Ο μπακλαβάς ήταν και είναι ένα γιορτινό, συμβολικό γλύκο,  όχι μόνο των Χριστουγέννων αν και στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί ιδιαίτερα σαν χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Ο μπακλαβάς θέλει τον τρόπο του, δεν είναι ένα γλυκό που θα τον φτιάξεις «στο πόδι», θέλει καλής ποιότητας ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο ή βούτυρο αυτό είναι προσωπική επιλογή ενώ το σιρόπιασμα θέλει τη μαστοριά του.

Μέχρι σήμερα ένας από τους καλύτερους μπακλαβάδες ήταν αυτός της μητέρας μου, τον μπακλαβά στο σπιτικό μας τον φτιάχναμε σα γλυκό κέρασμα της Πρωτοχρονιάς.

Η διαδικασία ξεκινούσε τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα όπου στην σάλα άπλωνα στην ξύλινη, βαριά τραπεζαρία το λευκό τραπεζομάντηλο και ετοιμάζαν τη γέμιση, πρώτα έσπαγαν τα καρύδια και έφτιαναν την καρυδόψιχα στο μεγάλο ξύλινο γουδί.

Στη ξύλινη σκάφη έγτιαχναν τη γέμιση και πριν τον ψήσουν τον έκοβαν προσεκτικά, τον καρφιτσώναμε με τα μοσχοκάρφια,  τον λάδωναν με το ζεστό ελαιόλαδο και πλέον την άλλη μέρα, τον σιρόπιαζαν κουταλιά-κουταλιά, με το καυτό σιρόπι που τσιτσίριζε.
Μια ημέρα αναμονή και μετά ήταν η μεγάλη στιγμή.

Μέχρι το τελευταίο κομμάτι η τελειότητα και μετά ξανά αναμονή.

Εγώ αυτόν ακριβώς τον μπακλαβά δεν τον πέτυχα ποτέ μέχρι που έφτιαξα το ηπειρώτικο κλωστάρι.

Μπακλαβάς Συνταγές με Φύλλο Κρούστας

Ξεκινώντας θα σου πω πρέπει να προμηθευτείς ολόφρεσκα καρύδια μόνο, το κλωστάρι περιέχει μόνο ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα, ζάχαρη και κανέλα, ελαιόλαδο και το καλύτερο φύλλο που έχω χρησιμοποιήσει για σιροπιαστό, φύλλο κρούστας «πολίτικο»  alfa!

Στον μπακλαβά που έφτιαχναν τότε έδιναν μεγάλη σημασία στο να μην είναι «σπασμένο» το φύλλο, κάτι που μόνο στο φύλλο κρούστας  της alfa έχω συναντήσει, χωρισμένο σε 2 δόσεις των έξι φύλλων ώστε να μη στεγνώνουν τα φύλλα.

Αυτό που έχω ξεχωρίσει στα φύλλα της  alfa είναι πως το φύλλο μοσχομυρίζει ζύμη και ακόμη και στην υφή καταλαβαίνεις τη διαφορά!

Έρχονται Χριστούγεννα, αν ζηλεύεις ένα τραγανό, σωστά σιριοπιασμένο και καρυδάτο μπακλαβά, εμπιστεύσουμε,  αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για μπακλαβά αφού το ηπειρώτικο κλωστάρι είναι ο απόλυτος μπακλαβάς.

Και αν αναρωτιέσαι γιατό αυτός ο μπακλαβάς λέγεται κλωστάρι απλά κλώθεται όπως το νήμα στη ρόκα.


Κλωστάρι, Ηπειρώτικος Μπακλαβάς
Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Ψησίματος: 50′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 16

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο της alfa
800 γρ. καρυδόψιχα λεπτοκομμένη
250 γρ. ζάχαρη
1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
300 ml. ελαιόλαδο

Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
Σ’ ενα μπωλ ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, ώστε να ομογενοποιηθούν.
Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας, το ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ξεκινάμε να γεμίζουμε το φύλλο κατά πλάτος, βάζουμε στη μέση μια βέργα ή ένα ξύλινο καλαμάκι από σουβλάκι και κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους, κάθε φορά χρησιμοπιούμε δύο φύλλα για ένα κλωστάρι-ρολό.

Όπως γυρίζουμε σε σφικτό ρολό, με γρήγορες κινήσεις «κλώθουμε-σουρώνομε» το φύλλο, τραβάμε τη βέργα και τοποθετούμε σε ταψί.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ραντίζουμε το κλωστάρι καλά, κουταλιά-κουταλιά.

2  Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 175ο C στο χαμηλότερο ράφι, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει 4-5 ώρες.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και όπως είναι καυτό το σιρόπι σιροπιάζουμε το κλωστάρι.

Αφήνουμε  12 ώρες ή όλη νύχτα ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, διατηρείται εκτός ψυγείου.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να αρωματίσουμε τη γέμιση εκτός από κανέλα, με γαρίφαλο, βανίλια και μοσχοκάρυδο
– Αν θέλουμε πορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε και ψιλοτριμμένη με τη φλούδα της αμυγδαλόψιχα
– Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το σιρόπι με μέλι
– Μπορείς να δεις και αυτά τα νόστιμα μπακλαβαδάκια

Χριστουγεννιάτικες Παραδοσιακές Συνταγές

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Συνταγές

Μπακλαβαδάκια με Καρύδι Συνταγή

Κλωστάρι Συνταγές

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο