Share
Ένα πράγμα που δεν μου αρέσει να τρώω είναι το κοτόπουλο.

Συγκεκριμένα το στήθος, γιατί με το τρυφερό μπουτάκι ή τις φτερούγες τα πάμε συμπαθητικά, αν και κάποτε σε ένα κάλεσμα στο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι  στο Χαλάνδρι έφαγα το πιο νόστιμο, τρυφερό, ζουμερό στήθος (sous vide αγάπη μου), χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μπήκε στην καρδιά μου.

Βέβαια υπάρχει κάτι ακόμη πιο χειρότερο από το στήθος κοτόπουλο, το στήθος γαλοπούλας κι εκεί δεν χωρά καμία θετική σκέψη.

Υπάρχουν όμως ελάχιστα φαγητά που μαγειρεύονται με κοτόπουλο και τα αγαπώ ιδιαίτερα, όπως μερικά πιάτα της ινδικής κουζίνας ή τα λαχταριστά παιδάκια από κοτόπουλο.

Τελευταία μια από τις συνταγές που δοκίμασα και ξετρελάθηκα γιατί μεταμορφώνει το κοτόπουλο είναι η ιταλική εκδοχή της πικάτα.

Η πικάτα είναι μια μπερδεμένη ιστορία, ας το θέσω ετσι απλά, που έχουν δανειστεί οι Ιταλοί του Βορρά από την Αυστρία και στην ουσία πρόκειται για το παραδοσιακό πιάτο της Αυστριακής Κουζίνας το σνίτσελ, το κρέας που χρησιμοποιείται είναι το μοσχάρι αλλά και το χοιρινό.

Συγκερκιμένα το ιταλικό πιάτο ονομάζεται Piccata Milanese και σερβίρετε με σάλτσα ντομάτας και σπαγγέτι.

Πάντως η νοστιμιά του πιάτου δεν περιγράφεται, σίγουρα βοήθησε η Σιφνιά κάππαρη και τα λεμόνια του γείτονα, σας έχω πει οτι ο γείτονάς μου έχει 3 καρπερές λεμονιές και μου επιτρέπει να «κλέβω» τα λεμόνια.

Σε λίγο πάω να του «κλέψω» μερικά για να κάνω μια lemon pie και επειδή πέρασε καιρός από τοτε που έφτιαξα πικάτα, φουλ του λεμονιού σήμερα!

ps. επειδή δεν το ανέφερα πουθενά μπορεί να μην συμπαθώ το κοτόπουλο αλλά την φρέσκια, σπιτική, χωριάτικη κότα την λατρεύω!

Kαλά μαγειρέματα!

 


Κοτόπουλο Πικάτα (Piccata)

•Προετοιμασία: 5′ •Έτοιμο σε: 30′ •Ποσότητα: 4 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
2 φιλέτα κοτόπουλου στήθος ή μπούτι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 ζουμερά λεμόνια
150 ml. λευκό κρασί
150 ml. ζεστό ζωμό κοτόπουλου
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Κάππαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Στο γουδί πολτοποιούμε λίγο αλάτι, μερικούς κόκκους πιπέρι, λίγο ξύσμα λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Χωρίζουμε το φιλέτο κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι, δημιουργώντας έτσι 2 σνίτσελ από κάθε στήθος.
Κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στο κοτόπουλο με το μείγμα που ετοιμάσαμε και αλευρώνουμε τα φιλέτα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθούν αρκετά σωτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα., αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το ζωμό, όπου πρέπει να είναι καυτός και το κρασί αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση πριν ξαναβάλουμε τα φιλέτα στο τηγάνι.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρά η σάλτσα, όσο κρυώνει η σάλτσα θα πήξει ακόμη περισσότερο γι΄αυτό μην αφήσετε να σωθεί η σάλτσα.

Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, τον χυμό του λεμονιού από τα δύο λεμόνια και μερικές φέτες, κουνάμε ελαφρά το τηγάνι και προσθέτουμε την κάππαρη.

Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε με λεπτά ζυμαρικά, ρύζι ή βραστές πατάτες!

Συνταγές για Κοτόπουλο

Κοτόπουλο Πικάτα

Εύκολες Συνταγές για Κοτόπουλο

Σημείωσεις για την Συνταγή:

*Επειδή ήθελα ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μετέφερα το κοτόπουλο σε καθαρό τηγάνι, πρόσθεσα τον ζωμό και το κρασί, επίσης πάναρα τα φιλέτα μόνο με αλεύρι, διαλέξτε με πιο τρόπο θέλετε να εκτελέσετε την συνταγή ανάλογα τις προτιμήσεις σας και οι δύο εκτελέσεις θεωρώ οτι είναι το ίδιο νόστιμες.

* Μπορείτε αν εχετε να χρησιμοποιήσετε, αν έχετε διαθέσιμο, τουρσί από λεμόνια αντί για φρέσκιες φέτες λεμονιού.

* Θα πρέπει με το αλάτι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ο χυμός ανεβάζει την οξύτητα όπως και η κάππαρη μπορεί να είναι αλμυρή.

* Μπορείτε να πανάρετε το στήθος του κοτόπουλου με τον τρόπο που φτιάχνετε ένα σνίτσελ όπως επίσης και να χρησιμοποιήσετε σνίτσελ κοτόπουλο, μοσχάρι , χοιρινό ακόμη και φιλέτο ψαριού!

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο