκες!

Η διατροφή μας το καλοκαίρι πρέπει να εμπλουτίζετε από  άφθονα λαχανικά, φρούτα, νερό και χυμούς!

 

Τροφές που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή:

? Λαχανικά και Φρούτα:
Τα λαχανικά παρέχουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά και πολύτιμους ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση.
Τα φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό όπως το καρπούζι που περιέχει 95% Καρπούζι Διατροφήνερό, ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης του οργανισμού προσφέροντάς μας ζωτικότητα και ενέργεια. Επίσης είναι ευκολόπεπτα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλές θερμίδες.

? Το νερό:

Aπαραίτητo διατροφικό στοιχείο, που δρα ως «ψυκτικό μέσο».
Ο καύσωνας ανεβάζει ιδιαίτερα τη θερμοκρασία του σώματος, κάνοντάς το να καταναλώνει πολλή ενέργεια για να το «ψύξει».
Το ποσοστό του νερού που πρέπει να καταναλώνουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, τη φυσικής μας δραστηριότητας και από το είδος της διατροφής μας έτσι θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως!

? Τα παγωτά:
Aπαραίτητο στοιχείο της διατροφής το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της δροσερής τους υφής αλλά και της γεύσης.Πάντα όμως να καταναλώνονται με μέτρο!

? Αλάτι:
Το αλάτι περιέχει έναν βασικό ηλεκτρολύτη, το νάτριο, που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα μας και ενεργοποιεί έτσι τον μηχανισμό τής δίψας.
Η κατανάλωσή του αλατιού σε περιόδους καύσωνα βοηθάει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Προσέχουμε και αποφεύγουμε

? Τα γεύματα να είναι βασισμένα στα λαχανικά και να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση κρέατος, τυριών και γενικά των δύσπεπτων τροφίμων.
? Το αλάτι σε άτομα με υπερτασικά προβλήματα.
? Τα αλκοολούχα ποτά, τους καφέδες και τα αναψυκτικά καθώς ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και υπερδιεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, επίσης τα αναψυκτικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρηπου προσφέρουν περισσότερο επιπλέον θερμίδες και παροδική ικανοποίηση της δίψας.

 

 


Διατροφή και Μαύρισμα

Υπάρχει ένας μύθος που υποστηρίζει οτι άν καταναλώνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες καρότου μπορούμε να μαυρίσουμε, φυσικά αυτό είναι αδύνατο.

Παρολαυτά υπάρχει και μία αλήθεια πίσω απο τον μύθο αυτό!

Η αλήθεια είναι ότι το β- καροτένιο βοηθάει στη διαδικασία παραγωγής μελανίνης, συνεπώς αν τρώμε τακτικά καρότα ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν άφθονο β – καροτένιο με την προϋπόθεση όμως να έχουμε σταράτη επιδερμίδα και όχι λευκή!

 

Τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα αλλά και την διατήρησή του

? Β-καροτίνη
Τροφές που την περιέχουν είναι κυρίως τα λαχανικά με έντονο χρώμα όπως καρότα, λαχανικά με μεγάλα πράσινα φύλλα, πεπόνι, μάνγκο, πιπεριές και κολοκύθες.
Η β-καροτίνη διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και επομένως να επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος και να το διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος.

? Βιταμίνη Β
Τροφές που περιέχουν την βιταμίνη αυτή είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

? Βιταμίνη CΤα Φρούτα στην Καλοκαιρινή Διατροφή
Εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε.  Τροφές που περιέχουν την βιταμίνη αυτή είναι τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα.

? Βιταμίνη Ε
Επειδή αυτές οι τροφές, αν και θρεπτικές, έχουν το μειονέκτημα να περιέχουν πολλές θερμίδες έτσι καλό θα είναι να καταναλώνονται με μέτρο.
Τροφές που περιέχουν την βιταμίνη αυτή το ελαιόλαδο, οι φυτικές μαργαρίνες, τα ψάρια, το κρέας, οι ξηρούς καρπούς, η σοκολάτα υγείας.

? Βιταμίνη 12
Διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος.
Τροφές που την περιέχουν είναι τα αβγά, το γαλακτοκομικά και τα πράσινα λαχανικά.

? Πολυφαινόλες

Πρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου. Τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες είναι οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σταφύλια, τα κόκκινα κρασιά, ελαιόλαδο, το τσάι.

? Σελήνιο
Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Τροφές που περιέχουν στοιχεία σεληνίου είναι τα θαλασσινά και τα γαλακτομικά και τα δημητριακά

? Χαλκός
Βοηθά την λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη!
Τροφές που περιέχουν στοιχεία χαλκού είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, ο αρακάς, τα καρύδια και τα σταφύλια.

? Λυκοπένιο
Ανήκει στην ομάδα των καροτινοειδών. Εχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση.Τροφές που περιέχουν στοιχεία λυκοπένιου είναι οι ντομάτες, τα καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα.

? Πάντα να θυμάστε:

Οι τροφές απλά βοηθούν δεν κάνουν θαύματα!
Μας προστατεύουν από τα εγκαύματα της ηλιοθεραπείας και μας βοηθούν να αποκτήσουμε ομοιόμορφο μαύρισμα, με παράμετρο ότι δεν έχουμε προβλήματα υγείας, χρησιμοποιούμε πάντα αντιλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, κρατάμε το δέρμα μας ενυδατωμένο  και δεν κάνουμε πολλές ώρες ηλιοθεραπείας.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο