Share

Η Ιταλική κουζίνα είναι και αυτή μια από τις αγαπημένες μου, η ποικιλία των γεύσεων της και συγκεκριμένα των λιτών γεύσεων που προκύπτουν από ελάχιστα υλικά με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο και τα λαχανικά θεωρώ πως είναι προνόμιό της και ότι καμία άλλη κουζίνα δεν έχει την «ιδιαιτερότητα» αυτή, θα μου πεις τώρα και η Ελληνική Κουζίνα;

Ναι και η Ελληνική κουζίνα έχει να παρουσιάσει αντίστοιχα λιτά και νόστιμα πιάτα, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Η νησιωτική, τοπική μαγειρική μπορεί να τους συναγωνιστεί αλλά κι εκεί πάλι μην ξεχνάμε τις επιρροές από την παρουσία των Ενετών στα περισσότερα από αυτά!

Σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ιταλικής παράδοσης στην μαγειρική είναι εμπνευσμένο από την «φτωχική» τους κουζίνα με τις πλούσιες πρώτες ύλες και τοπικά προϊόντα, όπου απλά έμαθαν να μεταμορφώνουν τα πιο απλά υλικά σε ένα πεντανόστιμο, γευστικό φαγητό.

Με ενθουσιάζει το πάθος τους γιατί σαν βρεθείς στην Ιταλία θα φας Ιταλικά τοπικά και παραδοσιακά οι Ιταλοί το επιβάλλουν γιατί απλά δεν θα βρεις κάτι άλλο από αυτό, εδώ στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε και ευτυχώς υπάρχουν αρκετές φιλότιμες προσπάθειες να αναδείξουν την τοπική Ελληνική μαγειρική με τα εκπληκτικά Ελληνικά προϊόντα και συνάμα κοπιάζουν να εκπαιδεύσουν την σημασία της προβολής αυτού.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές Ιταλικές συνταγές είναι η γκρεμολάτα, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ντελικάτο άρωμα της φλούδας του λεμονιού, μαϊντανό και λιγάκι σκόρδο. Η συνταγή για gremolata βέβαια μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα μυρωδικά όπως το δενδρολίβανο.
Για την τέλεια γκρεμολάτα θα χρειαστείς ακέρωτα λεμόνια που με υπομονή θα ψιλοκόψεις σαν να είναι ξύσμα άσε που όσο ψιλοκόβεις τις φλούδες θα «μοσχομυρίσει» και η διάθεσή σου φρεσκάδα!

Συνδυάζεται τόσο με ζυμαρικά όσο και με κρέας, σε αυτή την συνταγή συνδυάστηκαν σε ένα υπέροχο, καλοκαιρινό ολοκληρωμένο φαγητό και μέσα στα πλαίσια της «ελαφριάς» διατροφής.
Το κοτόπουλο ψήθηκε σε αντικολλητικό τηγάνι και ο ζωμός κότας «σαν της Μαμάς» MAGGI έκανε το θαύμα του δίνοντας στο «άνοστο» στήθος εκπληκτική γεύση κρατώντας το ζουμερό, το μεγάλο ατού είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου αλάτι γιατί ο ζωμός έχει όση ένταση είναι απαραίτητη για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, που μαζί με την λεμονάτη γκρεμολάτα στο τελείωμα νιώθεις σαν να τρως το καλύτερο λεμονάτο κοτόπουλο με τις λιγότερες θερμίδες και κόπο!

Το κοτόπουλο γκρεμολάτα συνοδεύεται εξαιρετικά με κοντά ζυμαρικά, στο νερό που θα τα βράσεις θυμήσου να προσθέσεις μόνο έναν κύβο για ζυμαρικά της MAGGI και πάλι καθόλου αλάτι, ο συνδυασμός μυρωδικών που κρύβει στην «καρδιά» του ο κύβος είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται!

Πριν δεις πόσο εύκολη είναι η συνταγή, την γκρεμολάτα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις επίσης σαν καρύκευμα σε σαλάτες, σε ριζότο σε ένα σάντουιτς ή αντί για τριμμένο τυρί σε ζυμαρικά!

Αν θέλεις μπορείς να μετατρέψεις το πιάτο αυτό σε κρύα σαλάτα κόβοντας κατόπιν το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια, προσθέτεις λίγα ντοματίνια, ίσως μανιτάρια, καλαμπόκι ή πιπεριές και έχεις μια τέλεια δροσιστική, λεμονάτη, ελαφριά σαλάτα!

Κοτόπουλο με Ζυμαρικά Γκρεμολάτα

Κοτόπουλο Γκρεμολάτα

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιουλίου 9, 2014

  • Απόδοση: 4 Μερίδες
  • Προετοιμασία: 10 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 40 λεπτά

Το "λεμονάτο" της στιγμής!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα λεμόνια.
    Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα από τα λεμόνια χωρίς να φτάσουμε στο λευκό μέρος της.
    Ψιλοκόβουμε όσο καλύτερα και πιο λεπτά μπορούμε τις φλούδες.
    Συνταγές για Γκρεμολάτα
  2. Κόβουμε το ίδιο πολύ λεπτά τον μαϊντανό και το σκόρδο.
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία ψιλοκομμένα υλικά και περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και η γκρεμολάτα είναι έτοιμη!
    Γκρεμολάτα Συνταγές
  3. Σε άφθονο νερό που κοχλάζει προσθέτουμε έναν κύβο Maggi για ζυμαρικά και βράζουμε τα ζυμαρικά κρατώντας τα al dente.
    Συνταγές για Ζυμαρικά Maggi
  4. Τεμαχίζουμε το στήθος σε λεπτές λωρίδες.
    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα για 2 περίπου λεπτά σε δυνατή φωτιά.
    Προσθέτουμε τον κύβο κότας Maggi «σαν της μαμάς», δεν θα προσθέσουμε καθόλου αλάτι, μόνο πιπέρι και το δενδρολίβανο.
    Συνταγές Maggi με Κοτόπουλο
  5. Συμπληρώνουμε περίπου 200 ml. ζεστό νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να δούμε να δένει η σάλτσα.
    Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από την γκρεμολάτα στο κοτόπουλο.
    Εύκολο Κοτόπουλο Λεμονάτο Συνταγές
  6. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη γκρεμολάτα.
    Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τα φιλέτα κοτόπουλου και αν θέλουμε προσθέτουμε φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι.
    Εύκολες Συνταγές με Λεμόνι
  7. Tips
    - Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χοιρινό ψαρονέφρι ή γαλοπούλα
    - Για ακόμη πιο λεμονάτη και όξινη γεύση, προσθέστε στο κοτόπουλο χυμό λεμονιού, λίγο πριν το αποσύρετε από την φωτιά.
    - Επιλέξτε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει ή ακόμη και ρύζι.
    - Το νερό στο κοτόπουλο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κρασί για ακόμη πιο πλούσια γεύση.
    Ιταλικές Συνταγές Γκρεμολάτα

  8. Συνταγές Gremolata

  9. Maggi Nestle Συνταγές

  10. Συνταγές Funky Cook

  11. Συνταγή για Γκρεμολάτα
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο