Share

Το φυτό
Η κάπαρη, το μικρό «ρόδο» της Μεσογείου, είναι ένα ακανθώδες φυτό της οικογένειας των Καπαριδών (Capparaceae),
ροϊαδωδών που φυτρώνει παντού και κυρίως σε βραχώδη και ακαλλιέργητα εδάφη, που συγκρατούν υγρασία.
Πρόκειται για ένα πολυετή θάμνο που φτάνει το 1 μέτρο ύψος περίπου, οι ρίζες δεν προχωρούν βαθιά στο έδαφος και διακλαδίζονται αρκετά.

Τα είδη της κάπαρης είναι πολλά περίπου 250 και οι ποικιλίες της εξαπλωμένες σε όλο σχεδόν τον κόσμο, όπως Αφγανιστάν, Ινδία, Νοτιοδυτική Μεσόγειο και την Αμερική.

Στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, η κάπαρη φυτρώνει σε όλα τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες.

 

Καλλιέργεια και συλλογήΚάπαρη Τουρσί

Η ελληνική κάπαρη είναι σχεδόν το μοναδικό είδος που αυτοφύεται, ενώ οι ποικιλίες που προέρχονται από άλλες περιοχές της Μεσογείου, π.χ.την Ισπανία, τη νότια Γαλλία και την Τουρκία, είναι προϊόντα καλλιέργειας.

Η κάπαρη συλλέγεται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής της.
Τα μπουμπούκια πρέπει κατά την ανθοφορία του φυτού και να συλλεχθούν πριν να ανοίξουν.

Η κάπαρη δεν καταναλώνεται ποτέ νωπή.
Στην Ελλάδα μόνο ακολουθείται η μέθοδος του στεγνώματός της στον ήλιο μέχρι να σκληρύνει τελείως και να αποκτήσει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.

Όσο πιο μικρή και τρυφερή τόσο πιο άνώτερης ποιότητας και γεύσης είναι!
Η μικροσκοπική γαλλική κάπαρη είναι από τις πιο αγαπητές της Μεσογείου λόγω του μεγέθους της, που της προσδίδει εξαιρετική, ποιοτικά γεύση.

Φαρμακευτική χρήση
Η κάπαρη έχει θεραπευτικές ιδιότητες και θεωρείται ορεκτικό και διουρητικό βότανο.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το φυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες Διοσκουρίδης συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού για τα πρηξίματα, σε περιπτώσεις αδυναμίας, διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών.
Επίσης δίνονταν στις έγκυες πριν από τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα αλλά και σαν βότανο κατά της ανικανότητας.

Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικων παθήσεων όπως αρθρίτιδες και ρευματισμοί.

Επίσης «απαλύνει» πονόδοντους, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από έντομα και ερπετά, παθήσεις του δέρματος, βοηθά στην διάρροια και στους σπασμούς του στομάχου και το εντέρου!

Μαγειρική Χρήση
Η κάπαρη αποτελεί μία από τις γαστριμαργικές απολαύσεις της Μεσογείου.

 

Γευστικά
Η κάπαρη διακρίνεται από πικάντικη, αψιά και πικρή γεύση που οφείλεται στην ύπαρξη του σιναπέλαιου.
Η κάπαρη όταν γίνει τουρσί, με την προσθήκη της άρμης, προκύπτει μία ουσία το καπρικό οξύ, που της δίνει τη χαρακτηριστική της γεύση.

Πώς καταναλώνεται

? Οι καρποί της κάπαρης, όπως και τα φύλλα γίνονται εκπληκτικό τουρσί!

? Χρησιμοποιειται ως καρύκευμα σε διάφορα φαγητά και σαλάτες, όπως η φάβα και τα ψάρια!

? Καταναλώνεται σαν ορεκτικό, βράζοντας τα φύλλα της, με λαδόξυδο.

? Αρωματίζει το ελαιόλαδο και το ξύδι.

? Δεν ξεχνάμε ότι η κάπαρη είναι πολύ αλμυρή, για αυτό πρέπει να ξεπλένεται πολύ καλά και να χρησιμοποιείται «συνετά»!

? Η αποξηραμένη όταν πρόκειται να καταναλωθεί, μουσκεύεται για αρκετή ώρα!

? Τέλος δοκιμάστε να την κάνετε μια ωραιότατη καπαροσαλάτα, όπως στην Σύρο, με φάβα όπως στην Σαντορινη ή να την σερβίρεται άφθονη σε ντάκο, αλλά και τα στελέχη της στις ντοματοσαλάτες.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο