Καρυδόπιτα Σιροπιαστή

Καρυδόπιτα Σιροπιαστή

Καρυδοπιτα Σιροπιαστή
Καρυδοπιτα Σιροπιαστή
Share

Ένα από τα πολυαγαπημένα μου γλυκά είναι η καρυδόπιτα, όχι εκείνη η καρυδόπιτα σαν κέικ με καρύδι αλλά αυτή η καρυδόπιτα η σιροπιαστή, η ζουμερή χωρίς ίχνος από αλεύρι που λέγεται και μελαχρινή.
Αυτό το γλυκό μου φέρνει όλες τις γιορτινές αναμνήσεις και δεν έλειπε ποτέ μα ποτέ από γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ονομαστικές γιορτές… μέχρι και γενέθλια και μάλιστα σε διπλή δόση γιατί το δεύτερο κομμάτι ήταν βέβαιη «απαίτηση» όλων!

Το μοναδικό που πρέπει να προσέξεις σε αυτή την καρυδόπιτα (λέει η μαμά μου) είναι να αφρατέψεις καλά την ζάχαρη και τα αυγά να γίνει ένα μείγμα αφράτο, βελούδινο, πηχτό από εκεί και πέρα δεν έχεις να σκεφτείς την επιτυχία γιατί είναι δεδομένη!

Ένας από τους καημούς μου χρόνια τώρα ήταν να αποκτήσω μια κουζινομηχανή, ξέρεις από αυτές τις ωραίες, σύγχρονες, εύχρηστες πολυμηχανές που τα κάνουν όλα με τον καλύτερο τρόπο, σε βοηθάνε να «μεγαλουργείς» στην κουζίνα, να σε βελτιώνουν, κερδίζεις χρόνο και να σε εμπνέουν να μπαίνεις συνεχώς στην κουζίνα, γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να έχεις χρόνο αλλά και την χρηστικότητα ταυτόχρονα!

Και ναι, ήρθε αυτή η άγια ώρα να αναβαθμιστώ γιατί τα Χριστούγεννα όλοι δικαιούνται ένα δώρο μικρό ή μεγάλο και το δικό μου δώρο ήταν το ιδανικότερο στην καλύτερη δυνατή τιμή, γιατί όταν τα θέλεις όλα ΜΑ ΟΛΑ, η καλύτερη ποιότητα και η καλύτερη τιμή είναι το ζητούμενο, πόσω μάλλον όταν αυτό που ζητάς τα συνδυάζει όλα και αυτό ήταν η νέα Κουζινομηχανή της Philips.

Η καρυδόπιτα ήταν η πρώτη συνταγή που δοκίμασα γιατί όπως είπα και παραπάνω είναι μια καλή δοκιμασία, αφού χρειάζομαι έναν μεγάλο κάδο 10 αυγά είναι αυτά και μέχρι πρότινος έπρεπε να κάνω την ίδια διαδικασία 2 φορές και το χτύπημα μου έπαιρνε μην σου πω μισή ώρα.

Πατώντας το “play”, ο αυγογδάρτης ξεκινά το planetary mixing και σίγουρα τώρα αναρωτιέσαι τι είναι η αυτή η πλανητική κίνηση;
Είναι η απόδοση ανακατέματος σε χρόνο dt, σου δίνει τόσο αφράτο μείγμα που δεν πιστεύεις στα μάτια σου!

Ταυτόχρονα στον επάνω κάδο θρυμματίζω την φρυγανιά διαλέγοντας τον πιο λεπτό δίσκο κοπής , που ούτε καν χρειάζεται να μετρήσω σε φλυτζάνια καθώς μπορείς να μετρήσεις μέχρι και 6 φλυτζάνια υλικών που θρυμματίζεις, ψιλοκόβεις, χοντροκόβεις, κάνεις ότι θες δηλαδή με τόσους δίσκους κοπής!

Προσθέτοντας τα στερεά υλικά στο αφράτο μείγμα αυγών αυτό που διαπιστώνω είναι ότι δεν χάνει καθόλου από τον όγκο της και είναι πραγματικά η πρώτη φορά που δεν σκέφτομαι την αποτυχία.

Μέσα σε 5 λεπτά η καρυδόπιτα ήταν έτοιμη στον φούρνο, η πανέμορφη κουζινομηχανή στην θέση της (εννοείται στον πάγκο, τόσο κομψή που είναι της αξίζει) και εγώ τόσο ενθουσιασμένη γιατί βρήκα την χρηστικότητα που μου έλειπε στην κουζίνα, έτσι άρχισα άμεσα να σκέφτομαι την επόμενη συνταγή αλλά και την επιθυμία της μαμάς μου να αποκτήσει μια ίδια, πάλι σε έξοδα θα μπω αλλά χαλάλι της!

Θέλω και η δική της ευτυχία να ξεκινά από την κουζίνα γιατί η Ευτυχία (έτσι λένε την μαμά μου) κάνει ευτυχισμένους τους άλλους με την μαγειρική της χρόνια τώρα, ε και αλλοίμονο δεν αξίζει 249 ευρώ η «Ευτυχία» εμένα τόσα μου έμαθε;

Επιστροφή στην καρυδόπιτα με συνταγή, σύντομα άλλα 3 vintage γλυκά για το γιορτινό τραπέζι και reviews για την νέα κουζινομηχανή Philips!

#Enjoytothefood

 

one

 Καρυδόπιτα Σιροπιαστή

° Έτοιμο σε: 120′
° Ποσότητα: 24 κομμάτια

Για την καρυδόπιτα
10 αυγά
250 gr. ζάχαρη
200 gr. φρυγανιές
300 gr. καρύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
2 κάψουλες βανιλλίνη
3 κουταλάκι του γλυκού baking powder

Για το σιρόπι
900 ml. νερό
1000 gr. ζάχαρη
50 ml. κονιάκ
1 φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.

Κουζινομηχανή Philips

Θρυμματίζουμε την φρυγανιά και χοντροκόβουμε το καρύδι.

Μίξερ Philips

Προσθέτουμε το baking powder, την βανίλια, το γαρίφαλο και την κανέλα

Προσθέτουμε την φρυγανιά σταδιακά ώστε να μην χάσει τον όγκο του το μείγμα και τέλος προσθέτουμε το καρύδι.

Νέα Κουζινομηχανή Philips

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε στους 180°C Κελσίου για 50 περίπου λεπτά.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Συνταγές για Καρυδόπιτα

Σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά την ζεστή καρυδόπιτα και την αφήνουμε 4-5 ώρες να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Καρυδοπιτα Σιροπιαστή

Tips:
~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας κακάο στο μείγμα.
~ Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λικέρ της αρεσκείας σας!

Share

Σχόλια από Facebook

Το 2007 δημιούργησα το Funky Cook απλά γιατί κάπου ήθελα να συγκεντρώσω τις συνταγές μου, κάπως έτσι το blogging με κέρδισε, άρχισα να γνωρίζω τον «μικρόκοσμό» του και να τον κάνω κομμάτι της καθημερινότητάς μου όπου εμπλουτίζεται συνεχώς αφού διαβάζω, μαθαίνω, σκέφτομαι, εμπνέομαι & πειραματίζομαι στην κουζίνα μου και όλα αυτά τα μοιράζομαι μαζί σας!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο