Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια

Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια

Καρπουζένια Καρπουζόπιτα
Share

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ” εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα.
Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά που θα έχεις την δυνατότητα να την δοκιμάσεις σίγουρα!

Αν «έπεσε» κάποτε στο πιάτο σου «κακοφτιαγμένη» καρπουζένια σίγουρα δεν σου άρεσε αφού μοιάζει σαν ένας γλυκός χυλός «χωρίς νόημα», το πιστεύω γιατί η πρώτη μου καρπουζένια ήταν έτσι.

Η καρπουζόπιτα θέλει την περιποίησή της παρότι είναι μια πανεύκολη παραδοσιακή πίτα!
Θέλει ένα πραγματικά νόστιμο καρπούζι, στα νησιά για παράδειγμα είναι ακόμη πιο πετυχημένη διότι τα καρπούζια είναι άνυδρα.
Θέλει να σπάσεις το καρπούζι με τα χέρια, να το στραγγίξεις με υπομονή και να βρεις την σωστή ισορροπία με το μέλι και την κανέλα.
Θέλει έναν σωστό χυλό, ρευστό, γι΄αυτό και ίσως κάθε φορά ανάλογα το καρπούζι πρέπει να προσθαφαιρέσεις αλεύρι, εκεί πάντα ζηλεύω τις παλιές νοικοκυρές που «δουλεύουν» με το μάτι!
Τέλος θέλει κομματάκια καρπούζι να τα νιώθεις, γιατί εκεί είναι και όλη η ουσία οπότε ξεχάσε κάθε πιθανή συνταγή που προτείνει πολτοποίηση του φρούτου είναι εντελώς λανθασμένη εκτέλεση!

Όταν είναι ζεστή θα νιώσεις περισσότερο το μέλι και μια πιο ρευστή υφή, μόλις κρυώσει όμως ξεκάθαρα το καρπούζι είναι ο πρωταγωνιστής.

Στην Φολέγανδρο η καρπουζένια ονομάζεται και αδιαγγουρένια!

Συμβουλή; Μη μπεις στην διαδικασία να σερβίρεις την καρπουζένια με παγωτό απόλαυσέ την έτσι σκέτη.

 


Καρπουζένια ή Καρπουζόπιτα
•Προετοιμασία: 10′  •Έτοιμο σε: 60′  •Ποσότητα: 10-12 κομμάτια  •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

 

Υλικά
500 gr. ψίχα από καρπούζι
110 gr. αλεύρι
50 ml. ελαιόλαδο + 2 κουταλιές της σούπας
65  gr. μέλι + 2 κουταλιές της σούπας
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Κανέλα
Σουσάμι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα σποράκια του και με το χέρι μας το σπάμε σε μικρά κομμάτια.

Συνταγές με Καρπούζι

Αφήνουμε το καρπούζι να στραγγίξει σε τρυπητό, περίπου μια ώρα και προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Ανακατεύουμε την ψίχα με το αλεύρι, τα 50 ml. ελαιόλαδο, 60 gr. μέλι, την ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε όση κανέλα μας αρέσει, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε.

Καρπουζόπιτα Συνταγή

Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο ταψί, το οποίο πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
Η καρπουζένια πρέπει να έχει πάχος 1 δάχτυλο.

Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές

Πασπαλίζουμε με σουσάμι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά.

Εύκολες Πίτες Συνταγές

Μόλις βγάλουμε την καρπουζόπιτα από τον φούρνο και όσο είναι καυτή απλώνουμε τις 2 κουταλιές μέλι στην επιφάνεια, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή το πίσω μέρος του κουταλιού.

Πασπαλίζουμε με κανέλα προαιρετικά.

Εύκολες Συνταγές για Πίτα

Η καρπουζένια τρώγεται και ζεστή με λίγο πιο ρευστή υφή, όταν όμως κρυώσει καλά προτιμήστε να την βάλετε στο ψυγείο!

Tips:
~ το καρπούζι πρέπει να είναι γλυκό και νόστιμο!
~ τον χυμό του καρπουζιού όσο το στραγγίζετε συλλέξτε τον και απολαύστε τον!
~ Το καρπούζι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πολτοποιηθεί σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ!
~ Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζετε τον χρόνο ψησίματος.

Εύκολες Καλοκαιρινές Συνταγές για Γλυκά

Συνταγή για Καρπουζόπιτα

Εύκολα Γλυκά

Η ιστορία του φαγητού και μια προσωπική ιστορία, γιατί όλοι έχουμε στην μνήμη μας χαραγμένη την γεύση, την μυρωδιά, την ζεστασιά του φαγητού, μας συνοδεύει και είναι η γαστριμαργική μας ταυτότητα. Το φαγητό πια είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends των τελευταίων ετών κι ενώ πάντα υπήρχε στην καθημερινότητα μας, πλέον όλοι το μοιραζόμαστε, το αξιολογούμε, το εκθειάζουμε μέσω των social media, το επικοινωνούμε κάθε στιγμή, το φαγητό στις μέρες μας δεν είναι μόνο καθημερινή ανάγκη αλλά περιέχει τις λέξεις όπως η επιβίωση, η προσφορά, η χαρά, η απόλαυση, το φαγητό είναι κομμάτι της ζωής μας! Αυτό μου έμαθε και μου μαθαίνει το Food blogging και η καθημερινή ενασχόληση με αυτό. Eίμαι η Εύα Μονοχάρη σπούδασα παιδαγωγός, πλέον είμαι Food blogger στο Funky Cook και Food lover για πάντα!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο