Αν μια συνταγή για κοτόπιτα είναι πετυχημένη τότε μιλάμε για μια από τις νοστιμότερες πίτες! Θα στο πω απλά.. αν σου αρέσει η κοτόπιτα, αυτή η συνταγή με καλοκαιρινά λαχανικά και γραβιέρα σε φύλλο ολικής άλεσης θα είναι μια από τις καλύτερες που θα δοκιμάσεις ποτέ, αυτή και η Γιαννιώτικη κοτόπιτα!

Όταν διαβάζω σε συνταγή για κοτόπιτα τη λέξη στήθος εκεί κάτι με «ζορίζει» καλό το στήθος του κοτόπουλου αλλά «λίγο» για μια νόστιμη κοτόπιτα, ετσι λοιπόν δύο τα τινά,ή θα χρησιμοποιήσεις μπουτάκια ή ένα ωραιότατο χωριάτικο κοτόπουλο!

Η κοτόπιτα πρέπει να είναι ζουμερή και διόλου στεγνή, βέβαια υπάρχουν πολύ νόστιμες κοτόπιτες με μπεσαμέλ όμως δεν τις επιλέγω για καλοκαίρι γιατί είναι πιο χειμωνιάτικες, η υπέροχη γλυκιά γραβιέρα Νάξου κάνει την πίτα τόσο γευστική!

Η λαχταριστή κοτόπιτα πουσου προτείνω έχει καλοκαιρινή γεύση και πραγματικά αν κλείσεις τα μάτια,τη μυρίσεις και δοκιμάσεις σε στέλνει κατευθείαν στο μπαξέ ενώ σε συνδυασμό με το υπέροχο χωριάτικο φύλλο «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης» της Alfa με το μοναδικά τραγανό αποτέλεσμα φτάνεις στην υπέρτατη νοστιμιά!

Τι θα σου πρότεινα να μην παραλείψεις, φυσικά το χωριάτικο φύλλο «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης» της Alfa με όλη τη γεύση των δημητριακών, το έχω ξαναπεί και επιμένω… το πιο «αληθινό» φύλλο που μπορείς να βρεις μετά από αυτό της γιαγιάς σου.

Τη γραβιέρα Νάξου και σίγουρα τη μαντζουράνα, ο κόλιανδρος ξέρω πως έχει ορκισμένους οπαδούς ή «εχθρούς» οπότε το αφήνω πάνω σου, αυτόπου μπορώ να σου υποσχεθώ είναι πως όποις δοκιμάσει θα πει σίγουρα «γεια στα χέρια σου»!


Κοτόπιτα με Καλοκαιρινά Λαχανικά σε Φύλλο Ολικής Άλεσης


Κοτόπιτα με καλοκαιρινά λαχανικά σε φύλλο ολικής άλεσης

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 12 μερίδες

Υλικά

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης» της Alfa
400 γρ. κοτόπουλο
350 γρ. γραβιέρα
200 γρ. πιπεριές
3 κολοκυθάκια
1 μεγάλη μελιτζάνα
2 μεγάλες ντομάτες
1 μέτριο καρότο
1 ξερό κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 ½ κουταλάκια του γλυκού τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό
60 ml. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση Συνταγής

1
Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης» της Alfa να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες. Βράζουμε σε αρκετό νερό το κοτόπουλο με το φύλλο δάφνης για 40-45 λεπτά, το αφήνουμενα κρυώσει και κατόπιν το μαδάμε σε ένα μπωλ.

2
Κόβουμε τοκρεμμύδι και τις πιπεριές σε λωρίδες και ξεκινάμε να τα σωτάρουμε,σε ευρύχωρο τηγάνι, μαζί με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Κόβουμε τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια και τρίβουμε το καρότο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, όπως επίσης και τη ντομάτα.

3
Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε στο τηγάνι όλα τα υπόλοιπα λαχανικά με λίγο ακόμη ελαιόλαδο ώστε να σωταριστούν. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά ενώ στο τέλος τη ζάχαρη, τον τοματοπελτέ, αλάτι,πιπέρι και 100 ml. από το ζωμό του κοτόπουλου.

4
Βράζουμε 5 λεπτά να σωθούν τα υγρά της γέμισης, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη γραβιέρα χοντροτριμμένη και τον κόλιναδρο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

5
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C σ’ ένα καλά λαδωμένο ταψί,, απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο μεταξύ τους, στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα άλλα 3 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο μεταξύ τους. Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 190ο C στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να προσθέσουμε όποια λαχανικά μας αρέσουν
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ή αποξηραμένη ματζουράνα
– Η κοτόπιτα μπορεί να φτιαχτεί είτε με μπουτάκια είτε μεολόκληρο κοτόπουλο ή ακόμη και με στήθος

Κοτόπιτα με Φύλλο Κιχί

Κοτόπιτα με Σπιτικό Φύλλο Συνταγή

Kotopita Chicken Pie Recipe

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.