Share
Κιουνεφέ Πολίτικο

Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ την Πόλη, οπότε στο μυαλό μου μοιάζει σαν μια πόλη μαγική, γεμάτη αρώματα από μπαχάρια στους δρόμους της, κάθε γωνιά της να μοσχομυρίζει βούτυρο και ζάχαρη, φαγητά που σε συναρπάζουν να σε περιμένουν σε κάθε της στενό, ένα τεράστιο τραπέζι στρωμένο με μεταξωτά τραπεζομάντιλα, πορσελάνινα πιάτα, ασημικά και επάνω όλες οι καλομαγειρεμένες συνταγές που χαρακτηρίζουν την πολίτικη κουζίνα!

Η πολίτικη κουζίνα με έχει «σημαδέψει» από μικρή από τότε που παρακολουθούσα στην ασπρόμαυρη τηλεόραση την επική σειρά Λωξάντρα με την Μπέτυ Βαλάση στον ομώνυμο ρόλο, μέσα απ” τις ιστορίες της θυμάμαι να ξεδιπλώνεται η ιστορία ολόκληρου του κόσμου της Πόλης, που τότε δεν γνώριζα καθόλου αλλά η Λωξάντρα όταν μιλούσε για την μαγειρική της Πόλης ένιωθες μια ασυνείδητη λαχτάρα να γνωρίσεις.
Μέσα από την μαγειρική, τα ήθη και τα έθιμα που κουβάλησε μαζί της προσπαθούσε να κρατήσει ολοζώντανη την σημασία της Πολίτικης κουλτούρας, τας κεμπάπ, σαρμαδάκια, μελιτζανάκια και περγαμόντο.

Φαντάζομαι την Λωξάντρα λοιπόν να φτιάχνει κιουνεφέ και να σούρνει από την μύτη τους γαμπρούς.

Όταν την προξένευαν, η προίκα της έλεγαν ότι ήταν οι ανεκτίμητες χάρες της στην κουζίνα.

Αυτό το Πάσχα εγώ θα βάλω ένα κιουνεφέ να ψήνετε για το Πασχαλινό τραπέζι να τον χαρούμε!


 

Κιουνεφέ Πολίτικο
•Έτοιμο σε: 40′  •Ποσότητα: 8-10 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο
Υλικά

300 gr. φύλλο για κανταϊφι
300 gr. τυρί μοτσαρέλα (φρέσκια αν θέλετε)
200 gr. βούτυρο
Φυστίκι Αιγίνης ανάλατο

για το σιρόπι
300 gr.  ζάχαρη
220 ml. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα υγρής βανίλιας
1 λεμόνι

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Επιλέγουμε τον τρόπου που θέλουμε να ψήσουμε τον κιουνεφέ, η μια περίπτωση είναι να το ψήσουμε στον φούρνο και η άλλη, πιο εύκολη, σύντομη και πιο νόστιμη, κατ” εμέ, είναι να ψήσουμε τον κιουνεφέ σε ένα τηγάνι.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και τρίβουμε το τυρί.
Ανοίγουμε το φύλλο κανταϊφι και το «ξεμαλλιάζουμε» ώστε να γίνει αέρινο.

Παράλληλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να γίνουν σιρόπι μαζί με φλούδες από το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε την υγρή βανίλια.

Τοποθετούμε την μισή ποσότητα από το φύλλο κανταϊφι σε ένα βαρύ τηγάνι και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα του βουτύρου να βραχεί καλά όλο το φύλό.
Πατάμε το φύλλο με το χέρι μας πιέζοντάς το και προσθέτουμε το τυρί.

Από πάνω καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πιέζουμε να πάρουμε μια συμπαγή «πίτα».
Πιέζουμε και στα πλάγια να κλείσει καλά.

Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτεια θερμοκρασία και ξεκινάμε να ψήνουμε τον κιουνεφέ.

Στα 7-8 λεπτά ελέγχουμε αν έχει χρυσαφίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά, μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η επάνω.

Μόλις ψηθεί και η άλλη πλευρά αποσύρουμε από την φωτιά και σιροπιάζουμε.
Αφήνουμε τον κιουνεφέ μερικά λεπτά να ρουφήξει το σιρόπι και σερβίρουμε με μπόλικο σπασμένο φυστίκι.

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Αν επιλέξετε να ψήσετε τον κιουνεφέ στον φούρνο ψήνετε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνεια.
~ Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri.
~ Αν δεν θέλετε να χρησιομοιήσετε μοτσαρέλα σε μπλοκ χρησιμοποιήστε φρέσκια ή ανθότυρο ή μυζήθρα εναλλακτικά ένα μείγμα από αυτά.
~ Μπορείτε να σιροπιάσετε τον κιουνεφέ όσο θέλετε, οπότε μπορείτε να ρίξετε την μισή ποσότητα του σιροπιού και κατόπιν να σιροπιάζετε κάθε κομμάτι.

Συνταγή για Κιουνεφέ

Πολίτικες Συνταγές Κιουνεφέ

Κιουνεφέ Συνταγές

Συνταγές με Κανταϊφι

Συνταγές για Πολίτικο Κιουνεφέ

 

Συνταγές για Κιουνεφέ

Συνταγή για Πολίτικο Κιουνεφέ

Κανταϊφι Συνταγή

Εύκολο Κιουνεφέ Συνταγές

 

 

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο