Κινόα, ένας Πρωτεϊνούχος Σπόρος

Κινόα, ένας Πρωτεϊνούχος Σπόρος

Share

 Η κινόα είναι ένας θάμνος και οι σπόροι της έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία,
οι σπόροι της κινόα διατροφικά ανήκουν στην κατηγορία των υπερτροφών!
 Η κινόα είναι αρκετά διαδεδομένη στους καταναλωτές και πλέον δεν αποτελεί μια «γκουρμέ» επιλογή αλλά μια επιλογή για μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή!

 

Τι είναι η κινόα

Η κινόα ή χηνοπόδιο, με επιστημονική ονομασία Chenopodium quinoa είναι ένας θάμνος που φύεται στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα καλλιεργείται ψηλά στις ¶νδεις!
Ο θάμνος της κινόα ανήκει στα αγγειόσπερμα, οι βρώσιμοι σπόροι της κινόα μπορεί να έχουν κόκκινο, λευκό, μπλέ και μαύρο χρώμα η γεύση που μοιάζει μ” αυτή των ξηρών καρπών και έχουν μαλακή, αφράτη και τραγανή υψή!
Η κινόα δεν ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών και συγγενεύει τον αμάραντο, το σπανάκι, το παντζάρι και είναι εφάμιλλο των πράσινων φυλλώδων λαχανικών!

Η κινόα καλλιεργείται περίπου από το 3.000 π.Χ. στις Ανδεις, σε υψόμετρα άνω των 2.000 m. διότι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες!
Φύεται και καλλιεργείται σε αμμώσ, φτωχά εδάφη, δεν χρειάζεται λιπάσματα και δεν έχει μεγάλη απάιτηση σε νερό!

 

Για την ιστορίαΚινόα Συνταγές

Η «τσισάγια μάμα» των Ίνκας, πρωτοκαλλιεργήθηκε από τον αυτοκράτορα και μάλιστα με εργαλεία της εποχής και μάλιστα από χρυσό!
Η «μητέρα» των τροφών τους αποτελούσε για τον λαό των Ίνκας την δεύτερη σε επιλογή και αξία τροφή, μετά από την πατάτα και με τρίτη το
καλαμπόκι!
Ο λαός των Άνδεων θεωρούσε την κινόα ιερή και συνδεόταν με πολλές τελετές γονιμότητας!

Οι Ισπανοί όταν κατέκτησαν η γη των Άνδεων, θεώρησαν την κινόα ως υποδιαίστερη τροφή και την απαγόρευσαν αργότερα καθώς μ” αυτή συττίζονταν οι Ινδιάνοι και αποτελούσε ιερή μη χριστιανική θυσία γι” αυτούς!

Η προσοχή του Δυτικού πολιτισμού στράφηκε στην κινόα το 1987, έπειτα από μια επίσκεψη του ισπανικού βασιλικού ζεύγους!

Στην εξέλιξη του χρόνου η τροφή αναγνωρίστηκε ως εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αλλά και από την ΝΑSA και τους διατροφολόγους!

 

Ποιά είναι η διατροφική αξία της Κινόα

Εκτός από την ιδιαίτερη, πλούσια περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεϊνες 12-18%, ας δούμε τα υπόλοιπα οφέλη της,  που κατατάσσουν την κινόα στον κατάλογο των υπερτροφών!

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και γι΄αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη,
χωρίς να στερηθούν τα πολύτιμα στοιχεία που προσδίδουν τα σιτηρά στον οργανισμό!

  10 μεταλλικά στοιχεία, 11 βιταμίνες, 9 αμινοξέα εμπεριέχονται σε μια από τις πιο πλούσιες και πλήρης τροφές!

Τα 100 gr. κινόα προσδίδουν μόλις 120Kcal!Κινόα Καρπός

 

Γιατί να εντάξεται την Κινόα στην διατροφή σας

? Δεν είναι τυχαίο ότι η κινόα αποτελεί βασική διατροφή των αθλητών, των αστροναυτών, των χορτοφάγων αλλά και υποστηρίζεται ότι έχει
τόση θρεπτική αξία που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μητρικό γάλα.
? Η πρόσληψη της βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
? Είναι ευκολοχώνευτη!
? Βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών και στην επανόρθωσή τους!
? Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πλούσια σε Ω3!

 

Χρήση και Μαγειρική της Κινόα

Η κινόα δεν πρέπει να συγχέεται και να κατατάσσεται στην κατηγορία των δημητριακών, παρόλαυτά μαγειρεύται σαν δημητριακό!

Η κινόα τρώγεται με διάφορους τρόπους!

Χρησιμοποιείται σαν το ρύζι, δοκιμάστε την σαν δημητριακό, βρασμένη με λεμόνι και ελαιόλαδο, να φτιάξετε συνταγές τύπου ριζότο, σε σαλάτες με λαχανικά και ζυμαρικά, σούπες, γέμιση σε κρεατικά, να την προσθέσετε σε ψωμί, να συνοδεύσετε πουλερικά, κρεατικά και ψάρια!

Δοκιμάστε την επόμενη φορά να φτιάξετε γεμιστά με κινόα!

 

Η κινόα πριν καταναλωθεί και μαγειρευτεί θα πρέπει να ξεπλυθεί καλά με καυτό νερό για να  φύγουν οι σαπωνίνες που προσδίδουν μια πικρή γεύση στους σπόρους!

Οι σπόροι του κινόα βράζονται όπως και το πλιγούρι, βράστε το κινόα σε διπλάσια ποσότητα αλατισμένου νερού από το βάρος του!
Βραστε το 20 περίπου λεπτά, σε μέτρια φωτιά, αποσύρετε και αφήστε την κινόα να απορροφήσει το νερό που έχει μείνει!
Μπορείτε κατόπιν να σωτάρετε την κινόα για πιο σπυρωτή υφή!

 

Το κινόα μπορείτε εύκολα να το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μεγάλα καταστήματα τροφίμων και καταστήματα ντελικατέσεν!

 

 

Share

Σχόλια από Facebook

Το 2007 δημιούργησα το Funky Cook απλά γιατί κάπου ήθελα να συγκεντρώσω τις συνταγές μου, κάπως έτσι το blogging με κέρδισε, άρχισα να γνωρίζω τον «μικρόκοσμό» του και να τον κάνω κομμάτι της καθημερινότητάς μου όπου εμπλουτίζεται συνεχώς αφού διαβάζω, μαθαίνω, σκέφτομαι, εμπνέομαι & πειραματίζομαι στην κουζίνα μου και όλα αυτά τα μοιράζομαι μαζί σας!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο


9 + 4 =