Share

Αν στην θέα ενός κουνουπιδιού αισθάνεσαι μια ελαφρά άρνηση να το δοκιμάσεις, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς;

 

Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών και πρόκειται για την ποικιλία βοτρύτη.

Η ανθοκεφαλή έχει χρώμα υπόλευκο και είναι μια συμπαγής μάζα ανθών και πράσινα φύλλα, το κουνουπίδι ειδικά στην Μεσόγειο και είναι ένα λαχανικό που δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και πολλές βροχές! Στην Ελλάδα καλλιεργείται συνήθως το λευκό κουνουπίδι αλλά μην εκπλαγείτε αν το συναντήσετε μωβ ή πράσινο!

Το κουνουπίδι το βρίσκουμε στην αγορά, ντόπιο-ελληνικό, καθώς υπάρχει μεγάλη παραγωγή του λαχανικού αυτού και ολόφρεσκο περίπου στο τέλος Σεπτέμβρη όπως και όλο τον χειμώνα!

 

Γιατί να εντάξουμε το κουνουπίδι στην διατροφή μας
Γιατί είναι λαχανικό και όλα τα λαχανικά κάνουν καλό, θα έλεγε η μαμά…
 Και κοίτα πόσο δίκιο έχει!

Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό με λιγοστές θερμίδες 25 ανά 100 gr. , το κουνουπίδι εντυπωσιάζει με τα θρεπτικά του συστατικά!
Έχουμε και λέμε… πλούτος από βιταμίνες Β6 C και Α, ασβέστιο, σελήνιο, φώσφορο, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.
Ελάχιστο λίπος, πολλές φυτικές ίνες, λίγους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες!

Θα εκπλαγείς επίσης από τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς θεωρείται σύμμαχος της αποτοξίνωσης,  του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματος!
Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες τέλος είναι ξεχωριστές γιΆ αυτό και θεωρείται σούπερ τροφή για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων και όλα αυτά απελευθερώνοντας ουσίες όπως την καρβινόλη… ακόμη και όταν το μασάς σου κάνει καλό καθώς η ανάμειξη με το σάλιο απελευθερώνει την ισοθειοκυανίνη!
Τέλος η αλλικίνη βοηθά και συμβάλλει στις θετικά στα προβλήματα της καρδιάς, του άσθματος, της δυσκοιλιότητας, της αρτηριακής πίεσης, της  χοληστερίνης και της εκδήλωσης εγκεφαλικού.

 

Πάμε τώρα να εξαλείψουμε τις τελευταίες σκέψεις απόρριψης λόγω άτονης γεύσης και μυρωδιάς θείου την ώρα του μαγειρέματος!

Όταν λοιπόν ξεκινάμε να βράζουμε το κουνουπίδι ακολουθούμε ένα από τα τρία tips:

 ? Ρίχνουμε ένα λεμόνι κομμένο στα δύο μέσα στην κατσαρόλα

? Ρίχνουμε μια φέτα ψωμί μπαγιάτικο

? Βρέχουμε με ξύδι μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί και την ακουμπάμε πάνω στο καπάκι που θα κλείσουμε την κατσαρόλα!

 

Τώρα σχετικά με το μαγείρεμα του κουνουπιδιού
Σίγουρα η πρώτη ιδέα που σου ήρθε είναι να το βράσεις και να το κάνεις σαλάτα, κλασικά…

Ιδέα 1η
Την επόμενη φορά δοκίμασε να κόψεις σε πολύ μικρές φουντίτσες το κουνουπίδι, καρότο, μπρόκολο, κολοκυθάκια, κρεμμύδι όλα κομμένα σε λεπτά κομμάτια επίσης και όλα ωμά, μαρινάρεις 3-4 ώρες σε βινεγκρέτ από σησαμέλαιο, μουστάρδα, ξύδι λευκό, μέλι.

Ιδέα 2η
Δοκίμασε το σε πουρέ με μοσχοκάρυδο, λευκό πιπέρι, λίγο βούτυρο και γάλα.

Ιδέα 3η
Κουνουπίδι πιρουνάτη σαλάτα, βράζεις το κουνουπίδι το πατάς ελαφρά με το πιρούνι, θέλει καλό ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά, χοντρό αλάτι.

Ιδέα 4η
Κάντο τηγανιτό, ναι είτε σε κροκέτες ή το βράζεις ελαφρά κάνεις κουρκούτι το βουτάς και τηγανίζεις σε καυτό ελαιόλαδο.

Ιδέα 5η
Βάλτο σε τάρτες λαχανικών, σε ογκρατέν ή σε πίτσα.

Ιδέα 6η
Φτιάξε μια τέλεια σούπα βελουτέ με ζωμό κοτόπουλου!

Ιδέα 7η
Πρόσθεσέ το σε αρακά λαδερό λεμονάτο, συνδύασε το με άλλα λαχανικά σε σαλάτες και άλλα φαγητά!

Ιδέα 8η
Το κουνουπίδι μπορεί να αντικαταστήσει την πατάτα ειδικά αν κάνεις δίαιτα!

 

Σου δίνουμε όμως και σχεδόν δύο λόγους να μην το καταναλώσεις, ελπίζουμε να μην έχεις καμία τύχη:
– Αν έχεις θυρεοειδή καλύτερα να το αποφύγεις, καθώς περιέχει βρογχοκηλογόνα που επηρεάζουν την λειτουργία του… εκτός και αν το καλομαγειρέψεις!
– Αν έχεις σοβαρό πρόβλημα δυσπεψίας!

Να θυμάσαι καλό είναι όπως και όλα τα λαχανικά να μην τα ταλαιπωρούμε με υψηλές θερμοκρασίες για να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα συστατικά!

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο