Ένα από τα φημισμένα παραδοσιακά κρητικά τυριά είναι ο μαλακός, φρέσκος ανθότυρος ή αλλιώς γλυκιά μυζήθρα, ένα θα σου πω σα το γλυκιά μυζήθρα του Καλογεράκη δεν έχει! Εκτός αν πρόκειται για το μικρό της αδερφάκι, το μυζηθρουλ-άκη.

Ταιριάζει τόσο ιδανικά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές, αν και εγώ δεν την «χορταίνω» να την τρώω ακόμη και σκέτη με λίγο μέλι για πρωινό.

Τα πιο ξακουστά παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης φτιάχνονται με τη γλυκιά μυζήθρα όπως τα καλτσούνια, οι γλυκές τυρόπιτες και τα μυζηθροπιτάκια, όμως αυτό το πεντανόστιμο τυρί είναι ιδανικό και για φτιάξεις ένα cheesecake φούρνου.

Οι αλμυρές συνταγές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πάλι την γλυκιά μυζήθρα αμέτρητες, αφού αυτό το τυρί αυτό μπορεί ν΄αντικαταστήσει επάξια άλλα τυριά ή απλά να εμπλουτίσει με τη γεύση του!

Η παρακάτω συνταγή είναι ένας γευστικός παράδεισος, όπου η γλυκιά μυζήθρα «παντρέυεται» με το αγαπημένο σου γλυκό του κουταλιού, ανεπιφύλακτα σου προτείνω οποιοδήποτε από εσπεριδοειδή για παράδειγμα πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο κτλ., το τραγανό και ελαφρά σιροπιαστό κανταΐφι θα σε γοητεύσει!

 


Κανταΐφι Γεμιστό με Γλυκιά Μυζήθρα και Γλυκό Κουταλιού Πορτοκάλι ή Κυδώνι
Χρόνος Προετοιμασίας: 20′
Χρόνος Ψησίματος: 40′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 10

Υλικά

250 γρ. φύλλο για κανταΐφι
150 γρ. βούτυρο
Φυστίκι Αιγίνης

Για τη γέμιση
250 γρ.  γλυκιά μυζήθρα Καλογεράκη
150 γρ. γλυκό πορτοκάλι ή κυδώνι
2-3 κρυσταλλάκια μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κάψουλα βανιλλίνης

Εκτέλεση

1  Στραγγίζουμε το γλυκό πορτοκάλι από το σιρόπι, το οποίο δεν πετάμε γιατί μ΄αυτό θα σιροπιάσουμε τα κανταΐφια, και το ψιλοκόβουμε.
Αναμειγνύουμε τη γλυκιά μυζήθρα με το πορτοκάλι και τα αρωματικά μπαχαρικά .
Πλάθουμε την μυζήθρα σε 10 μικρά ρολάκια των 25 g. για να γεμίσουμε τα κανταΐφια.

2  Ξάνουμε το καταΐφι για να αφρατέψει και το χωρίζουμε σε 10 ισόποσα κομμάτια. Σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθεί το φύλλο. Παίρνουμε κάθε κομμάτι και προσθέτουμε γέμιση κατά μήκος τυλίγουμε σε ρολό με ανάλαφρες-γρήγορες κινήσεις και τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
Ραντίζουμε τα κανταΐφια με το βούτυρο, το οποίο έχουμε ζεστάνει καλά.

3 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο περίπου για 40-45 λεπτά στους 175 C.
Όσο ψήνουμε τα κανταϊφάκια βράζουμε ζεσταίνουμε το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού.
Όταν βγάλουμε τα ζεστά κανταϊφάκια σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιάκαι πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο φυστίκι.

Αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.

Σημείωση για τη συνταγή:
Τα κανταΐφια δεν χρειάζεται να είναι πολύ σιροπιασμένα, αν όμως τα θέλουμε περισσότερο προσθέτουμε επιπλέον αραιωμένο μέλι.

Κανταΐφι γεμιστό με μυζήθρα Συνταγές

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.