Αν η σπανακόπιτα είναι η αγαπημένη πίτα του χειμώνα, η κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκυθάκια είναι η νοστιμότερη πίτα της Άνοιξης.

Και μπορεί πια σήμερα τα κολοκυθάκια να έχουν «χάσει» την αξία της εποχικότητάς τους, άρα και τη χαρά για να τα δούμε στον πάγκο της λαϊκής αυτή την εποχή για πρώτη φορά (όπως λίγη από τη φρεσκάδα της γεύσης τους), αλλά –αλήθεια– πώς μπορεί κάποιος να τρώει κολοκυθάκια μέσα στον χειμώνα;

Θυμάμαι το σούρουπο τη θεία Πηνελόπη, να μαζεύει τα κολοκυθάκια μαζί με άνηθο και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια, για να μας φτιάξει κολοκυθοκεφτέδες ή κολοκυθόπιτα.

Όταν έφτιαχνε κολοκυθόπιτα μοσχοβολούσε η γειτονιά από τη γλύκα των κολοκυθιών και όταν, δε, είχε άνηθο έβαζε μια μικρή πρέζα κανέλα.

Βέβαια, εγώ όταν την έβλεπα να «τραβάει» προς το μπαξέ με την κόκκινη κατσαρόλα, δεν έχανα ευκαιρία να μαγειρέψω μαζί της.

Η λιλιπούτεια φιγούρα της στην κουζίνα είναι τόσο συνδεδεμένη με τα κολοκυθάκια και την κολοκυθόπιτα, αφού αυτή με έμαθε πως το κύμινο της ταιριάζει τόσο πολύ.

Αυτή τη γέμιση την κρατάω πάντα στο μυαλό μου με τόση λαχτάρα, μόλις βγουν τα πρώτα κολοκυθάκια είναι ώρα για την κυμινάτη κολοκυθόπιτα!

Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορα τυριά και φύλλα, πλέον το καλαθάκι Λήμνου πιστεύω ότι είναι ό,τι καλύτερο όπως και το  Φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη, γιατί η πίτα είναι κάτι σπιτικό και η Χρυσή Ζύμη ξέρει τι σημαίνει σπιτικό φύλλο, ζυμωμένο με ελαιόλαδο, που δεν πρόκειται να σου σπάσει και όταν η χρυσοψημένη πίτα βγει από τον φούρνο ξέρεις γιατί είναι το ιδανικότερο φύλλο για τέτοιου είδους πίτες!

Βγες στις λαϊκές, πάρε τα πρώτα ανοιξιάτικα κολοκυθάκια, δες το βίντεο που σου ετοίμασα, πασπάλισε με μια πρέζα κύμινο και απόλαυσε την ωραιότερη αλμυρή κολοκυθόπιτα!


Κολοκυθόπιτα Αλμυρή με Καλαθάκι Λήμνου
Χρόνος Προετοιμασίας: 60′
Χρόνος Ψησίματος: 50′ 
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 16 κομμάτια

 

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες  Χρυσή Ζύμη
1200 g. κολοκυθάκια
400 g. καλαθάκι Λήμνου
1 ξερό κρεμμύδι
4 πράσα
1 μικρό ματσάκι άνηθο
3 μεγάλα αυγά
80 ml. ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκια του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Φρέσκο πιπέρι
Αλάτι
Σουσάμι, προαιρετικά

 

Εκτέλεση

1  Αφήνουμε το Φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη μέσα στην συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζουμε και πιέζουμε ώστε να φύγουν τα υγρά. Αφήνουμε 30-40 λεπτά τα κολοκυθάκια στην άκρη να βγάλουν όλα τα περιττά υγρά.

2  Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα, σε βαθύ σκεύος ή τηγάνι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και ξεκινάμε να τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να στεγνώσει το μείγμα.

3  Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Προσθέτουμε το κύμινο, τη ζάχαρη, πιπέρι, λίγο αλάτι και τον άνηθο, αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C και θρυμματίζουμε το καλαθάκι Λήμνου, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

4 Σε ένα καλά λαδωμένο μέτριο ταψί απλώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία κάθε φορά ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε κάθε φορά να ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Κλείνουμε την πίτα καλά και με κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε σε κομμάτια.

5 Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας νερό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν θέλουμε, και ψήνουμε στους 180ο C, για 50 λεπτά περίπου.

 Σημειώσεις για την συνταγή:
– Το καλαθάκι Λήμνου μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μια ήπια, σκληρή φέτα.
– Εκτός από μικρά κολοκυθάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη πράσινη κολοκύθα ή ακόμη και κίτρινη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο