Γιαουρτλού Κεμπάπ με σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο Air Fryer

2.1K

Κεμπάπ γιαουρτλού με σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης, σας έχω πει ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου, αυτή τη φορά δοκίμασα να τα ψήσω στο Air Fryer και έγιναν εκπληκτικά!

Η συνταγή για ζουμερά και αληθινά νόστιμα κεμπάπ θέλει τα “δικά” της αλλά το αποτέλεσμα είναι τέλειο!

Η Τσικνοπέμπτη κάποτε ήταν φανταστική ή τουλάχιστον έτσι έμοιαζε στα παιδικά μου μάτια!

Συνηθίζαμε να το τσικνίζουμε σπίτι, ήταν η ημέρα που η μαγειρική “άνηκε” στους άντρες και οι πρώτοι μασκαράδες μας χτυπούσαν την πόρτα!

Στα χρόνια νωρίτερα, οι Τσικνοπέμπτες ήταν ακόμη πιο όμορφες γιατί όλοι μαζευόμασταν στην ταβέρνα του παππού!

Αν και για εμάς η τσίκνα ήταν μια συνηθισμένη μυρωδιά λόγω της ταβέρνας, η μέρα εκείνη ήταν τόσο ξεχωριστή, ως παιδί!

Από την περίοδο του Τριωδίου αυτό που αγαπώ πια είναι η ποικιλία των εδεσμάτων που «προστάζουν» οι ημέρες και τόσο γαστρονομικά όσο και παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον.

Άλλωστε η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μια τυχαία παραδοσιακή ημέρα.

Η μυρωδιά της τσίκνας και η κατανάλωση του κρέατος εκείνη την ημέρα είναι η αφετηρία για να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι Απόκριες αλλά και προμηνύει την έναρξη Σαρακοστιανής νηστείας.

Φέτος, σκοπεύω, μεταξύ άλλων, να φτιάξω κεμπάπ που τα λατρεύω, ειδικά με τη σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης που η γλύκα της δένει μοναδικά με τα υπόλοιπα.

Ας δούμε πως θα φτιάξουμε παρέα τα πιο νόστιμα και ζουμερά κεμπάπ γιαουρτλού, ακόμη και στο Air Fryer!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Τα κεμπάπ

Ξέρεις ότι απεχθάνομαι τη λέξη “μυστικά” σχετικά με το μαγείρεμα και τις συνταγές, δεν υπάρχουν μυστικά αλλά λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά 🙂

Η εκλεκτή συνταγή για τα πολίτικα κεμπάπ φημίζεται για την δυνατή γεύση, τα αρώματα, την κρεατένια και ζουμερή υφή.

Το βασικό ερώτημα είναι πως θα πετύχουμε όλα αυτά και πώς θα καταφέρουμε να μην καταλήξουμε να τρώμε πάλι μακρουλά μπιφτεκάκια.

  • Στα κεμπάπ εξ’ ορισμού το βασικό είδος κιμά είναι ο αρνίσιος σε συνδυασμό με τον μοσχαρίσιο κιμά, η αναλογία 1:1 και ιδανικά να ζητήσουμε από τον χασάπη να τους περάσει από τη μηχανή δύο φορές
  • Το λίπος είναι βασικός πρωταγωνιστής για την νοστιμιά και το ζουμερό αποτέλεσμα προέρχεται από τους κιμάδες, εναλλακτικά βοηθά το ελαιόλαδο ή αν θέλουμε ακόμη πιο δυνατή γεύση το πρόβειο βούτυρο
  • Το κρεμμύδι, βασικό και αυτό, ιδανικό είναι να έχουμε αρκετό κρεμμυδόζουμο και πολτό κρεμμυδιού , οπότε το κρεμμύδι τρίβεται στο μπλέντερ
  • Τα μπαχαρικά, για πετύχουμε την απόλυτη-χαρακτηριστική ανατολίτικη γεύση είναι απαραίτητα! Ξεκινάμε με κύμινο, κόλιανδρο, μπαχάρι, πιπέρια -κόκκινα και μαύρο- και οπωσδήποτε σουμάκι
    Αν δεν έχουμε σουμάκ ο χυμός λεμονιού κάπως μπορεί να το αντικαταστήσει, επιπροσθέτως εμπλουτίζουμε με κανέλα, γαρίφαλο, τριμμένο κουκουνάρι
  • Δεν προσθέτουμε ποτέ ψωμί, φρυγανιά ή αυγό για να δέσουμε το μείγμα και δεν προσθέτουμε φρέσκα μυρωδικά
  • Το ζύμωμα είναι ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε για την επιτυχία τους, προσωπικά ζυμώνω σε πολύ χαμηλή στην κουζινομηχανή με το εξάρτημα για τις ζύμες.
    Αυτό μαζί με την ξεκούραση στο ψυγείο μου δίνει ωραίο λαστιχωτό αποτέλεσμα!
√ Το ψήσιμο

Τα κεμπάπ ψήνονται όπου μπορούμε να τα ψήσουμε, στα κάρβουνα, σε bbq, σε σχαροτήγανο, γκριλ αλλά και στο αγαπημένο μου πλέον Air Fryer!

Στο καθένα από αυτό το “οπτικό” αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, το ίδιο και ο χρόνος ψησίματος.

Στο Air Fryer έψησα για 8-10′ στους 175°C, εσύ υπολογίζεις ανάλογα το δικό σου μηχάνημα.

Όταν επιλέγω να ψήσω σε bbq φροντίζω να έχω προθερμάνει πολύ καλά την πλάκα, την προτιμώ από τη σχάρα ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός περίπου στα 12-15′.

Το ψήσιμο στη σχάρα δείχνει σαφώς πιο ζουμερό από το Air Fryer, αλλά η νοστιμιά παραμένει η ίδια!

Συνταγή για Κεμπάπ

 

√ Η σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης

Η επιλογή για τη σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης προήλθε γιατί αυτή την εποχή επιλέγω να μη χρησιμοποιώ ντομάτες.

Η συνταγή είναι απλή, πανεύκολη και πάλι την ετοίμασα ψήνοντας τις πιπεριές στο Air Fryer.

Δεν δεν μου πήρε περισσότερο από 20’ στους 180°C να ψήσω τις πιπεριές και κατόπιν πολτοποίησα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Κράτα τη αυτή τη συνταγή για από ψητές πιπεριές Φλωρίνης γιατί είναι εκπληκτική και ταιριάζει και σε άλλες συνταγές όπως σε ζυμαρικά, ρύζι αλλά και κοκκινιστά!

Τέλος αν έχεις χρόνο και όρεξη δες τη συνταγή για το σπιτικό γιαούρτι εδώ ενώ αν θέλεις να φτιάξεις και σπιτικές νόστιμες πίτες τύπου για σουβλάκι διάλεξε συνταγή από εδώ ή εδώ.

Ετοίμασέ τα όλα και σέρβιρε σε μεγάλη πιατέλα, το γιαουρτλού κεμπάπ είναι για να μοιραστεί η παρέα, πάγωσε μπύρες και καλά τσικνίσματα!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour
Χρόνος Μαγειρέματος45 minutes
Είδος ΓεύματοςΜεζέδες
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Ελληνική

Γιαουρτλού Κεμπάπ με σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο Air Fryer

Εκτυπώση Συνταγής
Κεμπάπ γιαουρτλού με σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης, σας έχω πει ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου, αυτή τη φορά δοκίμασα να τα ψήσω στο Air Fryer και έγιναν εκπληκτικά! Η συνταγή για ζουμερά και αληθινά νόστιμα κεμπάπ θέλει τα "δικά" της αλλά το αποτέλεσμα είναι τέλειο!

Υλικά

Για τα κεμπάπ
  • 400 γρ. αρνίσιο κιμά, ελιά
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα ή σπάλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σκόνη
  • ½ κ.γ. μπαχάρι, σκόνη
  • ¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • 1 κ.γ. σουμάκ, προαιρετικά
  • 40 γρ. ελαιόλαδο , ή 1 ½ κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για τη σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ½ κ.γ. θυμάρι, ή ρίγανη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα
  • Γιαούρτι
  • Πίτες
  • Μαϊντανό

Διαδικασία

Η σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης
  • Στο καλάθι του AIR FYER ή σε σχάρα τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε για 20’ στους 180°C.
  • Πολτοποιούμε τις ζεστές πιπεριές (αν προτιμάμε τις ξεφλουδίζουμε) με τον τοματοπελτέ, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη αλάτι και πιπέρι.
Τα κεμπάπ
  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά για τον κιμά, αν έχουμε χρόνο τοποθετούμε στο ψυγείο για 60’.
  • Πλάθουμε τον μακρόστενα μπιφτεκάκια περίπου 80-100 γρ. το καθένα.
  • Ψήνουμε τα κεμπάπ για 8-10’ στους 175°C στο AIR FYER ή για 12-15' στη σχάρα ή το γκριλ ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
  • Σερβίρουμε τα κεμπάπ, σε πιατέλα, με κομμένες πίτες.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα πιπεριάς, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές γιαούρτι και μαϊντανό.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Η ποσότητα των μπαχαρικών είναι ενδεικτική, τα χρησιμοποιήσετε κατά βούληση

Γιαουρτλού Κεμπάπ με σάλτσα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο Air Fryer

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close